Un studiu recent efectuat la Londra arata ca persoanele indragostite sunt mai calme, mai relaxate si mai sanatoase decat cele care nu resimt prezenta iubirii atat de acut.
Pe langa beneficiile fiziologice si psihologice aduse, senzatia impartasita de indragostiti este insotita de o crestere pozitiva a nivelului factorului de crestere nervoasa pe perioade de pana la un an. Aceasta substanta asemanatoare hormonilor ajuta la repararea sistemului nervos, si imbunatateste memoria prin declansarea mecanismului de sintetizare a celulelor din creier.
De cele mai multe ori, factorul de crestere nervoasa este asociat cu sentimentul de multumire si recunostinta, care are efect de calmare la nivelul mintii si trupului.
Din pacate, se pare ca nivelul substantei scade dupa aproximativ un an, moment in care dispare sentimentul de atasament, si intervine realitatea. Echipa de cercetatori a atestat si legatura indiscutabila dintre manie, furie si tensiune, in asa masura incat au aratat ca iritarea si starea de nervozitate creste presiunea sangelui.
In plus, se pare ca, la fel ca si in cazul indragostitilor, sentimentul persista. La doar o saptamana de la incident/cearta, persoana in cauza resimte inca efectul maniei, crescandu-i tensiunea la simplul gand in acea directie.
Asadar, daca ai avut o disputa in ultimul timp, fa tot posibilul ca sa uiti de ea, pentru a-ti proteja sanatatea! De-asemenea, e cazul sa te debarasezi si de gelozie, pentru ca si ea a fost gasita responsabila pentru cresterea tensiunii. Barbatii o incearca atunci cand resimt competitia sexuala, in vreme ce femeile se confrunta cu ea din pricina suspiciunii unei eventuale tradari emotionale.
Gelozia este un sentiment complex, care inglobeaza tot soiul de trairi, de la stres, la manie si frustrare. Aceasta suita emotionala declanseaza o reactie in lant la nivel somatic, care se traduce prin tensiune arteriala crescuta, nivel de adrenalina ridicat, imunitate scazuta, anxietate si, uneori, insomnie.
(A. Raicu)