Top 4 servicii de îngrijire profesională a dinților

  • Publicat:
Top 4 servicii de îngrijire profesională a dinților

Tu cum ai grijă de dinții tăi? Dacă răspunzi „te speli pe dinți”, câteodată nu este suficient, mai ales dacă nu o faci corect. Ce înseamnă corect? De două ori pe zi, cu periuță de dinți ținută la 45 de grade, periajul fiind realizat întotdeauna de la gingie spre dinte și nu invers.

E bine să știi că o bună parte din bacterii nu se află pe dinți, ci pe obraji și limbă. Ca metode adiționale periajului, ața dentară și apa de gură sunt necesare și foarte importante pentru a ne menține dantura sănătoasă!

Însă, recomandată este și o vizită la medicul stomatolog pentru a beneficia de un serviciu de îngrijire profesională a dinților.

Iată câteva exemple populare de servicii:

Detartraj

Detartrajul reprezintă o manoperă stomatologică prin care sunt îndepărtate tartrul şi placa bacteriană de pe suprafaţa dinţilor cu ajutorul aparatului cu ultrasunete.

Acesta dislocă depozitele aderente supragingivale și/sau subgingivale şi este urmat, de obicei, de un periaj dentar şi de procedura de air-flow.

Care sunt beneficiile detartrajului?

Realizarea detartrajului în mod periodic este importantă pentru a feri dantura de efectele negative pe care le provoacă placa bacteriană şi tartrul.

Odată cu efectuarea detartrajului, se va îmbunătăţi aspectul estetic (dinţi mai curaţi, un zâmbet mai alb şi mai strălucitor). În unele cazuri, detartrajul poate ajuta la descoperirea unor carii şi tratarea lor, însă mai puţin conştientizată este reducerea riscului apariţiei unor boli sistemice generale

Când facem detartrajul?

Este indicat ca igienizarea profesională să se realizeze de două ori pe an în cazul unui pacient sănătos, ce prezintă o igienă dentară bună. La persoanele cu gingivite recidivante, boala parodontală, purtătoare de aparat ortodontic, fumători, pacienți diabetici sau alte grupe de risc, această igienizare se recomandă la 3-4 luni.

De reținut: Detartrajul nu este dăunător, singurul lucru care ar putea să dăuneze sănătăţii dinţilor este doar amânarea lui!

Fațetele dentare

Fațetele dentare sunt un înveliș ceramic subțire, dar foarte rezistent, care se aplică peste suprafața vizibilă a dinților și sunt folosite pentru a corecta și/ sau a îmbunătăți aspectul acestora. Astfel, defectele dinților din partea frontală sunt mascate perfect.

Dacă vrei un zâmbet estetic și alb, aceasta este cea mai bună soluție!

Când sunt recomandate fațetele dentare?

  • Dacă dinții sunt fisurați, sparți, crăpați, ciobiți
  • Dacă există spațieri între dinți (strungăreață)
  • Dacă dinții au mici imperfecțiuni sau pete de culoare

Avantajele fațetelor dentare:

  • Câștigi un zâmbet natural, mai alb și de lungă durată
  • Estetica dinților este mult îmbunătățită într-un timp foarte scurt
  • Fațetele dentare sunt foarte rezistente și reprezintă o soluție pe termen lung
  • Tratamentul este rapid și lipsit de durere
  • Fațetele dentare nu se pătează de la cafea și țigări
  • Toate materialele utilizate sunt biocompatibile

Albirea dinților

Albirea dinților este cea mai rapidă și sigură metodă pentru un zâmbet mai alb, cu costuri reduse și fără durere.

Cauzele îngălbenirii dinților

Pe lângă trecerea anilor, zi de zi, dinții noștri intră în contact cu diverse alimente și substanțe care favorizează îngălbenirea lor. Printre acestea se numără:

  • Tutunul
  • Cafeaua
  • Ceaiul
  • Băuturi colorate
  • Diverse alimente
  • Anumite medicamente

Tipuri de albiri dentare

Albirea dinților se poate realiza în diferite moduri: fie în cabinet cu ajutorul lămpii de albire, fie acasă cu gutiere personalizate.

Coroanele dentare

O coroană dentară este un „înveliș” care se aplică peste un dinte șlefuit sau peste un pivot dentar.

Coroana are forma și dimensiunea asemănătoare unui dinte natural și încearcă să redea funcționalitatea, estetica și rezistența pe care o avea dintele înainte de a fi coronat, sau chiar să îmbunătățească aceste funcții pentru dinții care nu le aveau.

Coroanele dentare sunt una din cele mai căutate soluții de către pacienții care au probleme cu dantura. Dacă ai unul sau mai mulți dinți lipsă și nu dorești un implant dentar, sau ai unul sau mai mulți dinți foarte afectați, coroana dentară este cea mai bună soluție pentru care poți opta.

Odată cu evoluția tehnologiei, atât materialele din care sunt compuse coroanele și punțile dentare, cât și metodele de realizare, asigură naturalețe zâmbetului fără probleme de biocompatibilitate și fără durere.

Avantajele unei coroane dentare

  • Un dinte lipsă poate fi înlocuit cu ajutorul unei coroane dentare (prin realizarea unei punți dentare)
  • Dinții foarte afectați pot fi recuperați
  • Împiedică migrarea dinților vecini în cazul în care un dinte lipsește
  • Oferă aspectul și culoarea unui dinte natural
  • Redobândirea eficienței masticatorii

Tipuri de coroane dentare: coroană ceramică pe suport metal, coroană dentară integral ceramică, coroană ceramică pe suport zirconiu sau punte dentară.

Așadar, tu cum ai grijă de dinții tăi? Mergi la o consultație stomatologică și alege soluția potrivită pentru tine!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mituri despre igiena orală
Mituri despre igiena orală
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”