Auriculoterapia: ce este, ce tratează şi care sunt contraindicaţiile

Auriculoterapia constă în tratarea bolilor prin acţiuni fizice – înţepătură, presiune, curent electric, camp magnetic, radiaţie luminoasă – aplicată asupra unor puncte precise de pe pavilionul urechii. Ea reprezintă o extindere modernă a câmpului de acţiune a auriculopuncturii şi derivă din acupunctură.
  • Publicat:
Auriculoterapia: ce este, ce tratează şi care sunt contraindicaţiile

Auriculoterapia constă în tratarea bolilor prin acţiuni fizice – înţepătură, presiune, curent electric, camp magnetic, radiaţie luminoasă – aplicată asupra unor puncte precise de pe pavilionul urechii.

Ea reprezintă o extindere modernă a câmpului de acţiune a auriculopuncturii şi derivă din acupunctură.

Auriculoterapia consideră că întregul corp este reprezentat, în mod simetric, pe pavilioanele urechilor şi că toate organele şi ţesuturile corespund unui punct al urechii. Astfel, există 200 de puncte pe fiecare ureche.

Câtă vreme organismul funcţionează normal, pavilioanele urechilor sunt tăcute, pe suprafaţa lor nefiind detectabil nici un punct. Dar dacă intervine vreo dereglare într-o parte a corpului, punctele respective devin detectabile în zona corespunzătoare a urechii, fie pe partea afectată, fie în partea opusă sau uneori chiar în ambele părţi. O acţiune asupra acestor puncte ar permite tratarea acelei părţi a corpului căreia îi corespund.

Ce tratează Auriculoterapia

  • Poţi apela la auriculoterapie dacă suferi de reumatism, sciatică, dureri de spate, migrene sau nevralgie, dacă ai menstruaţii dureroase sau dacă suferi de zona zoster.
  • Auriculoterapia te poate ajuta şi în cazul unor tulburări funcţionale respiratorii (astm, tuse cronică, sinuzită cronică, bronşită etc), digestive (colite, tulburări de tranzit etc), tulburări sexuale, sindrom premenstrual, alergii (rinite alergice, eczemă, urticarie etc), dacă suferi de stres, angoase, anxietate sau insomnie.
  • De asemenea, te poate ajuta să te laşi de fumat, Auriculoterapia încadrându-se în categoria îngrijirilor paliative.

Contraindicaţii

  •  Există trei contraindicaţii absolute ale auriculoterapiei:

–      tulburările majore de caracter (detectarea şi tratarea punctelor poate fi realmente neplăcută, chiar dureroasă, ceea ce riscă să provoace reacţii imprevizibile)

–      blocaje vertebrale

–      administrarea de corticoizi sau de neuroleptice

  • Nu te ajută deloc dacă suferi de o boală gravă, de o afecţiune malignă sau dacă ai o insuficienţă endocrină. În schimb, te-ar putea ajuta ulterior, pentru tratarea tulburărilor asociate sau pentru a uşura durerile reziduale.
  • În cazul femeilor însărcinate, se impune prudenţă. Căutaţi un auriculoterapeut obişnuit cu tratarea femeilor însărcinate!
Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări:
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
Beneficii ascunse ale reflexoterapiei
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia
10 remedii naturale care alină arsurile la stomac și indigestia