Ulcerita bucală: ce este, de ce apare, metode de tratament şi prevenţie

Deşi nu le dăm importanţă, aftele bucale cauzează un disconfort general. Dr. Adrian Mina ne explică ce opţiuni de tratament avem.
  • Publicat:
Ulcerita bucală: ce este, de ce apare, metode de tratament şi prevenţie
FOTO: profimediaimages.ro / Ulcerita bucală: ce este, de ce apare, metode de tratament şi prevenţie

Multe persoane se confruntă periodic cu o problemă neplăcută: ulcerita bucală, cunoscută în popor şi ca aftă. Aparent neimportantă, dar extrem de neplăcută, ulcerita bucală apare în interiorul cavităţii orale şi poate dura de la câteva zile până la câteva luni, cauzând un disconfort general. Medicul stomatolog Adrian Mina ne-a explicat dacă este inofensivă sau chiar reprezintă un semnal de alarmă care atenţionează prezenţa unor posibile boli grave, dar şi ce opţiuni de tratament avem.

Afta: ce este?

“Ulceraţia bucală, cunoscută şi sub denumirea de aftă bucală sau stomatită aftoasă, este una din cele mai frecvente manifestări patologice la nivelul mucoasei cavităţii bucale. Leziunea iniţială este o veziculă cu o durată scurtă de viaţă (câteva ore) pe mucoasa bucală şi care, prin spargere, lasă în urmă o ulceraţie superficială. Poate avea localizări diferite: sub limbă, pe interiorul obrajilor sau al buzelor, dar şi la baza gingiilor. Afecţiunea se poate manifesta sub mai multe forme, iar cele mai cunoscute dintre acestea sunt aftele bucale minore, majore şi herpetiforme, iar în funcţie de tip, perioada de vindecare poate varia de la câteva zile la câteva luni.  Primele simptome pot apărea chiar înaintea leziunii propriu-zise: uşoare furnicături sau senzaţie de arsură. Simptomatologia ulceraţiei include dureri sau usturimi care pot afecta masticaţia şi vorbirea”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

De ce apare ulcerita bucală?

“Etiologia bolii este necunoscută, deşi în apariţia sa par a fi implicate mecanisme imunopatologice. Studiile arată că formarea aftelor este de obicei provocată de un cumul de factori, iar apariţia lor poate fi recurentă la unele persoane. Factori favorizanţi locali pot fi: consumul de dulciuri cu alune, ciocolată, condimente, dietă săracă în vitamina B12, zinc, acid folic şi fier, erupţia dentară, periajul prea energic sau muşcarea obrazului, alergie la un compus al pastei de dinţi sau al apei de gură, aparatele dentare. Printre potenţialii factori generali se numără: viroze, afecţiuni gastro-intestinale (Helycobacter Pylori, boala de reflux gastroesofagian), hipertiroidismul, modificările hormonale din timpul menstruaţiei, stresul. O mulţime de afecţiuni generale au răsunet la nivelul cavităţii bucale astfel că, stomatita aftoasă poate apărea şi pe fondul altor suferinţe precum: boala celiacă (o afecţiune gastrointestinală cauzată de intoleranţa la gluten), boala Crohn, boala BEHCET, HIV/ SIDA, boli autoimune”, spune medicul Dr. Adrian Mina.

Cum tratăm aftele bucale?

“Tratamentul aftelor bucale este în mare măsură reprezentat de atenuarea simptomelor si reducerea disconfortului. Apa de gură pe bază de clorhexidină în diferite concentraţii şi corticosteroizii topici sunt baza terapiei. Suplimentarea de B1, B2, B6, B12, acid folic sau fier poate ameliora stomatita aftoasă la unii pacienţi. Uneori, se prescriu antibiotice pentru prevenirea infecţiilor secundare. În tratamentul aftelor bucale poate fi folosit şi laserul, deoarece este un tratament fără durere care presupune o tehnică non invaziva, fiindcă acţionează în stratul epitelial superficial şi nu lasă cicatrici sau răni deschise.

Are rezultate imediate, iar pacientul pleacă din cabinetul stomatologic complet vindecat, într-un timp foarte scurt. Laserul acţionează local asupra leziunilor aftoase indiferent de stadiul de dezvoltare. Astfel, afta se retrage şi se vindecă. În paralel, terminaţiile nervoase sunt desensibilizate, ceea ce are ca efect atenuarea simptomelor. Tratamentul durează aproximativ 2 minute în funţie de stadiul şi întinderea leziunii, fiind un tratament care nu necesită anestezie”, recomandă specialistul stomatolog.

Metode de prevenţie ale aftelor bucale

“Pentru a preveni apariţia aftelor bucale este important ca pacientul să menţină o igienă orală riguroasă şi să evite consumul de alimente iritante,  cum ar fi citricele şi condimentele. De asemenea, recomand vizita la 6 luni la medicul stomatolog, care poate identifica şi trata eventualele recidive ale aftelor bucale. Cu atât mai mult, dacă pacientul este purtător de aparat dentar, trebuie avute în vedere leziunile cauzate de bracketi, care pot fi prevenite cu ajutorul cerii ortodontice. Dacă afta îşi are originile în alte afecţiuni ale organismului, medicul va îndruma pacientul către specialistul abilitat pentru rezolvarea problemelor”, adaugă medicul stomatolog Adrian Mina.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân