Interpretare analize
Dr. Ioan Boleac Medic primar obstetrica-ginecologie

Rezultatele arata ca aveti o infectie cu Ureaplasma, iar antibiograma va arata la care antibiotice... citește

Caută în:

Al 6-lea simţ nu mai e un mit!

Limba umană poate să detecteze un al şaselea gust, supranumit "gustul carbohidraţilor", potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Noua Zeelandă.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că limba umană, capabilă să facă distincţia între gusturile dulce, amar, sărat, acru şi umami, poate să detecteze şi "gustul carbohidraţilor", acele nutrimente care se descompun în zaharuri şi asigură principala sursă de energie a organismului, informează huffingtonpost.com, citat de Mediafax.

Studii anterioare au arătat că anumite rozătoare pot să facă diferenţa între glucide cu densităţi diferite, în timp ce alte rozătoare pot să diferenţieze soluţiile de carbohidraţi de soluţiile cu proteine, chiar şi atunci când şi-au pierdut capacitatea de a detecta gustul dulce.

O abilitate similară a fost detectată şi la oameni, iar câteva studii au arătat că atleţii care au carbohidraţi în gură în timpul unor probe sportive obţin rezultate sportive mai bune.

Mecanismele din spatele acestui fenomen erau până de curând necunoscute. În noul studiu, publicat în revista Appetite, cercetătorii au cerut participanţilor să strângă un senzor între degetul arătător şi degetul mare atunci când le erau arătate o serie de imagini. În acelaşi timp, participanţii, împărţiţi în trei grupuri, ţineau în gură trei tipuri de fluide.

Primele două tipuri conţineau îndulcitori artificiali - cu acelaşi gust -, însă doar unul dintre ele conţinea carbohidraţi. Voluntarilor din cel de-al treilea grup, de control, le-a fost oferită o soluţie care nu conţinea nici îndulcitori, nici carbohidraţi.

Atunci când s-a folosit soluţia cu carbohidraţi, cercetătorii au remarcat o creştere cu 30% a activităţii în zonele cerebrale care controlează mişcarea şi vederea.

Cercetătorii neozeelandezi consideră că această reacţie este determinată de gură, care informează creierul despre această energie adiţională care pătrunde în organism sub forma carbohidraţilor.

Acest studiu explică motivul pentru care produsele dietetice sunt adeseori considerate nesatisfăcătoare şi motivul pentru care băuturile carbogazoase par să îi învioreze imediat pe atleţi - chiar înainte ca organismul lor să aibă timp să transforme carbohidraţii în energie.

Viitoarele descoperiri despre mecanismele din spatele acestui "gust al carbohidraţilor" ar putea duce, potrivit autorilor studiului, la obţinerea unor produse alimentare artificial îndulcite, care vor fi "la fel de satisfăcătoare din punct de vedere hedonistic ca şi produsele originale".



Citește și:
Spune-mi ce ochi ai, ca să-ţi spun ce te doare!
Bei cafea? Te ţii la distanţă de o gravă problemă de sănătate!
Anestezia generală, pericol pentru sugari?
Exclusiv Online - 13.06.2014
Citește pe descopera.ro
DEZINFECTANT extrem de eficient inventat de cercetătorii români DEZINFECTANT extrem de eficient inventat de cercetătorii români
EPIDEMIOLOG chinez: „Coronavirusul poate BÂNTUI Europa pentru următorii doi ani” EPIDEMIOLOG chinez: „Coronavirusul poate BÂNTUI Europa pentru următorii...
Berbec Berbec 21 martie - 20 aprilie

Luna aprilie este favorabilă întâlnirilor, discuţiilor de afaceri şi chiar schimbărilor, dacă le aveţi în plan. În cazul în care aveţi temeri legate de un examen, de orice natură ar fi acesta...citește mai departe

×

Gandul.ro
ULTIMA CINĂ. A murit  într-un spital, conectată la un aparat de ventilație, fără să știe că noul coronavirus îi răpise deja copiii. ULTIMA CINĂ. A murit într-un spital, conectată...
TRATAMENTUL pentru coronavirus care i-a...
ALERTĂ. Un nou studiu relevă care sunt...
ApropoTv.ro
Cumpărături „esenţiale” în timpul pandemiei Cumpărături „esenţiale” în timpul...
Reclamele adaptate perioadei de coronavirus
Alerta Sănătăţii: OMS trimite informaţii...
Go4it.ro
Dr. Ian Lipkin, EXPERT în epidemii la nivel mondial, a fost infectat cu COVID-19 Dr. Ian Lipkin, EXPERT în epidemii la nivel...
Pericolele învăţământului online: un...
Un bărbat de 77 de ani a fost prins de...
ProMotor.ro
Gestul care a INTRIGAT internetul. De ce ating POLIȚIȘTII farurile maşinii atunci când te trag pe dreapta Gestul care a INTRIGAT internetul. De ce...
Aceasta este cea mai BUNĂ mașină pentru...
Motociclist care nu respecta CARANTINA:...
Descopera.ro
De ce BULGARIA nu mai are morţi de CORONAVIRUS de o săptămână De ce BULGARIA nu mai are morţi de CORONAVIRUS...
EPIDEMIOLOG chinez: „Coronavirusul poate...
Un VIRUS mai fatal decât COVID-19 a apărut...
ULTIMA ORĂ
Prinţesa Maria Teresa a Spaniei, primul membru al unei Case Regale care a murit din cauza noului coronavirus

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nicio instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul SC TITLURI QUALITY S.R.L .