Cum recunoşti ghimbirul bun?

Datorită proprietăţilor aromatice şi terapeutice, ghimbirul şi-a câştigat reputaţia de super-aliment cu puteri curative, dar recunoşti cea mai bună variantă pentru tine?
  • Publicat:
Cum recunoşti ghimbirul bun?

Datorită proprietăţilor aromatice şi terapeutice, ghimbirul şi-a câştigat reputaţia de super-aliment cu puteri curative, dar recunoşti cea mai bună variantă pentru tine?

Ghimbirul  este o plantă aromată care conţine numeroase vitamine şi uleiuri volatile concentrate într-o bună măsură în rădăcina acestuia. Rizomul de ghimbir are o forma neregulată şi este noduros, atingând până la 5-6 centimetri în lungime. Rădăcina de ghimbir este un ingredient des întâlnit în bucătăria indiană şi asiatică. Uleiurile volatile din ghimbir îi oferă gustul şi mirosul sfecific. Acestea au efecte analgezice, sedative şi antitermice.

Pentru a alege corect, trebuie îţi îndrepţi atenţia spre aspectul său: ghimbirul proaspăt trebuie să fie dens, neted şi fără pete întunecate şi urme de lovituri.  Mai mult,  cu cât este mai lungă rădăcina, cu atât mai multe uleiuri esenţiale şi oligoelemente.

Ghimbirul proaspăt se poate găsi în două variante. Cea tănără, care nu necesită decojire, cu un gust mai blând, disponibilă numai în pieţele din Asia, şi varianta matură, cea mai răspândită.

Atunci când cumperi ghimbir, asigură-te că este tare, neted,făre pete sau urme de lovituri şi că nu conţine mucegai. Ghimbirul proaspăt se alege şi ţinând cont de aroma acestuia. Dacă se simte aroma de ghimbir, atunci leguma este proaspată. Ghimbirul matur are aroma mai puternică decât cel care nu a apucat să se dezvolte complet.

Ghimbirul este disponibil şi sub formă de pudră, cristalizat sau murat.

Este mai dificil de ales ghimbirul măcinat, deoarece aspectul pulberii nu oferă careva informaţii despre acesta, în schimb te poate ajuta simţul olfactiv: aroma picantă proaspătă este un semn al produselor de calitate. Este bine de ştiu că  din aceeaşi familie fac parte galangalul, turmericul şi cardamomul (condimente cu o aromă foarte puternică!).

Cum depozitezi ghimbirul pentru a-l păstra proaspăt?

Ghimbirul proaspăt se stochează în frigider până la 3 săptămâni dacă nu este curăţat. Se poate păstra în congelator, necurăţat, până la 6 luni.  Trebuie să ştii, însă, că frigiderul tinde să usuce rădăcina de ghimbir, astfel încât acesta işi pierde aroma cu timpul. O variantă mai bună ar puta fi să-l depozitezi la temperatura camerei.

Pudra de ghimbir se păstrează într-un recipient închis etanş într-un spaţiu întunecat şi răcoros.

Rădăcina de ghimbir necurăţată se împachetează bine şi se pune în congelator. Prin această metodă nu va pierde nici una din proprietăţile sale sau aroma după decongelare.

 Rădăcina de ghimbir curăţată şi tăiată în felii subţiri poate fi păstrată în vin alb la frigider. În acest fel îşi va păstra aroma şi prospeţimea pentru cel puţin cîteva săptămîni. Acest conţinut este reuşit la prepararea sosurilor şi a altor feluri de mâncare.

O altă metodă de păstrare a ghimbirului proaspăt: se curăţă rădăcina, se dă prin răzătoarea mică sau cu ajutorul blenderului se mărunţeşte pînă la starea de pastă. Acest conţinut se pune într-o pungă mare sigilată şi se dă forma unei plăci subţiri.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: