După vacanță este momentul perfect să îți creezi un nou obicei și să te lași de fumat!

  • Publicat:
  • Actualizat:
După vacanță este momentul perfect să îți creezi un nou obicei și să te lași de fumat!

De ce să aștepți noul an pentru a-ți face, a nu știu câta oară, promisiunea că te vei lăsa de fumat? De ce nu acum, la început de toamnă? La fel ca în cazul dietelor, renunțarea la fumat nu presupune să aștepți până în ultimul moment pentru a conștientiza că trebuie să faci o schimbare. Lasă-te de fumat „de ieri”, nu de mâine!

Fumatul este un viciu care „arde buzunarele” și cauza principală a multor probleme de sănătate.

Gândește-te câți bani arunci în fiecare an pe țigări și ce ai putea face cu această sumă.

Dacă ai pune deoparte acești bani, ți-ai putea permite vacanțe, mașina sau apartamentul la care poți spera doar dacă te îndatorezi la bănci, renovarea periodică a locuinței și multe alte lucruri pe care acum le amâni pentru că nu ți le permiți din punct de vedere financiar.

Dar mai presus de bani este sănătatea, distrusă treptat, dar sigur, de acest obicei păcătos.

Cancerul de plămâni este teama cea mai mare a fumătorilor, dar țigara care arde între degete se face vinovată de multe alte probleme pe care le atribuim, de obicei, altor factori.

Luați ca exemplu aspectul îmbătrânit al pielii, cariile și tartrul, tulburările de somn, disfuncțiile sexuale,  afecțiunile ficatului – toate sunt consecințe ale acestui viciu.

Sfaturi pentru a renunța la fumat definitiv

Să stingi țigara și să nu mai aprinzi niciodată alta este o provocare majoră, mai ales pentru fumătorii de cursă lungă.

Fumatul creează dependență, la fel ca zahărul sau drogurile. Din acest motiv, mulți fumători nu reușesc să scape de acest viciu doar cu ajutorul voinței puternice.

Există însă mai multe metode care te pot ajuta să rămâi motivat în această luptă contra fumatului și să gestionezi stările de anxietate ce pot fi favorizate de renunțarea la tutun.

Ține cont de sfaturile de mai jos și bucură-te de o viață „fără fumuri”!

Setează-ți o dată pentru a renunța la fumat și respect-o. Dar reține că „de la anul renunț la fumat” nu e o strategie tocmai inteligentă. Trebuie să îți alegi o dată cât mai apropiată. Fiecare zi în care fumezi înseamnă cel puțin o zi pierdută din speranța de viață.

Fă-ți o listă cu motivele pentru care vrei să renunți la fumat și pune-o la vedere. Când vei simți nevoia să fumezi, aceste rânduri îți vor reaminti de ce ai pornit pe acest drum și te vor motiva să mergi mai departe.

Convinge-ți partenera/partenerul să renunțe la fumat. Unde-s doi, puterea crește! Misiunea este mai ușor de dus la capăt dacă vă motivați reciproc.

Depistează factorii care te determină să aprinzi țigara. Dacă reduci sau eviți factorii declanșatori pe care îi asociezi de obicei cu tutunul, cum ar fi consumul de alcool, cafea, ceai, voința ta va fi mai puternică.

Dezvoltă strategii inteligente pentru momentele de criză. De fiecare dată când simți nevoia să îți aprinzi o țigară, bea un pahar cu apă, privește pe fereastră 5 minute, sună un prieten sau citește 2-3 pagini din cartea preferată. Așa îți vei abate atenția de la păcătoasa țigară care îți dă târcoale.

Mănâncă sănătos și fă mișcare. Mulți fumători se tem că, dacă vor renunța la acest viciu, se vor îngrășa, pentru că vor mânca mai mult. Însă nu trebuie să fie așa! Ține la îndemână fructe, legume și alte alimente sănătoase și fă cât mai multă mișcare, fie că asta înseamnă plimbare în aer liber, alergat sau mers pe bicicletă. Exercițiul fizic este o modalitate excelentă de a face față stresului asociat cu renunțarea la fumat.

Apelează la terapia de substituție a nicotinei. Există numeroase produse care te pot ajuta să faci față simptomelor fizice și psihice de sevraj nicotinic, în cazul în care decizi să renunți brusc la tutun: gumă masticabilă, plasturi transdermici și spray bucofaringian. Dacă vrei să renunți treptat la fumat, există gume masticabile care te ajută să reduci cu până la 50% numărul țigărilor în doar 6 săptămâni.

Concentrează-te asupra aspectelor pozitive. Când simți nevoia să fumezi, ia o pauză și gândește-te la toate beneficiile de care vei avea parte renunțând la fumat: sănătate generală mai bună, nivel crescut de energie, o piele mai frumoasă, dinți mai albi și un simț mai bun al gustului și mirosului. Cu cât te gândești mai puțin la fumat, cu atât îți va fi mai ușor să stai departe de tutun.

Oferă-ți mici recompense când atingi un obiectiv. Cu banii economisiți într-o lună fără fumat te poți răsfăța la un SPA de lux, îți poți cumpăra un gadget, îți poți reînnoi garderoba, că tot se schimbă sezonul, sau poți face mici schimbări în casă.

Folosește banii economisiți pe țigări pentru a-ți satisface o dorință. Dacă obișnuiai să fumezi un pachet de țigări pe zi, pune deoparte săptămânal 150 de lei, echivalentul a șapte pachete fumate în 7 zile. Asta înseamnă 600 de lei pe lună, 7.200 de lei pe an (cam cât te costă o vacanță all inclusive pentru 7 zile), 36.000 de lei pe 5 ani (aproape că îți permiți o mașină nouă cu banii jos), 72.000 de lei în 10 ani (echivalentul avansului pentru un apartament cu două camere).

Fii conștient de banii pe care îi economisești și de beneficiile asupra sănătății renunțând la fumat!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân