Sănătatea orală: 8 alimente pe care trebuie să le consumăm

Să nu uităm că şi alimentele pe care le consumăm au un rol important în menţinerea sănătăţii orale.
  • Publicat:
Sănătatea orală: 8 alimente pe care trebuie să le consumăm
FOTO: 123rf.com

De multe ori am auzit că pentru sănătatea danturii trebuie să avem o igienă orală corespunzătoare, dar să nu uităm că şi alimentele pe care le consumăm au un rol important în menţinerea fără probleme a acesteia. Ştim, cafeaua ne afectează dantura, tutunul de asemenea, dulciurile intră şi ele în această categorie a poftelor nevinovate care se transformă în duşmani ai sănătăţii orale, dar pentru ca dantura să fie protejată şi pentru a preveni problemele de sănătate ale dinţilor şi gingiilor, medicul stomatolog Adrian Mina enumeră 8 alimente benefice, atât pentru adulţi, cât şi pentru cei mici.

“Educaţia celor mici începe de la vârste fragede şi este indicat să îi învăţăm nu doar cum să îşi spele corect dinţii, ci şi ce alimente să consume pentru a avea dinţii sănătoşi. Şi, pe cât posibil, să îi ţinem departe de cele dăunătoare, dar atât de tentante, precum dulciurile”, susţine specialistul.

Brânza. Brânza contribuie la creşterea pH-ului în interiorul cavităţii bucale şi la scăderea riscului apariţiei cariilor dentare. Acest aliment minune conţine claciu şi proteine, nutrienţi care întăresc smalţul dinţilor.

Iaurtul. La fel ca brânza, iaurtul este o sursă ideală de calciu şi proteinele. În plus, aici putem vorbi şi de probioticele care se regăsesc în iaurt şi care sunt benefice pentru gingii, bacteriile bune ajutând la eliminarea bacteriilor care cauzează apariţia cariilor. Foarte important însă, este să optezi pentru varianta simplă de iaurt, fără zahăr adăugat.

Spanacul şi varza. Următoarele pe listă, propuse de medicul stomatolog Adrian Mina, sunt spanacul şi varza, doar câteva dintre alimentele ideale pentru o dietă echilibrată. Ele ajută la menţinerea sănătăţii orale, iar asta datorită prezenţei calciului, care întăreşte smalţul dinţilor. Frunzele verzi pot fi consumate în salate sau smoothie-uri.

Merele. Merele sunt fructe bogate în fibre şi apă, iar consumul acestora ajută la secreţia de salivă, clătind bacteriile şi resturile de alimentele din cavitatea bucală.

Morcovi. Din lista specialistului, nici morcovii nu lipsesc, iar la fel ca merele, aceştia sunt crocanţi şi bogaţi în fibre. Consumul de morcovi la finalul unei mese stimulează secreţia de salivă, având ca efect reducerea riscului de apariţie a cariilor.

Ţelina. Ţelina este şi ea un aliment minune care acţionează ca ”o periuţă de dinţi” naturală, îndepărtând bacteriile şi resturile de alimente. În plus, este o sursă ideală de vitamina A şi vitamina C, antioxidanţi care ajută la sănătatea gingivală.

Migdale. Multe s-au spus de migdale şi, bineînţeles, numai de bine. Acestea sunt benefice pentru dantură, iar asta pentru că sunt bogate în calciu şi proteine şi au un aport redus de zahăr. Pot fi adăugate în salate sau alte reţete, iar specialistul recomandă consumarea unui sfert de cană de migdale după masa de prânz.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân