Periuţa de dinţi electrică vs. periuţa de dinţi clasică: avantaje şi dezavantaje

Periuţa de dinţi electrică a devenit tot mai populară. Dar care sunt avantajele şi dezavantajele sale?
  • Publicat:
Periuţa de dinţi electrică vs. periuţa de dinţi clasică: avantaje şi dezavantaje
FOTO: 123rf.com / Periuţa de dinţi electrică vs. periuţa de dinţi clasică: avantaje şi dezavantaje

Nu mai este nicio noutate. Periuţele de dinţi electrice au câştigat teren în faţa periuţelor de dinţi clasice. Deşi preţul este destul de piperat, cei care le achiziţionează o fac în ideea că poate sunt mai eficinte. Dar cum stau lucrurile în realitate?

Este foarte greu să alegi cea mai bună variantă când vine vorba de periuţele de dinţi, pe piaţă existând o varietate foarte mare de modele. Medicul Adrian Mina me explică avantajele şi dezavantajele atât periuţelor de dinţi clasice, cât şi a celor electrice.

“Periajul dentar reprezintă unul dintre cele mai importantate aspecte pentru menţinerea sănătăţii orale în parametri optimi. Dilema în ceea ce priveşte periajul dentar este reprezentat de tipul de periuţă dentară folosit. În ultimii ani, datorită evoluţiei tehnologice continue, au apărut periuţele dentare electrice care prezintă atât avantaje, cât şi dezavantaje, la fel ca şi cele clasice”, spune Dr. Adrian Mina.

Avantajele periuţelor de dinţi clasice

Câtă vreme periuţele clasice sunt folosite corect, acestea pot fi extrem de eficiente. Medicul stomatolog ne enumeră avantajele periuţelor de dinţi clasice, de la tehnica de periaj, până la costuri.

“În ceea ce priveşte periuţele dentare clasice, marele avantaj este reprezentat de controlul total asupra tehnicii de periaj. Pacientul decide cât timp durează periajul şi cât de mare să fie presiunea aplicată asupra dinţilor, gingiilor şi a limbii. Preţul de achiziţionare poate fi de asemenea un alt avantaj al periuţei manuale, întrucât este mult mai avantajoasă ca şi preţ, iar forma pe care o prezintă este extrem de utilă în timpul deplasărilor sau a vacanţelor. Dezavantajul este că uneori, atât tehnica de periaj cât şi timpul acordat acestuia, sunt insuficiente pentru un periaj corect şi, în loc să împiedice apariţia problemelor, le stimulează”, menţionează specialistul.

Dezavantajele periuţelor de dinţi electrice

Costul periuţelor de dinţi electrice se clasează ca principal dezavantaj al acestora.

“În ceea ce priveşte periuţa electrică, avantajele sunt stipulate clar de către producator şi constau în principal într-o eficienţă crescutală a periajului datorită mişcărilor de rotaţie între 5000 şi 30000 pe minut. De asemenea, unele dintre acestea pot prezenta şi micropulsaţii pentru o îndepărtare mai eficientă a plăcii bacteriene, precum şi senzori de presiune care împiedică realizarea unui periaj intempestiv. Forma de prezentare mai interesantă o face însă să fie mai apreciată în rândul copiilor, care sunt fascinaţi de capacităţile acestui dispozitiv, mai ales că efortul depus de aceştia va fi mai mic datorită periuţei electrice. Preţul acesteia este, în schimb, unul dintre marile dezavantaje, mai ales că după achiziţionarea întregului set, după uzarea capetelor de periaj, va fi necesară achiziţionarea altora, iar preţul acestora este de câteva ori mai mare decât al unei periuţe clasice. De asemenea, din pricina sistemului reîncărcabil, va fi nevoie şi de încărcătorul acesteia în vacanţele mai lungi, ocupând astfel loc în bagaj”, explică stomatologul.

Recomandarea medicului constă exclusiv în efectuarea unui periaj corect, fie că ustensila folosită este o periuţă de dinţi clasică sau una electrică.

“În ceea ce priveşte recomandarea noastră, atâta timp cât tehnica de periaj este una corectă, folosirea periuţei clasice este la fel de benefică ca şi a celei electrice. În ceea ce priveşte copiii însă, aceştia trebuie să stăpânească întâi tehnica clasică şi abia apoi să se treacă la periuţa electrică, întrucât din cauza lipsei de experienţă, pot determina leziuni la nivelul gingiilor. Pentru persoanele cu probleme de sănătate în care este afectată capacitatea de realizare a unui periaj dentar cu periuţa clasică, se recomandă în schimb periuţele dentare electrice”, spune Dr. Adrian Mina.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân