Suplimente cu fier: cum îți dai seama că ai nevoie de ele şi care sunt dozajele optime

Suplimente cu fier - află care sunt beneficiile suplimentelor cu fier, în ce doze sunt indicate, în funcţie de sex şi de vârstă, dar și reacțiile adverse.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Suplimente cu fier: cum îți dai seama că ai nevoie de ele şi care sunt dozajele optime

Fierul este un mineral esenţial pentru dezvoltarea creierului şi prevenirea anemiei, fiind recomandat în special gravidelor, copiilor şi persoanelor care ţin o dietă vegetariană sau vegană.

Din cauza consumului redus de alimente bogate în fier, este posibil să fie necesară suplimentarea acestui mineral, dar în dozele corecte şi sub forma recomandată de medic, nicidecum la întâmplare!

Care sunt beneficiile suplimentelor cu fier şi cine are nevoie de ele

Fierul are o mulţime de efecte benefice asupra organismului. Iată ce fel de persoane ar putea avea nevoie de suplimente cu fier:

  • Persoanele cu anemie – suplimentele ci fier ameliorează slăbiciunea musculară, oboseala, contribuie la sporirea producţiei de celule roşii şi îmbunătăţeşte aspectul unghiilor
  • Gravidele – fierul este esenţial pentru dezvoltarea armonioasă a fătului. Carenţa în acest mineral în timpul sarcinii poate duce la naştere prematură sau greutate scăzută a fătului la naştere.
  • Persoanele fără energie – carenţa de fier este adesea la baza energiei scăzute şi a ameţelilor. De aceea, sunt indicate suplimente cu fier persoanelor active, care vor să îşi menţină concentrarea şi energia pe parcursul întregii zile.
  • Persoanele cu sistem imunitar slăbit – fierul este indicat în caz de viroza sau alte infecţii, precum şi în situaţia bolnavilor oncologici, deoarece stimulează imunitatea şi protejează astfel de agravarea afecţiunilor preexistente.
  • Persoanele cu insomnie – nivelul redus de fier din organism ar putea fi asociat cu somnul insuficient sau neodihnitor. De aceea sunt indicate suplimente cu fier persoanelor cu tulburări de somn.

Tipuri de suplimente cu fier

Există mai multe forme sub care pot fi comercializate suplimentele cu fier. Iată care sunt principalele tipuri:

  • Citrat feric – acest tip de fier este recomandat în special persoanelor cu boală cronică renală, pentru scăderea nivelului de fosfor din sânge
  • Sulfat feric – este mai puţin utilizat în suplimentele cu fier
  • Sulfat feros – este cel mai indicat supliment cu fier pentru tratamentul anemiei
  • Gluconat feros – este de asemenea des indicat pentru anemie

Dozajele optime când iei suplimente cu fier

Suplimentele cu fier trebuie luate doar la recomandarea medicului şi numai în dozele specificate pe ambalaj. Aceste doze diferă în funcţie de sex, vârstă şi de afecţiunea pentru care sunt luate, astfel:

  • Pentru anemie – 150-200 miligrame zilnic
  • Pentru femei – 18 miligrame zilnic pentru femei peste 19 ani, 27 de miligrame pentru gravide, 8 miligrame pentru femei cu vârsta peste 51 de ani
  • Pentru bărbaţi – 8 miligrame pentru bărbaţi cu vârsta peste 19 ani
  • Pentru copii:

Între 0 şi 6 luni – 0,27 miligrame
Între 7 şi 12 luni – 11 miligrame
Între 1 şi 3 ani – 7 miligrame
Între 4 şi 8 ani – 10 miligrame
Între 9 şi 13 ani – 8 miligrame
Între 14 şi 18 ani – 11 miligrame la băieţi şi 15 miligrame la fete

Posibile reacţii adverse ale suplimentelor cu fier

Suplimentele cu fier pot avea însă şi reacţii adverse, mai ales dacă sunt luate în dozele nepotrivite sau pe stomacul gol. Printre cele mai comune efecte adverse ale suplimentelor cu fier se numără durerile de stomac, greaţa, vărsăturile, constipaţia şi diareea.

Alte posibile reacţii adverse sunt arsurile în piept, culoarea neobişnuită a urinei şi materiile fecale închise la culoare.

Pentru a preveni aceste neplăceri, este recomandat ca suplimentele cu fier să fie luate după masă şi în dozele indicate.

Alimente bogate în fier

Înainte de a apela la suplimente cu fier, este de preferat să îţi iei acest mineral din surse naturale. Astfel de alimente bogate în fier sunt: carnea roşie, carnea de pui, legumele, nucile, seminţele, fructele, verzituri etc.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Centella asiatica, o minune pentru piele
Centella asiatica, o minune pentru piele
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia