5 uleiuri esenţiale cu rol benefic respiraţiei. Cum se pot folosi corect?

Ar putea uleiurile esenţiale fi de folos în probleme precum nas înfundat? Care sunt acestea şi foarte important cum se pot folosi în siguranţă? Răspunde un medic
  • Publicat:
5 uleiuri esenţiale cu rol benefic respiraţiei. Cum se pot folosi corect?
5 uleiuri esenţiale cu rol benefic respiraţiei. Cum se pot folosi corect?, foto Shutterstock

În acestă perioadă, în care Organizaţia Mondială a Sănătăţii a declarat pandemie de coronavirus, tot mai mulţi oameni sunt interesaţi de medicina alternativă pentru a-şi păstra starea de sănătate. Din cauza panicii, mulţi pot acţiona greşit. Unii se întreabă dacă uleiurile esenţiale sunt de folos în probleme precum nasul înfundat. Am stat de vorbă cu dr. Tatiana Popescu, medic de familie, despre uleiurile esenţiale şi modul în care se pot folosi în siguranţă.

Primăvara numărul persoanelor afectate de diverse infecţii respiratorii este în creştere. Nasul înfundat este un simptom atât al virozelor respiratorii cât şi al gripei.
”În general, se ştie că uleiuri ca cel de eucalipt, mentă, scorţişoară, cimbru, cuişoare, lămâie pot aduce beneficii în ceea ce priveşte o parte din patologia respiratorie cum ar fi nasul înfundat, respiraţie îngreunată sau starea de „moleşeala”, simptome ale virozelor respiratorii ce “prind” căile aeriene superioare, atât de frecvente în sezonul rece.” a adăugat dr. Tatiana Popescu.

Cum s-ar putea folosi corect uleiurile esenţiale atunci când suntem răciţi?

Folosirea corectă şi în dozele recomandate ar putea ajuta nasul să să desfunde. ”Unele uleiuri esenţiale difuzate în casă pot avea efect decongestionant şi de refresh pentru organism” a mai adăugat medicul. Atenţie, dacă suferiţi de afecţiuni respiratorii cronice precum astm nu difuzaţi în aer substanţe parfumate. Întrebaţi medicul curant înainte de a folosi uleiuri esenţiale pentru a desfunda nasul.

Uleiurile esenţiale nu se folosesc în aparatul de aerosoli.

Este interzis să folosiţi uleiuri esenţiale în aparatul de aerosoli pentru a evita o bronhoconstricţie severă ce se manifestă ca o criză de astm.”Uleiurile esenţiale trebuie folosite întotdeauna în diluţie, fie în apă sau în aşa numitele uleiuri de diluţie – cărăuş, fie pot fi lăsate să se evapore din recipiente speciale” a completat dr. Tatiana Popescu.

Atenţie, sunaţi medicul de familie dacă manifestaţi simptome specifice coronavirus – febra, tuse seacă, oboseală nejustificată, dificultati in respiratie. Ministerul Sănătăţii  anunţat că şi persoanele care s-au întors în România din zone care au devenit între timp zone cu răspânidire extinsă a coronavirusului trebuie să anunţe medicul de familie telefonic chiar dacă nu are simptome. Aici găsiţi lista www.cnscbt.ro , Lista se updatează regulat.

Dr. Tatiana Popescu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: