Leguma, numită și „insulina verde”, care ar putea fi un remediu pentru diabet și cancer

Recent, suplimentele cu extract de castravete amar au câştigat popularitate ca medicament alternativ pentru diabet. Noi cercetări sugerează că extractul de castravete amar poate ajuta la combaterea cancerului la şoareci.
  • Publicat:
Leguma, numită și „insulina verde”, care ar putea fi un remediu pentru diabet și cancer
Foto: Shutterstock

Castravetele amar este cunoscut ca un remediu tradiţional indian de secole. Recent, suplimentele de extract de castravete amar au câştigat popularitate ca medicament alternativ pentru diabet. Acum, noi cercetări sugerează că extractul de castravete amar poate ajuta la combaterea cancerului la şoareci.

Castravetele amar (Momordica charantia), cunoscut şi sub numele de dovlecel amar, este înrudit atât cu castravetele, cât şi cu dovlecelul. Este originar din statul Kerala din sudul Indiei.

China a importat această legumă la sfârşitul secolului al  XIV-lea. Apoi s-a răspândit apoi în regiuni din Africa şi în Caraibe.

Castravetele amar este, de asemenea, un element de bază al anumitor bucătării asiatice, adăugând aromelor unice ale mâncărurilor locale prin amărăciunea specifică.

Remediu antic, întrebuinţări noi

Un studiu recent al de la Universităţii Saint Louis din Missouri a arătat că extractul de castravete amar poate fi eficient în prevenirea creşterii şi răspândirii tumorilor canceroase.

Mai precis, cercetătorii au folosit extract de castravete amar pe diferite tipuri de celule canceroase inclusiv celulele canceroase ale sânului, prostatei şi ale capului şi gâtului.

Testele de laborator au arătat că extractul de castravete amar a oprit replicarea acestor celule la şoareci,  ceea ce sugerează că ar putea fi eficient în prevenirea răspândirii cancerului.

În experimentele ulterioare cercetătorii au descoperit că extractul de plante a fost capabil să reducă incidenţa cancerului de limbă. Extractul a interacţionat cu molecule care permit glucozei (zahărului simplu) şi grăsimilor să migreze în corp, în unele cazuri „hrănind” celulele canceroase şi permiţând multiplicarea lor.

Foto: Shutterstock

Interferând cu acele căi, extractul de castravete amar a oprit în esenţă tumorile de cancer să crească, ba chiar a dus la moartea unora dintre celulele canceroase.

„Următorul nostru pas este de a efectua un studiu pilot la persoanele cu cancer pentru a vedea dacă extractul de castravete amar are beneficii clinice şi este o terapie suplimentară promiţătoare pentru tratamentele actuale”, notează autorii studiului.

Castravetele amar – informaţii nutriţionale

Castravetele amar este bogat în vitamine, minerale şi antioxidanţi. 100 de grame de castravete amar conţin:

Denumit şi „insulina verde”, castravetele amar nu are contraindicaţii. Cu toate acestea, consumul în exces poate cauza simptome precum:

  • diaree
  • stări de greaţă şi vomă
  • nivel prea scăzut al zahărului în sânge
  • poate interacţiona cu medicamentele pentru diabet
  • favism – care duce la instalarea anemiei

Atenţie: femeile însărcinate nu trebuie să consume castravete amar, pentru că duce la contracţii vaginale, sângerări sau avort!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Raluca Neagu
Venind cu o experienţă de producător TV, eu vă selectez şi realizez materiale video pe subiecte interesante de sănătate şi lifestyle, în clipuri video marca “Stiai ca”.
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”