11 tipuri de cancer sunt cauzate şi de obezitate!

Grăsimea în exces care există în corpul nostru este răspunzătoare pentru apariţia mai multor tipuri de cancer. Este vorba despre cancerul de colon, rectal, endometrial, de sân, ovarian, de rinichi, pancreatic, gastric, de căi biliare şi anumite tipuri de tumori de esofag şi de măduvă osoasă.
  • Publicat:
11 tipuri de cancer sunt cauzate şi de obezitate!

O analiză a peste 200 de studii demonstrează că grăsimea în exces care există în corpul nostru este răspunzătoare pentru apariţia mai multor tipuri de cancer. Echipa de cercetători a găsit dovezi solide care arată faptul că există o legătură între obezitate şi apariţia cancerului de colon, de sân, pancreatic sau ovarian, potrivit The Guardian.

Nu mai puţin de 11 tipuri de cancer au fost asociate cu stratul de grăsime în exces existent în organismul uman.

Este vorba despre cancerul de colon, rectal, endometrial, de sân, ovarian, de rinichi, pancreatic, gastric, de căi biliare şi anumite tipuri de tumori de esofag şi de măduvă osoasă, scrie Gândul.info.

„Cred că acum publicul şi medicii trebuie să acorde atenţie obezităţii pentru că aceasta are legătură cu apariţia cancerului. Oamenii trebuie să înţeleagă că atunci când se feresc de obezitate reduc riscul de a se îmbolnăvi de boli cardiovasculare şi diabet, dar şi a le spune oamenilor să evite să fie supraponderali nu numai că reduce riscul de apariţie a diabetului şi bolilor cardiovasculare, dar şi pe cel de dezvoltare a diverselor tipuri de cancer”, a explicat Marc Gunter, din cadrul Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului şi coautor al cercetării. .

În cadrul acestui studiu au fost combinate concluziile a 204 cercetători care au analizat îndeaproape posibila asociere dintre obezitate şi apariţia unor tipuri de cancer. Astfel, concluziile arată că un indice de masă corporală (IMC) mare creşte riscu de apariţie a cancerului.

Obezitatea este o adevărată urgenţă medicală la nivel mondial. În România, 3 din 10 copii şi adolescenţi sunt supraponderali şi 8% dintre ei sunt obezi.

Valoarea acestui indice diferă în funcţie de sexul persoanei. În cazul bărbaţilor, pentru fiecare creştere a IMC cu 5kg/m2, riscul dezvoltării de cancer colorectal sporeşte cu 9%, iar în cazul femeilor care urmează un tratament de substituţie hormonală, riscul de a dezvolta cancer mamar de sân după menopauză e mai mare cu 11%.

Cifrele sunt mult mai îngrijorătoare în cazul cancerului de căi biliare, riscul crescând cu 56% pentru fiecare 5kg/m2 în plus.

„Ştim că obezitatea cauzează o perturbare a proceselor hormonale şi metabolice”, a precizat Marc Gunter, care notează că grăsimea în exces a fost asociată cu niveluri mai ridicate de estrogen, de insulină şi de inflamaţii, toate acestea putând afecta diviziunea celulară şi, astfel, spori riscul de apariţie şi dezvoltare a cancerului de diferite forme.

Şi medicul Rachel Orritt, din cadrul Centrului de Cercetare a Cancerului din Marea Britanie, susţine că obezitatea se situează pe a doua poziţie în ceea ce priveşte cauzele apariţiei şi evoluţiei diverselor forme de cancer, imediat după fumat.

„Fie că alegi să urci pe scări sau că optezi pentru variantele fără zahăr ale sucurilor preferate, poţi opta pentru mici schimbări care să facă diferenţa şi să te ajute să ai o greutate sănătoasă şi să reducă riscul de apariţie a cancerului”, a explicat medicul.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”