90% din ouăle din România conţin hormoni de creştere

Aproape toate ouale comercializate in Romania provin de la gaini crescute in baterii. Aceste oua contin hormoni de stres si alte substante nocive pentru sanatat.
  • Publicat:
90% din ouăle din România conţin hormoni de creştere

Aproape toate ouale comercializate in Romania provin de la gaini crescute in baterii. Aceste oua contin hormoni de stres si alte substante nocive pentru sanatate.

Exista patru categorii de oua care, potrivit reglementarilor UE, pot fi comercializate. Astfel, prima cifră a codului (3, 2, 1 sau 0) precizează calitatea oului, iar urmatoarele cifre reprezinta codul de producator. Concret, ouale marcate cu cifra trei sunt oua care provin de la gaini crescute în sistem industrial gen baterie.
 

Ouăle cu cod 0 sunt cele mai sănătoase

Aproape toate ouăle comercializate în România provin de la găini crescute în baterii. „Peste 90% din ouăle care se găsesc în supermarketurile de la noi din ţară conţin hormoni de stres şi alte substanţe nocive pentru sănătate, ele provenind de la găinile crescute în baterii”, atrage atenţia prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare.

Ca să ne fie mai uşor să le identificăm, specialistul ne spune că aceste ouă au inscripţionat, lângă termenul de valabilitate, cifra trei. Practic, conform reglementărilor Uniunii Europene (UE), în funcţie de modalitatea de creştere a păsărilor, toate produsele avicole au menţionate pe ele, o cifră de la unu la trei, care ne oferă informaţii cu privire la calitatea produsului. Există patru categorii de ouă care, potrivit reglementărilor UE, pot fi comercializate. Astfel, prima cifră a codului (3, 2, 1 sau 0) precizează calitatea oului, iar următoarele cifre reprezintă codul de producător. Concret, ouăle marcate cu cifra trei sunt ouă care provin de la găini crescute în sistem industrial gen baterie. „Sunt nişte cuşti cu o dimensiune de 50/60 centimetri sau de 60/80, în care trăiesc şase până la opt găini. Pentru că spaţiul este foarte mic, acestor păsări li se taie, de regulă, ciocul, pentru a se evita astfel apariţia unor fenomene de canibalism. În plus, ele sunt învăţate să mănânce numai atunci când este lumină, şi nu pe întuneric, pentru a se face economie la hrană. Oricum, alimentaţia lor nu este corespunzătoare, aceste găini primind adesea antibiotice şi alte substanţe nocive, ceea ce face ca produsul lor să fie, practic, un ou «mort»”, explică prof. Mencinicopschi.

Din 2012, UE interzice ouăle „moarte”, cu cod 3

Medicul, rezervat când vine vorba de consumul ouălor cu cod trei, subliniază faptul că ele sunt de evitat. Totuşi, specialistul atrage atenţia că aceste produse nu sunt bune pentru sănătate, iar riscurile sunt mai mari la copiii şi bătrânii care consumă aceste produse avicole, precum şi la persoanele sedentare ori la femeile aflate la menopauză.

Vestea bună este că, peste trei ani, ouăle cu cifra trei vor fi interzise de pe piaţă. „Uniunea Europeană (UE) a spus că, în 2012, aceste ouă vor fi retrase de pe piaţă. Dacă şi UE face acest lucru, înseamnă că e o treabă foarte serioasă”, completează prof. Gh. Mencinicopschi.

Avem la îndemână şi opţiuni mai sănătoase, iar pentru a deosebi ouăle de calitate îndoielnică de cele sănătoase trebuie să fim atenţi la cifrele inscripţionate pe ele. Ouăle marcate cu cifra doi sunt de la găini crescute pe sol, iar produsele avicole inscripţionate cu cifra unu provin de la păsările crescute în aer liber.

„Cele mai sănătoase sunt ouăle cu cifra zero, adică cele ecologice, bio sau organice. Aceste ouă sunt de la găini crescute în aer liber, în adăposturi rudimentare, care nu sunt hrănite cu furaje chimice, cu antibiotice sau hormoni şi care ouă în colţul lor, liniştite”, explică prof. Mencinicopschi. Diferenţa dintre calitatea ouălor este dată, însă, şi de preţ, care este mai ridicat la cele sănătoase, cu cifra zero şi mai scăzut la cele cu hormoni, provenite de la găinile crescute în baterii. În supermarketurile din ţara noastră se găsesc, adesea, ouă de baterie şi ecologice.

Consumul recomandat: 4-5 ouă pe săptămână

Oul este un aliment funcţional în alimentaţia noastră, fiind considerat un produs foarte sănătos. Persoanele care nu suferă de afecţiuni grave pot consuma, în medie, 4-5 ouă pe săptămână, iar cele cu boli cardiovasculare sau cu colesterol crescut ar trebui să se limiteze la 1-2 ouă săptămânal, menţionează specialistul. „Ca să îşi păstreze valoarea nutritivă, ouăle trebuie consumate fierte moi, la cele tari existând riscul să devină toxice”, completează prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi. În cazul în care preparăm omletă, medicul ne sfătuieşte să nu folosim ulei de floarea-soarelui, ci ulei măsline sau de palmier nehidrogenat.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”