19 bolnavi si-au castigat in instanta dreptul la tratament gratuit!

Inca o victorie a pacienţilor in justiţie! 19 pacienticu boli cronice (18 cu cancer si unul cu artrita idiopatica juvenila) au dat in judecata Guvernul Romaniei, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, solicitand asigurarea tratamentului medical in regim compensat 100%.
  • Publicat:
19 bolnavi si-au castigat in instanta dreptul la tratament gratuit!

Inca o victorie a pacienţilor in justiţie! 19 pacienticu boli cronice (18 cu cancer si unul cu artrita idiopatica juvenila) au  dat in judecata Guvernul Romaniei, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, solicitand asigurarea tratamentului medical in regim compensat 100%, pe cale de ordonanta presedintiala.

Prin sentinta nr 3173 din 20 noiembrie 2014, Curtea de Apel Bucuresti a admis actiunea pacientilor in integralitate. Potrivit legii, sentinta este executorie imediat si trebuie pusa in aplicare de autoritatile statului.

”Este o victorie cu gust amar, pentru ca pacientii sunt obligati sa actioneze statul in justitie pentru a avea dreptul la viata. Din pacate, autoritatile responsabile, desi au elaborat mai multe acte normative in vederea transpunerii Directivei Europene nr.89/1988, in fapt n-au facut altceva decat o tergiversare a procedurii de includere a medicamentelor pe lista de compensate”, spune Dan Cimpoeru, avocatul pacientilor.

”Am castigat pentru cei 19 pacienti un drept firesc, dreptul la sanatate. Avem informatii ca cel putin 1.000 de pacienti in toata tara, pe diferite patologii cronice, sunt fara alternativa terapeutica, dupa incercarea schemelor de tratament aflate pe lista actuala de compensate”, spune Cezar Irimia, preşedintele Alianţei. „Accesul la noile terapii, aflate in continua dezbatere de aproximativ 3 ani, face diferenta intre viata si moarte pentru acesti pacienti.”

Amanarile in legatura cu promulgarea completa a listei de 140 de medicamente provoaca deja victime. Din grupul de 7 bolnavi care au invins statul in justiţie in luna iunie, obligandu-l sa le ramburseze tardiv cheltuielile, 3 au decedat. Intre ei, un tanar de 19 ani.

Bolnavii interesaţi sa se alature demersului pot contacta Alianţa la [email protected] sau la Telefon 0723-240.223.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”