Molarii de minte: 4 mituri în care să nu mai crezi

Dr. Adrian Mina, medic stomatolog, demontează cele mai comune patru mituri atunci când vine vorba de molarii de minte și când e necesară extracția.
  • Publicat:
Molarii de minte: 4 mituri în care să nu mai crezi
Molarii de minte: 4 mituri în care să nu mai crezi

Cu siguranță ați auzit de multe ori că măseaua de minte trebuie neapărat scoasă, altfel îți va provoca probleme. De fapt, există multe mituri legate de molarii de minte și procedura de extracție a acestora. Șansele sunt ca multe dintre informațiile pe care le avem să fie „din auzite”. E important însă, atunci când vine vorba despre sănătate, să ne luăm informațiile dintr-o sursă de încredere. În acest caz, medicul stomatolog.

Mitul 1: Toată lumea are molari de minte

„În realitate nu toți oamenii au molari de minte. Unii indivizi au molarii de minte semiincluși, acoperiți de un capușon de mucoasă, prin pierderea potențialului eruptiv. Alții pot avea toți cei 4 molari de minte prezenți, în timp ce unii oameni nu au deloc. Toate aceste scenarii sunt acceptabile, cu excepția cazului în care începeți să aveți probleme cu acești dinți.

Adevărul este că aproximativ 35% din populație nu are molari de minte. Nu puteți ști cu siguranță dacă îi aveți sau nu până când medicul dentist face investigații complementare, cum ar fi o radiografie OPG, la vârsta cuprinsă între 17 și 25 de ani”, spune medicul stomatolog Adrian Mina.

Mitul 2: Știi dacă ai molarii de minte

„Doar pentru că nu-ți poți vedea molarul de minte nu înseamnă că nu-l ai. Motivul din spatele acestui fapt este că osul sau țesutul moale ar putea să acopere dinții. Examenul radiologic ne poate ajuta în a diagnostica incluzia molarilor de minte. Radiografia va arăta, de asemenea, dacă exista probleme potențiale cu creșterea acestor dinți”, adaugă medicul stomatolog Adrian Mina..

Mitul 3: Toată lumea trebuie să aibă molarii de minte extrași

„Acest lucru este, de asemenea, fals. Deoarece acești dinți nu erup întotdeauna. În multe cazuri, ei rămân incluși în profunzimea osului fără să provoace complicații infecțioase, cum ar fi pericoronarita congestivă sau supurată. Mulți oameni cred că dacă nu li se extrag molarii de minte, aceștia vor provoca aglomerări sau vor suferi procese carioase complicate cu simptomatologie răsunatoare. De asemenea, ei cred că acesta este motivul pentru care necesită aparate dentare sau tratament ortodontic.

Aceste lucruri nu sunt adevărate în toate cazurile. Deși molarii de minte ar putea contribui la incongruențe dento-alveolare cu înghesuire și pot duce la disconfort și durere, unele persoane nu au niciodată probleme cauzate de acest dinte. În schimb, dinții lor sunt sănătoși și sunt aliniați în poziție corectă la nivelul arcadelor”, explică medicul specialist.

Cu toate acestea, există momente în care ar putea fi necesară extracția. Aceste cazuri includ:

  • Deteriorarea unor dinți vecini
  • Pericoronarita
  • Probleme sinusale
  • Leziunea carioasă complicată.

Molarii de minte nu erup când arcul dentar crește numai dacă există loc. Ei pot cauza probleme dacă nu există suficient spațiu pe arcadă necesar eruptiei, erupând într-o poziție necorespunzătoare. Dacă molarii de minte sunt prinși sub gingii sau rămân incluși în profunzimea osului, aceștia sunt afectați și necesită o intervenție chirurgicală pe cale orală.

Pe măsură ce molarul de minte erupe, străbătând fibromucoasa, medicul dentist va monitoriza cavitatea bucală pentru următoarele semne:

  • Nu sunt poziționați corect, provocând retenționarea alimentelor, oferind bacteriilor cariogene un loc în care să crească.
  • Molarii care nu au suficient spațiu, ducând la aglomerare sau la deteriorarea potențială a dinților din apropiere.
  • Cei care erup parțial, oferind bacteriilor de multiplicare sub capușonul de mucoasă, creând o oportunitate de infecție.
  • Molarii de minte care formează un chist, distrugând osul care susține dinții sau deteriorând rădăcinile dinților vecini.

Mitul 4: Molarii de minte nu au niciun rol

„Molarii de minte efectuează aceleași functii ca și ceilalți dinți. Facilitează masticația și crearea bolului alimentar. Antropologii cred că, din punct de vedere istoric, oamenii au avut nevoie de ei pentru a consuma alimente de consistență dură și grosiere. Anodonția molarilor de minte, după unii cercetători , este o dovadă a evoluției pe scara filogenetică”, este de părere medicul stomatolog Adrian Mina.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân