Periajul dinţilor de la A la Z

Una din cele mai importante activităţi din cadrul igienei dentare este periajul dentar. Pentru ca acesta să fie cât mai eficient, este foarte important să cunoaştem şi să utilizam corect tehnica de periaj.
  • Publicat:
Periajul dinţilor de la A la Z

Una din cele mai importante activităţi din cadrul igienei dentare este periajul dentar.  Pentru ca acesta să fie cât mai eficient, este foarte important să cunoaştem şi să utilizam corect tehnica de periaj.

Prin periaj se îndepărtează atât resturile alimentare cât şi placa bacteriană aderentă la suprafaţa dentară.  Acesta trebuie efectuat de cel puţin două ori pe zi, dimineaţa şi seara.
Trebuie reţinut că periajul trebuie făcut dimineaţa înainte de a mânca sau bea orice, deoarece saliva este mai vâscoasă în timpul nopţii şi se depune o peliculă pe dinte (placa bacteriană) la care aderă orice am ingera.

Periajul ulterior nu reuşeşte să îndepărteze decât parţial aceste depuneri, iar seara trebuie să fie ultimul lucru înainte de culcare deoarece resturile rămase în cavitatea bucală fermentează pe timpul nopţii, determinând un mediu acid care poate determina apariţia cariilor, depunerea tartrului, etc.

Periajul trebuie făcut cu mişcari lente, fără grabă şi fără a apăsa excesiv, deoarece se poate provoca o recesie a gingiei. Durata periajului trebuie să fie de aproximativ 2 minute dacă se foloseşte periuţa electrică sau între 3 şi 5 minute în cazul celei manuale, împărţind timpul egal între cele două arcade dentare.

Descoperă o curăţare dentară revoluţionară cu ajutorul periuţei electrice Oral-B. Aceasta oscilează, se roteşte şi pulsează de 48.800 de ori pe minut faţă de numai 600 de mişcări ale unei periuţe manuale obişnuite. De aceea, elimină până la 100% mai multă placă bacteriană în comparaţie cu o periuţă manuală.

Tehnica constă în perierea fiecărei suprafeţe dentare, atât exterioară cât şi interioară, prin aşezarea periuţei la un unghi de 45 de grade şi mişcări ale acesteia dinspre baza dinţilor (gingii), iar la nivelul suprafeţei premolarilor şi molarilor trebuie efectuate mişcări circulare.

Limba şi interiorul obrajilor se periază cu mişcări circulare, blânde, în jur de 30 de secunde.

Dupa terminarea periajului, întotdeauna periuţa trebuie menţinută curată. Aceasta se ţine sub jetul de apă pentru a o clăti si se păstrează, de preferat, în poziţie verticală, pentru a-i permite o uscare eficientă.

În cazul unei utilizări regulate, înlocuirea periuţei dentare se face la aproximativ 3 luni. După această perioadă, periuţa nu mai este atât de eficientă şi este încărcată de placa bacteriană, dăunătoare danturii.

Metodele ajutătoare, de tipul aţei dentare sau a apei de gură, coroborate cu periajul dentar, ajută la menţinerea igienei şi înlăturarea bacteriilor din cavitatea bucală.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Cariile la diferite vârste
Cariile la diferite vârste
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”