Drumul către un zâmbet sănătos, în doar 5 paşi

Dr. Lorelei Nassar ne descrie drumul către un zâmbet perfect şi sănătos.
  • Publicat:
Drumul către un zâmbet sănătos, în doar 5 paşi
FOTO: shutterstock / Drumul către un zâmbet sănătos, în doar 5 paşi

Este cineva care să nu-şi dorească o dantură sănătoasă? Cu siguranţă, nu! Însă nu e suficient să ne dorim. Trebuie să acţionăm imediat, pentru a putea să ne menţinem cât mai mult aspectul tânăr, să putem zâmbi larg şi frumos, să ne simţim bine în pielea noastră.

Dantura sănătoasă contribuie la un look fresh

Un om cu o dantură sănătoasă zâmbeşte larg, e vesel şi optimist, deschis, inteligent şi împlinit în viaţă.

”Zâmbetul te face să te simţi mai tânăr şi să fii mai încrezător în tine. Totodată, o dentiţie integră asigură o stare de sănătate mai bună. Cum? Prin mestecarea eficientă a alimentelor şi, în acest mod, sănătatea întregului sistem digestiv – stomac, ficat, intestine. Aşadar, organismul procesează alimentele cu mai multă uşurinţă şi nu mai oboseşte din această cauză. Pe de altă parte, o digestie corectă oferă o stare de spirit bună şi astfel, ajungem la optimism şi la reuşita în viaţă. Cât despre vârstă, arătăm exact vârsta pe care o simţim. Deci, dacă ne simţim tineri şi plini de energie, cu un zâmbet sănătos şi contagios, asta emitem în jur şi chiar aşa suntem!”, crede dr. implantolog Lorelei Nassar.

O dantură sănătoasă se obţine şi se menţine pas cu pas. Iată 5 paşi de care să ţii cont pentru a avea o dantură albă şi un zâmbet tânăr.

Alimentaţi influenţează sănătatea şi tinereţea dinţilor

Da, alimentaţia influenţează direct dantura în viaţa de zi cu zi.

„Trebuie menţionat că, alimentaţia şi-a schimbat consistenţa de-a lungul vremii şi, dintr-o consistenţă tare (la început trebuia să sfâşiem carne şi legume crude, neprocesate) a devenit foarte moale şi cu totul procesată. Practic, a scăzut numărul de dinţi prezenţi pe arcadă. De aceea, acum întâlnim din ce în ce mai mulţi molari incluşi ca alţi dinţi. O alimentaţie cu multe fructe, legume şi alte componente neprocesate măreşte funcţia de autocurăţare a dinţilor, atât direct, cât şi prin cantitatea crescută de salivă pe care o declanşează, aceasta având rol de spălare a dinţilor. În timp ce alimentele moi şi lipicioase rămân aderente pe dinţi mult timp şi conduc la formarea de placă bacteriană şi carii, acumulându-se microbi şi toxine microbiene. De asemenea, petele de pe dinţi pot sugera o stare de neglijenţă şi nepăsare asupra propriei persoane, aşa încât, categoric acestea dau un aspect îmbătrânit prematur.”, adaugă dr. Lorelai Nassar.

Ştiai că un studiu britanic arată că petele de pe dinţi fac ca femeile să fie percepute cu 13 ani mai în vârstă decât vârsta lor reală?

Renunţă la fumat!

Fumatul nu doar că sporeşte riscul ca integrarea unui implant dentar în ţesutul osos să eşueze dar, totodată, acesta influenţează starea de sănătate a gingiilor, iar gingiile bolnave pot duce la eşecul implantului dentar.

„Fumatul afectează negativ ţesuturile cu vase mici de sânge (gudronii din fum duc la obstruarea lor, şi scad astfel vindecarea acestor ţesuturi), iar dacă vasele mici de sânge nu sunt funcţionale, în zonă nu sunt prezente elemente celulare reparative. Astfel, procedura de reparare este întârziată.”, punctează dr. Nassar.

Când e cazul, apelează şi la tratamente ca dintele să rămână cât mai mult sănătos

Prevenţia e primul pas. Si asta se aplică nu numai dinţilor, cât şi ţesuturilor vecine şi de susţinere – parodontiul.

„Vorbim despre parodontoză, care în opinia mea este dificil de diagnosticat, pentru că progresează fără durere şi ajunge astfel să nu fie detectată decât târziu, când dinţii sunt mobili şi vor trebui extraşi.”, este de părere dr. Nassar.

Pentru a menţine starea optimă a danturii, trebuie menţionate câteva măsuri necesare:

  • periajul de 2-3 ori pe zi;
  • spălăturile bucale;
  • igienizarea la clinica stomatologică, cu obligativitate de revenire la 6 luni;
  • sigilarea dinţilor în cazul copiilor şi al adulţilor, precum şi tratarea lor chiar de la cea mai mica carie apărută.

Este imperios necesară vizita periodică la stomatolog pentru depistarea oricăror leziuni în stare incipientă.

Rolul fluorizării în prevenirea cariilor dentare

„Fluorizarea este în acest moment destul de controversată. Deşi, în mod sigur aceasta influenţează pozitiv dinţii întărind structura smalţului şi împiedicând în acest mod apariţia cariilor, se pare că, pe termen lung are efecte secundare cancerigene pentru diverse organe. De aceea, sunt multe ţări în care s-a sistat fluorizarea sistemică prin apa de băut, lapte etc. şi se limitează la fluorizare locală prin geluri şi paste de dinţi.”, ne informează specialistul.

Alege tehnici moderne de estetică dentară

Estetica dentară începe de la un periaj executat în cabinet şi airflow, care conferă o notă de prospeţime întregii dentiţii, şi continuă până la obturaţia fizionomică bine făcută. Desigur, sunt incluse şi faţetele din diverse materiale, fie ele ceramice sau compozit, coroanele fizionomice din ceramică, zirconiu şi chiar celelalte lucrări protetice, care toate trebuie să împlinească exigenţe estetice sporite. 

„Tot timpul apar lucruri noi, începând cu materiale dentare de ultimă generaţie, aplicaţiile laserului în stomatologie, tipuri de refacere chirurgicală a dinţilor şi ţesuturilor moi, până la reconstrucţii imediate ale unei arcade întregi cu ajutorul implanturilor şi a lucrării protetice pe implant. Important e ca pacientul să menţină legătura cu medicul stomatolog, pentru a afla ce tehnică şi ce metodă de tratament i se potriveşte cel mai bine”, adaugă implantologul Lorelei Nassar.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân