Chiropractica, terapia pentru articulaţii sănătoase

Funcţionarea corectă a nervilor poate fi afectată de deplasările vertebrelor. Cu ajutorul chiropracticii sunt ameliorate durerile, mobilitatea creşte şi pot fi îmbunătăţite şi anumite funcţii ale organismului.
  • Publicat:
Chiropractica, terapia pentru articulaţii sănătoase

Funcţionarea corectă a nervilor poate fi afectată de deplasările vertebrelor.

Cu ajutorul chiropracticii sunt ameliorate durerile, mobilitatea creşte şi pot fi îmbunătăţite şi anumite funcţii ale organismului.

Dr. Lou Jacobs m-a pus la curent cu această terapie, cu o istorie de 120 de ani pe continent american.

A început prin a-mi spune că în cartierul în care locuieşte în Maine sunt mai mulţi chiropracticieni decât în toată România. Şi tocmai pentru că vrea să arate românilor că durerile de spate se pot ameliora şi altfel, s-a hotărât să vină mai des în România, la invitaţia reţelei de clinici Intermedicas.

Cu un CV în care se înscriu 4 ani de studiu al limbii chineze, alţi 4 dedicaţi chiropracticii, 44.000 de ore de studiu, 5 ani de examene naţionale şi sute de muzicieni ori sportivi trataţi, dr. Lou Jacobs spune că această terapie a depăşit de mult calificativul de terapie alternativă.

Şi am înţeles că chiropractorii sunt cei care depistează dislocările discurilor intervertebrale (denumite subluxaţii) printr-o evaluare ce cuprinde examinări ortopedice, neurologice şi o examinare fizică.

Şi tot ei corectează aceste subluxaţii, oferind astfel posibilitatea refacerii circuitului informaţional de la creier către toate organele.

CSÎD: În ţara noastră tratamentele de medicină alternativă nu sunt prea cunoscute sau realizate corespunzător, şi, din acest motiv, oamenii le privesc cu reticenţă.

L.J.: Cineva îmi spunea că a discutat la serviciu despre chiropractică şi mulţi i-au spus că au încercat aşa ceva. Asta nu are cum să fie în regulă pentru că nu există chiropractori în România. Şi, normal că dacă au avut experienţe neplăcute, oamenii ajung să renunţe complet la astfel de metode.

CSÎD: Aţi studiat limba chineză şi aţi vrut să studiaţi dreptul internaţional. Cum aţi ajuns să fiţi chiropractician?

L.J.: N-a fost nimic planificat. Tatăl meu a avut o experienţă neplăcută, a căzut şi s-a rănit la gât şi urma să sufere o intervenţie chirurgicală. Era foarte speriat şi de chirurgie şi de chiropractică însă, într-un final, chiar înainte de operaţie, s-a răzgândit şi a mers la chiropractor. După un singur tratament era cu aproape 90% mai bine. A anulat operaţia şi a rămas pacient al acestei terapii pentru tot restul vieţii.

CSÎD: Care ar fi, pe scurt, beneficiile chiropracticii?

L.J.: Deşi aşa s-ar crede la o primă vedere, adevărata valoare a chiropracticii nu are legătură cu durerea. Eliminarea durerii este aproape ca un efect secundar. Adevăratele beneficii sunt optimizarea performanţei, perfecţiunea funcţionării corpului, o bună comunicare de la creier la sistemul nervos.

CSÎD: Ce este şi când apare subluxaţia?

L.J.: Aceasta apare în cazul oricărui tip de deranjament al coloanei vertebrale, a unor încheieturi sau chiar a muşchilor, care pun presiune pe nervi şi cauzează o comunicare slabă în cazul acelui nerv. Un chiropractician deţine instrumente care îl ajută să identifice această subluxaţie ce întrerupe comunicarea de la creier către coloana vertebrală. Orice eroare de comunicare provoacă o funcţionare defectuoasă.

Prin mişcările de chiropractică se echilibrează această comunicare, corpul se reglează mai bine şi problemele dispar. Suntem proiectaţi să funcţionăm perfect. Însă viaţa, stresul mental, fizic, chimic, ne afectează continuu. Scopul este să remediem aceste efecte. Am lucrat cu foarte mulţi muzicieni şi oameni pentru care performanţa este foarte importantă. Chiar dacă au apelat la mine, iniţial, din cauza unor mici dureri, au continuat să revină pentru că doreau ca mişcările lor să fie cât mai rapide, voiau ca ritmul şi reflexele lor să fie cât mai rapide. La fel este şi în cazul sportivilor, al gimnaştilor, tenismenilor sau fotbaliştilor.

Corpul nostru este proiectat să nu simtă toate durerile pentru că, altfel, am fi copleşiţi. Numai 10% din din nervi simt dureri. Însă problemele se pot acumula fără ca noi să ştim de ele. Din fericire, un chiropractician deţine instrumentele care pot previziona şi pot vedea dincolo de durerea mascată. Pacienţii mei favoriţi sunt cei ce nu au probleme pentru că îi pot ajuta să prevină apariţia acestora.

CSÎD: Ce poate ameliora chiropractica?

L.J.: Mă bucur că aţi pus problema astfel. Limbajul poate fi problematic. De multe ori oamenii mă întreabă ce pot trata. Iar eu le răspund că nu eu fac asta. Eu doar ajut ”doctorul intern” al corpului tău să vindece. E ca şi atunci când te tai la deget. Nu medicina vindecă, ci corpul tău o face. Corpul nostru este uimitor. Aşa că nu-mi place să spun că tratez.

Pe lângă diversele dureri – de cap, de spate, de sciatică, – corpul reacţionează foarte bine în cazul problemelor digestive. Am avut succes cu oamenii cu probleme de fertilitate. Orice funcţie a corpului poate fi îmbunătăţită dacă identificăm subluxaţii.

Aceasta nu înseamnă neapărat că va fi perfectă. Cum spuneam, există limitări pe baza istoricului oamenilor. Unul dintre aspectele minunate ale chiropracticii este că vrea să-ţi schimbe viaţa. Îşi găseşte locul şi te ajută să trăieşti mai bine. Deci este vorba de a-i ajuta pe oameni să funcţioneze mai bine în viaţa lor de zi cu zi.

CSÎD: Ce crede un chiropractician despre tocuri?

L.J.: Spre marea dezamăgire a femeilor, nu este deloc un lucru bun. Aceasta pentru că tocurile schimbă întreaga postură a corpului. Şi fac rău şi la picioare.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Topul alimentelor care luptă cu răceala
Topul alimentelor care luptă cu răceala
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”