Vizitele la stomatolog sunt sigure și în pandemie

Poți merge în condiții de deplină siguranța la stomatolog! Nu neglija tratamentul afecțiunilor dentare din cauza pandemiei de COVID-19.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vizitele la stomatolog sunt sigure și în pandemie

E important să știi că, medicii stomatologi raportează cea mai scăzută rată de infectare cu noul virus. Aceste date sunt demonstrate și de cele mai recente informații publicate de American Dental Association. Sondajul indică faptul că, mai puțin de 1% dintre medicii stomatologi au fost testați pozitiv pentru COVID-19.

Explicația? Măsurile drastice de siguranță și igienă, precum și practicile extrem de riguroase de dezinfectare pe care cabinetele stomatologice le-au implementat încă dinainte de pandemie. Totodată, experții punctează faptul că e important să menținem sănătatea dentară la cote cât mai ridicate. De ce? Atât pentru dinți, pentru aspectul lor estetic și starea de bine, dar și pentru că infecțiile dentare pot duce la alte afecțiuni, inclusiv boli de inimă. Fii liniștit: poți frecventa fără grijă clinicile dentare chiar și pe timp de pandemie.

De ce trebuie să consulți un stomatolog?

Îngrijirea dentară este foarte importantă, cu atât mai mult în pandemie, iar orice neglijență poate avea consecințe. Primele trei afecțiuni orale care afectează sănătatea generală și calitatea vieții sunt cariile dentare, boala parodontală și pierderea dinților. Iar de aici pot apărea și alte complicații.”, precizează dr. Lorelai Nassar, medic cu o vastă experiență în stomatologie.

În pandemie se impun noi standarde de siguranță și dezinfectare

În acest sens, sterilizarea cu laser dă tonul siguranței maxime. „Acum, mai mult decât oricând, pandemia ne obligă să fim riguroși, stricți, să nu facem rabat la metodele de igienizare. În contextul actual se impun noi standarde de siguranță și dezinfectare, iar noi trebuie să ne conformăm. Suntem conștienți că dacă ar exista riscul transmiterii virusului actual, cel mai expus riscului ar fi medicul dentist, nu pacientul. Stomatologul poartă deja mască, vizieră, mănuși, așa că riscul său de a transmite virusul, ar fi foarte scăzut.”, punctează medicul.

La noi în clinică toate tratamentele stomatologice se desfășoară în deplină siguranță. Cu atât mai mult în timpul acestei epidemii de Covid. De altfel, aceste obiceiuri  de a asigura măsuri riguroase de dezinfectare reprezintă o obligație continuă și un angajament permanent față de pacienți.  „Lucrăm steril dintotdeauna, pentru prevenția contaminării cu hepatite, HIV și alți factori patogeni, așa încât, prevenția pentru contaminarea cu Covid-19 e de la sine înțeleasă și se realizează prin natura lucrurilor”, declară specialistul în chirurgie și implantologie.

În timpul pandemiei, soluțiile dezinfectante nu sunt suficiente în cazul unităților medicale. Traficul mare de pacienți impune proceduri de dezinfecție mult mai riguroase. În clinica Dr. Nassar se efectuează zilnic proceduri precum: sterilizarea cu laser a canalelor dentare și a plăgilor operatorii, decontaminarea cu laser a pungilor paradontale și a altor leziuni, utilizarea celor mai performante proceduri de sterilizare instrumentar, încăperi și suprafețe, dar și alte măsuri la fel de eficiente. „Înainte de a trata pacientul, noi ne dorim să-l știm în siguranță.”, subliniază medicul specialist.

Amânarea tratamentelor dentare poate duce la complicații

Nu trebuie uitat că tratamentele dentare trebuie să se desfășoare la timp pentru a preîntâmpina complicațiile care pot degenera în boli grave. Trebuie precizat că orice proces cronic dentar poate trimite microbi în tot corpul, iar un pacient cu afectare cardiacă poate degenera chiar în endocardită, din simple focare dentare netratate.

Conform American Heart Association (AHA), endocardita este o infecție cauzată de introducerea bacteriilor în fluxul sanguin. Bacteriile pot pătrunde în fluxul sanguin ca urmare a unei igiene dentare deficitare sau a periajului necorespunzător care duce la lezarea gingiei și a cavității orale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân