Alergiile la alune si fructe de mare pot provoca soc anafilactic

Medicii avertizeaza ca alergiile la alune si la fructe de mare pot produce soc anafilactic, o reactie care duce la moartea pacientului.
Alergiile la alune si fructe de mare pot provoca soc anafilactic
Alergiile la alune si fructe de mare pot provoca soc anafilactic

Medicii avertizeaza ca alergiile la alune si la fructe de mare pot produce soc anafilactic, o reactie care duce la moartea pacientului. Anafilaxia mai poate fi produsa de o simpla intepatura de albina sau de viespe, iar fara masuri medicale imediate, victima va deceda. Specialistii alergologi sustin ca exista o predispozitie pentru anafilaxie, insa aceasta nu poate fi depistata decat la un control de specialitate.

„Anafilaxia este o reactie acuta de hipersensibilitate, potential amenintatoare de viata. Simptomele, singure sau in combinatie, pot aparea in cateva minute, dar si la cateva ore, dupa expunerea la un anumit factor declansator. Ea poate fi moderata, moderat-severa sau severa, se dezvolta rapid atingand un varf in 5-30 minute si poate dura, rar, pana la cateva zile.

Uneori, prima manifestare poate fi pierderea de constienta. Semnele pot fi gastrointestinale, cu dureri abdominale, incontinenta urinara sau de materii fecale, greata, voma, diaree. Totodata, pot fi simptome orale, oculare, respiratorii, cu bronhospasm, tuse si stranut, cutanate, cu eritem si urticarie, cardiovasculare, cu oboseala, hipotensiune, aritmii, sincopa, durere toracica, precum si genito-urinare.

Simptomele pot fi extrem de severe, punand in pericol viata persoanei afectate”, afirma Adriana Mihaela Tudose, medic specialist alergologie si imunologie clinica. Cauzele cele mai frecvente ale socului anafilactic sunt intepaturile unor insecte, anumite seruri folosite in vaccinari, anumite alimente, mai frecvent alunele, arahidele, pestele, fructele de mare, laptele si oua, fructe, vegetale, seminte, sau unele medicamente.

Riscuri mari de anafilaxie pentru persoanele alergice la polen

Specialistii sustin ca persoanele cu sensibilizare respiratorie la diverse polenuri sunt susceptibile de a dezvolta anafilaxie sau sindrom de alergie orala la anumite fructe sau legume consumate crude, prin reactivitate incrucisata cu alergenele implicate in sensibilizarea respiratorie. Dintre medicamente, cel mai frecvent implicate in reactiile anafilactice sunt penicilinele si medicamentele inrudite.

Reactii adverse medii apar la aproximativ 5% din pacientii care primesc substanta de contrast iodata pentru diferite explorari imagistice. Printre factorii de risc ai anafilaxiei induse de alimente se numara astmul si reactiile alergice anterioare. Datorita instalarii rapide a simptomelor, anafilaxia reprezinta urgenta medicala.

Pacientul trebuie sa se adreseze imediat la cea mai apropiata unitate de primiri urgente pentru instituirea rapida a tratamentului specific. De asemenea, pacientul trebuie instruit cu privire la riscurile pe care le implica o astfel de reactie, si la necesitatea purtarii permanente a unei truse de urgenta, pe care sa o utilizeze chiar la locul producerii evenimentului, pentru ca uneori timpul necesar ajungerii la o unitate spitaliceasca este prea mare pentru intensitatea reactiei si este necesara autoadministrarea  de medicatie specifica: adrenalina, antihistaminice si un preparat cortizonic injectabil.

Medicii spun ca pacientii cu risc inalt de anafilaxie trebuie sa aiba asupra lor adrenalina in dispozitive de autoinjectare si trebuie instruiti cum sa o foloseasca, cat mai rapid fata de momentul declansarii reactiei.