Pătarea dinţilor: cauze şi metode de tratament

Una dintre cele mai întâlnite afecţiuni este pătarea dinţilor. Iată care sunt cauzele şi cum pot fi tratate.
  • Publicat:
Pătarea dinţilor: cauze şi metode de tratament
FOTO: shutterstock / Pătarea dinţilor: cauze şi metode de tratament

Dacă natura te-a înzestrat cu o dantură impecabilă, ar fi păcat să nu îi oferi o îngrijire corespunzătoare, iar igiena zilnică şi vizitele regulate la medicul stomatolog pentru consultul de rutină ar trebui să reprezinte o prioritate. Astfel, ţii la distanţă cariile sau alte afecţiuni care pot dăuna danturii.

Pătarea dinţilor este una din cele mai întâlnite afecţiuni cu care te poţi confrunta de-a lungul vieţii. Iată ce ne spune despre acest acest lucru dr.Lorelei Nassar, medic specialist cu o experienţă de 25 de ani în chirurgie şi implantologie.

“Cauzele acestei afecţiuni pot fi de două tipuri: fie intrinseci, din cauza fluorozei sau tratamentului cu tetraciclină la copii mici până în 6 ani, sau extrinseci, din cauza consumului excesiv de cafea, fumat, consum de sucuri acidulate, consum de vin roşu sau ceai. De asemenea, odată cu înaintarea în vârstă, cele două tipuri de colorări pot fi prezente în acelaşi timp”.

Simptome de debut şi metode de tratament

“Există posibilitatea că dinţii să fie uşor sensibili la dulce şi rece, dar problemele sunt mai degrabă de factorul estetic”, adaugă specialistul.

 Din fericire, pătarea dinţilor poate fi remediată în mai multe feluri. Iată ce soluţii ai la îndemână:

“Se pot face albiri dentare, fie în cabinetul stomatologic, fie acasă. Se pot aplica faţete cu compozit/ ceramică sau, în cazul discromiilor severe, se poate opta şi pentru restaurări protetice fixe tip coroană ceramic”, spune dr. Nassar.

Soluţii viabile şi pe termen lung

“Se recomandă evitarea alimentelor colorante şi a fumatului pe perioada albirii şi după albire, pentru obţinerea unui grad de satisfacţie ridicat, sau limitarea consumului de alimente care colorează şi a fumatului pe termen lung după aplicarea faţetelor/coroanelor. Se recomandă hidratare cu apă, igienă orală bună, folosirea apelor de gură şi losirea duşurilor bucale” încheie medicul specialist.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”