Adrian Streinu-Cercel: „34.000 români vor fi testaţi gratuit pentru HIV, hepatita B şi C”

Managerul Institutului "Matei Balş" din Bucureşti, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că, în următorii doi ani, 34.000 de persoane vor fi testate gratuit pentru HIV/SIDA şi hepatita B şi C, în cadrul unui proiect ce va fi realizat în următorii doi ani, cu fonduri norvegiene
  • Publicat:
Adrian Streinu-Cercel:

Managerul Institutului „Matei Balş” din Bucureşti, Adrian Streinu-Cercel, a declarat că, în următorii doi ani, 34.000 de persoane vor fi testate gratuit pentru HIV/SIDA şi hepatita B şi C, în cadrul unui proiect ce va fi realizat în următorii doi ani, cu fonduri norvegiene.

Managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” a mai spus că proiectul are ca obiectiv şi extinderea posibilităţii de acces la testare şi tratament în rândul populaţiei expuse la risc de infectare.

Astfel, printre altele, va fi desfăşurată o campanie naţională de informare, comunicare şi educare, privind HIV şi hepatitele B şi C, cu focalizare pe consumatorii de droguri.

Potrivit consilierului ministrului Sănătăţii Alexandru Rafila, la nivel global, 185 de milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatic C, iar un milion dintre acestea mor în fiecare an.
„Proiectul are o parte solidă de prevenţie care demonstrează că hepatita C este o boală prevenibilă, dar şi tratabilă”, a spus Rafila.

Adrian Streinu-Cercel a amintit că România îşi propune să elimine virusul hepatitei C într-o perioadă cuprinsă între 5 şi 10 ani şi, în aceeaşi perioadă, să reducă la sub 1 la sută numărul persoanelor infectate cu virusul hepatic B.

Proiectul „Îmbunătăţirea prevenirii şi controlului HIV/SIDA şi hepatitei B şi C în România” are ca obiective consolidarea capacităţii instituţionale a Programului naţional de HIV/SIDA şi hepatită cu virus B şi C, realizarea unui registru naţional în care să fie înregistraţi pacienţii diagnosticaţi cu hepatită, dar asigurarea continuităţii programului de schimb de seringi pentru utilizatorii de droguri injectabile.

Proiectul este implementat din mai 2014 până pe 30 aprilie 2016 de Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), Fundaţia „Parada”, Alianţa de Luptă Împotriva Adicţiilor şi Toxicomaniilor (ALIAT) şi Romanian harm Reduction Network (RHRN).

Proiectul „Îmbunătăţirea prevenirii şi controlului HIV/SIDA şi hepatitei B şi C în România” este finanţat de Guvernul Norvegiei prin Mecanismul Financiar Norvegian 2009 – 2014. Valoarea proiectului este de aproximativ 1.300.000 de euro, cofinanţarea asigurată de statul român fiind de 15 la sută.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Bătaia NU e ruptă din Rai!
Bătaia NU e ruptă din Rai!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”