Acum poţi trimite sesizări pe mail privind lipsa medicamentelor din farmacii

ANMDM: Am deschis o adresă de mail pentru sesizări privind lipsa medicamentelor din farmacii
  • Publicat:
Acum poţi trimite sesizări pe mail privind lipsa medicamentelor din farmacii

Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a pus la dispoziţia pacienţilor o adresă de mail unde pot fi trimise sesizări privind lipsa oricărui medicament din farmacii, a declarat, agenţiei MEDIAFAX, preşedintele instituţiei, Marius Savu.

Întrucât, în ultima perioadă, au apărut semnale, mai ales, din partea asociaţiilor de pacienţi, că unele medicamente nu sunt disponibile, facem apel la toate părţile interesate: profesionişti din sănătate, pacienţi, publicul larg şi mass-media să informeze agenţia cu privire la lipsa unor medicamente, a spus Savu, indicând că sesizările pot fi trimise la [email protected].

El a mai spus că Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale va transmite mesajele primite Ministerului Sănătăţii pentru a fi luate măsurile necesare.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a cerut, joi, pacienţilor să sesizeze Agenţia Naţională a Medicamentului dacă văd că dispar de pe piaţă anumite medicamente, odată cu aplicarea ordinului prin care producătorii vor fi obligaţi să revizuiască preţurile până la 10 martie.

Ministerul Sănătăţii solicită tuturor deţinătorilor de autorizaţie de punere pe piaţă sau reprezentanţilor acestora să îşi actualizeze, până la data de 10 martie 2015, toate preţurile la medicamentele de uz uman, în conformitate cu Ordinul ministrului Sănătăţii 75/2009, care nu a fost până acum aplicat.

Potrivit ordinului, preţul medicamentelor trebuie să fie mai mic sau cel mult egal cu cel mai mic preţ al aceluiaşi medicament din 12 ţări: Republica Cehă, Bulgaria, Ungaria, Polonia, Slovacia, Austria, Belgia, Italia, Lituania, Spania, Grecia şi Germania.

CNAS a arătat că actualizarea preţurilor la medicamentele de uz uman ar putea aduce reduceri de până la 20 la sută la unele produse, iar diferenţa de bani va putea fi utlizată pentru achiziţia de tratamente inovatoare.

În schimb, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) susţine că scăderea preţului la medicamente trebuie făcută simultan cu implementarea unor mecanisme de protecţie care să garanteze că produsele pentru România ajung la pacienţi, în ciuda preţului mic.

Reprezentanţii pacienţilor sunt de părere că faptul că România practică cel mai mic preţ din Europa la medicamente încurajează exportul paralel, făcând ca „interese comerciale imorale şi ilegale să facă atractivă vânzarea medicamentelor produse pentru România în alte ţări, pe bani mai mulţi şi cu plata în avans”.

Coaliţia arată că a luat act cu îngrijorare de creşterea numărului de pacienţi din România care nu au acces la tratamentele necesare.

Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) susţine că preţul real al medicamentelor în România este cu 29 la sută sub cel afişat în catalogul naţional al preţurilor, menţionând şi că, prin ordinul din 2009, este comparat cu preţul din alte 12 ţări europene care au sisteme şi politici de sănătate diferite de situaţia din România (altă cheltuială pe cap de locuitor, alt sistem de finanţare, de compensare al medicamentelor etc.).

„Astfel, în contextul unor noi scăderi de preţuri vom asista la o creştere a comerţului intracomunitar cu medicamente, activitate perfect legală, dar în detrimentul pacientului român care nu îşi va mai găsi medicamentele necesare”, arată ARPIM.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”