Florile care pot ajuta sănătatea organismului

Florile au utilizări diverse şi variate: medicinale, gastronomice, cosmetice. Dacă aveţi un dubiu cât de mic în privinţa siguranţei în ceea ce priveşte consumul sau identificarea vreunei flori, în special a uneia sălbatice, cereţi sfatul farmacistului sau al unui botanist (amator sau profesionist) şi nu ezitaţi, în niciun caz, să utilizaţi un atlas botanic ( carte ce descrie plantele ce cresc într-un anumit loc).
  • Publicat:
Florile care pot ajuta sănătatea organismului

Florile au utilizări diverse şi variate: medicinale, gastronomice, cosmetice. Dacă aveţi un dubiu cât de mic în privinţa siguranţei în ceea ce priveşte consumul sau identificarea vreunei  flori, în special a uneia sălbatice, cereţi sfatul farmacistului sau al unui botanist  (amator sau profesionist) şi nu ezitaţi, în niciun caz, să utilizaţi un atlas botanic ( carte care descrie plantele ce cresc într-un anumit loc).

Florile medicinale utilizate extern

Aceste flori tratează micile neplăceri dermatologice din viaţa de zi cu zi. Floarea de arnică este utilizată pentru a accelera vindecarea loviturilor, a contuziilor, a echimozelor, a vânătăilor… în timp ce florile de calendula (gălbenele) sunt recomandate mai degrabă drept cicatrizant în cazurile de arsuri solare, de iritaţii cutanate şi de plăgi mici. Acestea se utilizează sub formă de crème, de alifii, de infuzii, de tinctură-mamă şi macerate uleioase.

Florile medicinale utilizate extern

Plantele medicinale utilizate pe cale orală sunt cel mai frecvent ingerate sub formă de infuzii sau decocturi. Este vorba în special de albăstrea, nalbă de pădure, muşeţel roman, romaniţă, mac de camp, hibiscus, violetă, portocal amar, creţuşcă, podbal sau trifoi roşu. Unele dintre acestea sunt comestibile, altele sunt disponibile sub formă de extracte fluide, de tinctură-mamă, de capsule sau uleiuri esenţiale.

Florile comestibile

Alegeţi întotdeauna florile cele mai parfumate. Florile medicinale din grădină care pot fi mâncate sunt florile de năsturei, de limba- mielului şi de nalbă de pădure, petalele de gălbenele, de trandafir şi de Echinacea, florile şi bobocii de arpagic. Şi alte flori din grădina de flori şi cea de zarzavaturi sunt comestibile, cum ar fi florile anumitor varietăţi de crin sălbatic, florile de dovlecei, de brumărele sau de crăiţe, petalele de crizantemă sau de mărăriţe japoneze.

O mare varietate de flori sălbatice şi-ar putea găsi locul în bucătăria dv: socul, leurda, urzica moartă, teiul, macul de camp, nalba de pădure, luminiţa-nopţii, trei- fraţi- pătaţi, păpădia, violeta.

Florile plantelor aromatice

Florile ierburilor aromatice, medicinale şi condiment sunt, desigur, comestibile. Acestea prezintă, în general, proprietăţi similare cu cele ale plantelor de origine, dar au un parfum uşor diferit. Este vorba de florile de iymă, cimbru, rozmarin, salvie, levănţică, roiniţă, măghiran, busuioc turces. Puteţi, de exemplu, să le consumaţi în stare naturală într-o salată sau într-un zahăr aromatizat, ori să le infuzaţi.

Florile pentru frumuseţe

Anumite flori, şi în special uleiurile vegetale extrase din seminţele acestora, se folosesc pe cale internă şi externă: acestea sunt uleiurile de limba- mielului şi de luminiţa nopţii. Alte flori se utilizează pe cale externă: menţionăm în special trandafirul, iasomia, albăstreaua, muşeţelul roman, romaniţa, ţintaura mica, năstureii, rostopeasca, portocalul, în stare naturală sau sub formă de ape florale sau de uleiuri esenţiale.

Aprovizionarea cu flori

Ideal ar fi să vă aprovizionaţi din grădina dv de flori sau din cea de zarvat, unde aţi avut mare grijă să alegeţi bine plantele pe care să le plantaţi şi să le verificaţi temeinic identitatea. În plus, puteţi controla în întregime tratamentele şi să cunoaşteţi exact calitatea florilor pe care le veţi utiliza.

Aveţi grijă să alegeţi un loc îndepărtat de orice formă de poluare umană ( drumuri, produse chimice)şi animală  (turme). În ceea ce priveşte achiziţionarea  florilor, alegeţi-le neapărat pe cele provenite din agricultura bio, în special dacă intenţionaţi să le consumaţi. Mai ales, nu mâncaţi flori de la florărie, ci interesaţi-vă mai degrabă pe la fermieri sau pe la producătorii de fructe şi legume bio.

 

Sursa: cartea 200 de plante care ne vor binele, autor Carole Minker, editura RAO.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”