Bogdan Goga, fizioterapeut: Ce este limfedemul și ce simptome are la pacientele cu cancer de sân

Limfedemul afectează calitatea vieții pacientului. De la aspectul estetic, în prima fază, la dificultatea de a găsi îmbrăcăminte sau încălțăminte adecvată, la dureri și la impotența funcțională
  • Publicat:
  • Actualizat:
Bogdan Goga, fizioterapeut: Ce este limfedemul și ce simptome are la pacientele cu cancer de sân
Bogdan Goga, fizioterapeut. foto arhivă

Am stat de vorbă cu fizioterapeutul Bogdan Goga despre limfedem o afecțiune frecventă la pacientele care au suferit mastectomie în cazul cancerului de sân. Simptomele limfedemului trebuie recunoscute imediat, iar fizioterapia specializată are un rol foarte important în tratarea limedemului.

CSÎD: Ce este limfedemul ?

Bogdan Goga: Limfedemul reprezintă o acumulare în exces a limfei într-o zonă în care circulația venoasă sau limfatică este alterată. Cu alte cuvinte, zona afectată / membrul afectat crește în volum din cauza stagnării limfei.

Limfedem – cauze

CSÎD: De ce apare?

Bogdan Goga: Limfedemul poate avea cauze multiple. De la anomalii congenitale (sistemul limfatic nu se dezvoltă suficient din punct de vedere anatomic sau lipsesc structuri ale acestuia) – ce determină un limfedem primar – la diverse sindroame ce au ca și manifestare și un limfedem la limfedemul secundar – ce apare ca o consecință a unei alte patologii ce cel mai adesea determină o extirpare a unor stații ganglionare.

CSÎD: Care este forma de limfedem cea mai des întâlnită?

Bogdan Goga: Cea mai des întâlnită formă de limfedem este cel secundar cancerului de sân în care, în urmă extirpării ganglionare axilare, pacienta poate dezvolta limfedem la nivelul brațului de pe partea adiacentă operației.

Limfedem – semne și simptome

CSÎD: Când se îngrijorează femeile? Care sunt primele semne și simptome care ar trebui să le trimită la medic?

Bogdan Goga: Pacienta poate învăța să își măsoare membrul cu un centimetru de croitorie și să îl compare cu celalalt. Dacă observă o diferență mai mare de 1,5 cm ce progresează de la o săptămână la alta (recomandăm măsurătorile o dată pe săptămână și notate într-un carnețel de exemplu) atunci trebuie începută terapia decongestionantă intensivă pentru limfedem.  Senzația de greutate al brațului de obicei apare mai târziu sau este greu de perceput la început.

”Mai mult, dacă pacienta observă o zonă roșie, caldă, dureroasă sau ce ustură atunci trebuie să se prezintă de urgență la medic pentru că acestea sunt primele semne ale unei infecții.”

Limfedemul netratat duce la scăderea calității vieții

CSÎD: La ce complicații duce limfedemul?

Bogdan Goga: Limfedemul afectează calitatea vieții pacientului. De la aspectul estetic, în prima fază, la dificultatea de a găsi îmbrăcăminte sau încălțăminte adecvată (în funcție de zona afectată) la dureri cauzate de greutatea crescută a membrului la impotența funcțională (pacientul nu va mai fi capabil să își mobilizeze membrul afectat, articulațiile se vor rigidiza, gesturile ușoare vor deveni greu de realizat) a zonei afectate în stadiile cele mai avansate. Mai mult sistemul limfatic are o importanță crucială în menținerea sănătății. O circulație limfatică îngreunată predispune pacientul la numeroase infecții ale zonei afectate (celulite și mai rar erizipel) pentru care pacientul trebuie să primească rapid tratament adecvat, altfel riscând agravarea infecției și agravarea limfedemului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”