In lupta cu migrena

Accepta ca te confrunti cu o boala! Migrena nu e o durere puternica de cap. Cei care sufera de crize de migrena de multe ori minimalizeaza importanta acestor episoade. Migrena este o maladie, la fel cum este diabetul sau astmul. Iar, netratata, poate duce
  • Publicat:
In lupta cu migrena
In lupta cu migrena

Supravegheaza-ti alimentatia si stilul de viata! Consulta lista de alimente care iti pot agrava crizele si incearca sa limitezi consumul lor. Vezi daca are vreun efect asupra crizelor tale. Mananca la ore fixe si sa nu care cumva sa sari peste mese. Ai grija la consumul de cafeina.

Evita deshidratarea! Unii specialisti sustin ca, fie si o deshidratare redusa poate pune umarul la declansarea unui episod de migrena. E esential, asadar, sa consumi cat mai multe lichide. Multumeste-te, insa cu apa, caci sucurile de fructe iti pot face mai mult rau.

Incearca sa reduci stresul! Ai vazut doar ca in majoritatea cazurilor el este vinovat pentru declansarea crizelor. Poti apela la ajutorul acupuncturii, al hipnozei, al gimnasticii respiratorii. Fa exercitii fizice, dar fereste-te de efort intens! Intr-o vreme, unii cercetatori erau convinsi ca activitatea fizica creste durerile din timpul unei crize de migrena. Se ridica atunci problema daca cei care sufera de migrena sa nu mai faca deloc miscare. Totusi, studii ulterioare au aratat ca activitatea fizica moderata contribuie la ameliorarea migrenei. Asa ca fa exercitii, insa cu masura!

Fa anumite schimbari la locul de munca pentru a reduce riscurile aparitiei unei crize de migrena! Foloseste un ecran protector la monitorul calculatorului (daca vei sta cat e ziua de lunga cu ochii in computer fara protectie, creste riscul sa suferi o criza), roaga-ti colegii sa evite sa te expuna unor mirosuri puternice (parfum, fum de tigara), chiar daca nu se stie cu exactitate daca acestea declanseaza sau nu episodul dureros.

Cat despre legatura dintre sex si migrena, avem o veste buna si una proasta. Incepem cu cea rea: pentru anumite persoane activitatea sexuala poate duce la dureri de cap (cefalee coitala) si migrene. Se crede ca aceste crize sunt legate de orgasm sau de excitarea sexuala. Revenind la vestea buna, un studiu efectuat in America a aratat ca orgasmul poate reduce durerea din timpul crizelor de migrena. Dintre participantele la studiu 47,4% nu mai simteau dureri in urma actului sexual, 49,1% nu au simtit nici o diferenta, iar pentru 5,3% orgasmul a agravat migrena. Trebuie doar sa vezi in ce tabara te incadrezi tu.

Daca fluctuatiile hormonale sunt de vina – dupa o sarcina sau la reluarea pilulelor contraceptive, de exemplu – medicii ne sfatuiesc sa schimbam metoda de protectie si sa luam o pilula cu doze mai mici de hormoni sau sa folosim un sterilet. Consulta-te cu medicul ginecolog inainte sa optezi pentru schimbare.

Specialistii au descoperit similitudini intre migrena si epilepsie, ambele fiind disfunctii la nivelul sistemului nervos central. Astfel, au constatat ca anticonvulsivantele pentru epilepsie functioneaza si in cazul migrenelor. Intreruperea lor fara consultul medicului poate duce la reaparitia migrenelor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Fii cea mai frumoasa!
Fii cea mai frumoasa!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”