Implanturi dentare: avantaje şi dezavantaje, indicaţii şi contraindicaţii

Află totul despre implantul dentar: avantaje, dezavantaje, indicaţii şi contraindicaţii!
  • Publicat:
Implanturi dentare: avantaje şi dezavantaje, indicaţii şi contraindicaţii

Stomatologia ne oferă astăzi un tratament nou, de calitate, care se referă la refacerea unităţilor dentare pierdute şi obţinerea unui aspect cât se poate de aproape de cel natural, acest tratament fiind cunoscut sub numele de implant dentar. Un implant dentar este un şurub din titan introdus direct în os şi care ţine locul rădăcinii dintelui înlocuit.

Medicul stomatolog Claudiu Lupaşcu de la  Clinica LLLDental ne explică care sunt avantajele şi dezavantajele acestui tratament, când este recomandat şi eventualele contraindicaţii.

Datorită suprafeţei speciale a implantului dentar, celulele osoase realizează o legătură între ele şi implant, fenomenul purtând numele de osteointegrare. În acest fel, implantul dentar devine fundaţia viitoarelor lucrări protetice.

În prezent, este unanim acceptat faptul că implantul este varianta cea mai bună de tratament în cazul pierderii dinţilor. Astfel spus, acolo unde este posibil, implantul dentar va fi preferat metodelor tradiţionale de refacere a zonelor edentate. Datele statistice oferă informaţii preţioase, astfel reiese că lucrările realizate pe implanturi au rate de supravieţuire mai bune decat lucrările facute pe dinţii naturali.

Avantajele implanturilor dentare

  • Este eliminată necesitatea tratării dinţilor învecinaţi bresei edentate.
  • Implanturile dentare se simt şi arată la fel ca dinţii naturali. În plus, vei putea mânca alimentele preferate fără să simţi disconfort sau durere.
  • Vei renunţa la frustrările cauzate de problemele dentare, stima de sine va creşte mult şi vei putea zâmbi oricând doreşti.
  • Masticaţia se va desfăşura fără probleme, în comparaţie cu perioada în care dinţii tăi slăbiţi de boală nu îţi ofereau această posibilitate. 
  • Extrem de important este faptul că implanturile dentare nu se cariază. Însă va trebui să acorzi o atenţie sporită igienei orale. Atenţie! Întreţinerea implanuturilor va necesita vizite profilactice periodice în cabinetul medicului dentist.
  • Materialele din care sunt confecţionate implanturile dentare au o mare biocompatibilitate în raport cu ţesuturile vecine, ceea ce elimină riscul de respingere sau de alergie.
  • Estetica iniţială poate fi refăcută perfect sau chiar îmbunătăţită.
  • Sunt durabile, rezistă mulţi ani, iar dacă le vei acorda îngrijirea corectă pot dura toată viaţa.Te vei bucura de o vorbire corectă, clară, fiind ştiut faptul că edentaţiile, dar si protezele dentare mobile pot duce la o articulare incorectă a cuvintelor.
  • Devenind practic o parte din tine, implanturile dentare elimină disconfortul lucrărilor mobile.
  • Chiar dacă costurile impantologiei nu sunt mici, important este să realizezi şi să cântăreşti investiţia în timp a acestora din toate punctele de vedere, plecând de la partea estetică până la îmbuntăţirea considerabilă a masticaţiei şi a sănătăţii orale. Investeşti în sănătatea ta şi acest lucru este extrem de important.

Dezavantajele implantului dentar

Ca orice procedură medicală complexă, şi insertia implantului dentar este supusă unor factori de risc care pot influenţa gradul de reuşită, dar şi durata de supravieţuire în timp a implanturilor dentare. Printre aceştia enumerăm bruxismul şi fumatul.

Bruxismul este un factor de risc în cazul exercitării forţelor generate direct asupra implantului dentar în timpul osteointegrării. Însă soluţii există! Specialiştii recomandă în astfel de cazuri mărirea timpilor de integrare fără sarcini mecanice, reglarea ocluziei şi purtarea unor protecţii speciale în timpul somnului.

Referitor la fumat, acesta ar trebui eliminat înainte de efectuarea unui implant dentar. De ce? Fiindcă fumatul favorizează anumite complicaţii, el influenţează negativ circulaţia sângelui, oxigenarea ţesuturilor, îngreunează vindecarea după implant. În plus, acest obicei dăunător sănătăţii poate complica păstrarea implanturilor sau grefelor şi produce depuneri de nicotină şi gudron pe formaţiuni sensibile intraorale, sporind astfel riscurile operaţiei de inserare a implantului dentar.

Trebuie menţionat şi că oricare alt risc legat de anumite manifestări alergice la un anumit anestezic sau riscul legat de eventualele hemoragii nu trebuie să te sperie, aceste riscuri fiind identice cu riscurile unei extracţii dentare.

Toate acestea pot fi soluţionate înainte de procedura în sine, atât printr-un set de analize pe care le vei face, cât şi din istoricul tău medical pe care medicul stomatolog implantolog trebuie să-l cunoască.

Implant dentar: indicaţii

Toţii pacienţii cărora le lipsesc unul sau mai mulţi dinţi şi nu prezinta o contraindicaţie absolută pentru orice fel de intervenţie chirurgicală generală sau la nivel osos au indicaţii pentru tratamentul prin implant dentar.

Este important să înlocuiţi dinţii care lipsesc. Complicaţiile locale produse în timp la nivelul dinţilor vecini sunt: pierderea osului, îmbolnăvirea articulaţiilor mandibulare etc.

Opţiunea pentru implant dentar este cea mai avantajoasă din punct de vedere medical.

Pacienţii care urmează să primească o intervenţie chirurgicală stomatologică necesită proceduri preliminare de igienă orală specifice. De asemenea, este foarte importantă menţinerea unei igiene orale corespunzătoare acasă, în paralel cu controale şi şedinţe regulate de igienizare orală profesională în cabinet. Metodele şi frecvenţa de îndepărtare a depunerilor  de tartru (detartrajul) trebuie adaptate fiecăruia în parte, în funcţie de dentiţie şi de tipul lucrărilor.

Implantul dentar: contraindicaţii

Din nefericire, nu toţi pacienţii se pot bucura de beneficiile implanturilor  dentare, din cauza unor contraindicaţii. Totuşi, chiar dacă există o serie de contraindicaţii, acestea nu sunt absolute, ci relative. Vestea bună este că majoritatea contraindicaţiilor relative sunt temporare, numai pentru o anumită perioadă în care organismul este decompensat.

După îngrijirea atent monitorizată în cabinete cu servicii de profilaxie, persoana în cauză poate fi supusă implantului dentar.

Principalele contraindicaţii temporare se referă la:

  • lipsa osului şi prezenţa în anatomia locală normală a unor structuri ce reprezintă bariere anatomice  – nervul alveolar inferior din canalul mandibular, sinusurile maxilare
     
  • cazuri în care anumite formaţiuni patologice, precum chisturile sau prezenţa unor tumori localizate în aria oro-maxilo-facială, reduc sau chiar desfiinţează osul necesar implanturilor dentare
     
  • lipsa unor dimensiuni suficiente ale osului alveolar receptor. Practic, această lipsă a volumului osos se măreşte odată cu trecerea timpului de la extracţia dinţilor. Dar aceasta este o contraindicaţie relativă, fiindcă astăzi refacerea acestuia este posibilă! Astfel, specialiştii pot folosi tehnici de augmentare osoasă, obţinându-se în felul acesta rezultate bune, favorabile pacientului care va fi suspus unui implant dentar.
    De asemenea, deşi mulţi susţin că osteoporoza este o contraindicaţie a implantului, lucrurile nu sunt chiar aşa. Concret, pacienţii care au osteoporoză vor beneficia de implant dentar însă vor avea un design special pentru os cu densitate redusă.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”