1 din 6 români suferă de migrene. Câţi merg la medic?

Migrena nu e doar o durere de cap. Cel puţin o treime dintre noi va suferi de o tulburare cerebrală . Nici jumătate dintre cei ce au migrene nu merg la doctor.
  • Publicat:
1 din 6 români suferă de migrene. Câţi merg la medic?
1 din 6 români suferă de migrene. Câţi merg la medic? foto 123rf.com

Migrena afectează unul din şase oameni şi este una dintre principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial. În România, statistica se păstrează. Tulburările legate de migrene şi cefalee sunt pe locul 9 în lista afecţiunilor care provoacă moarte şi dizabilitate, conform Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME).

Acelaşi studiu arată că 3,8% dintre români au murit sau suferă de dizabilităţi din cauza durerilor de cap. ”16% din populaţia globului suferă de migrene. 80% dintre cei afectaţi au migrene episodice, în timp ce 15-20% suferă de migrene cronice. Ţinând cont de faptul că populaţia este în continuă creştere la nivel mondial, putem să vorbim din ce în ce mai mult despre o legătură directă între creşterea prevalenţei şi stilul de viaţă modern”, spune Dr. Dan Mitrea, neurolog.
 

Cum se manifestă migrena?

Migrena nu e doar o durere de cap, este prima cauză de dizabilitate din lume la persoanele sub 50 de ani, spun specialiştii. Este o boală caracterizată prin durere severă a capului, tulburări cognitive, greaţă, vărsături, ameţeli, vertij şi sensibilitate la lumină, sunet şi atingere. De asemenea, deseori este asociată cu alte boli, cum ar fi accidentul vascular cerebral, bolile cardiace, epilepsia, depresia, durerea cronică. Pentru a ajuta pacienţii să găsească ajutor şi pentru a-şi îmbunătăţi calitatea vieţii, diagnosticul precoce şi accesul la un tratament eficient sunt vitale. ”Durerea de cap este un simptom, prin urmare poate să fie semnalul unei afecţiuni minore, precum cefaleea de tensiune (stres cotidian), dar poate indica şi prezenţa unei tumori, a hipertensiunii, trombozei venoase, a unui anevrism rupt, traumatism sau chiar ruperea unui vas de sânge în creier, care poate să provoace AVC”, Dr. Dan Mitrea.

În UE se pierd 800.000 miliarde euro pe an din cauza migrenelor

Migrena este clasată la nivel global ca fiind cea de-a şaptea cea mai debilitantă boală (responsabilă de 2,9% din anii de viaţă pierduţi pentru invaliditate) şi principala cauză a dizabilităţii în rândul tulburărilor neurologice. De altfel, proporţia estimată a timpului petrecut cu migrenă în timpul unei vieţi normale a unei persoane este de 5,3%. În acest context, se estimează că populaţia din Marea Britanie pierde 25 de milioane de zile de muncă sau şcoală în fiecare an din cauza migrenei. De altfel, costul anual al tulburărilor cerebrale pentru economia UE este de peste 800 de miliarde de euro pe an.

Femeile au mai multe migrene decât bărbaţii

Migrena este mai răspândită decât diabetul, epilepsia şi astmul la un loc. Migrena cronică afectează de trei ori mai multe femei decât bărbaţi. Cercetările sugerează că 3000 de atacuri de migrenă apar în fiecare zi pentru fiecare milion de oameni. Acest lucru echivalează cu peste 190.000 de atacuri de migrenă în fiecare zi. Mai mult de trei sferturi dintre cei care suferă de migrenă au cel puţin un atac pe lună şi mai mult de jumătate s-au confruntat cu simptome severe. Migrena începe adesea la pubertate şi îi afectează cel mai mult pe cei cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani, dar poate afecta şi copii.

Mai bine de jumătate dintre cei care suferă de migrene nu ajuns la medic

Migrena rămâne nediagnosticată şi tratată necorespunzător la cel puţin 50% dintre pacienţi, în timp ce mai puţin de jumătate dintre aceştia nici măcar nu consultă un medic. Este unul dintre motivele pentru care durerile de cap sunt unele dintre cele mai frecvent menţionate probleme de sănătate tratate cu terapii alternative. ”Lipsa de cercetare, studii şi statistică în domeniul migrenei din ţările cu venituri mici şi medii este dezamăgitoare şi alarmantă. Aici trăiesc aproape două treimi din populaţia lumii. Nici în ţările cu venituri ridicate situaţia nu este ideală. Este, în continuare, o nevoie imensă de progres”a completat dr. Dan Mitrea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”