Dr. Denisa Zaharia, medic ortodont: „Copiii se intorc la scoala cu mai multe probleme dentare”

Dr. Denisa Zaharia, medic ortodont, vorbeşte despre importanţa igienei orale la copii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dr. Denisa Zaharia, medic ortodont:
“Copiii se întorc la şcoală cu mai multe probleme dentare. Au fost părinţi care au mărturisit că au fost mai toleranţi în ceea ce priveşte accesul la dulciuri, au gătit mult împreună cu copiii, au experimentat reţete de deserturi şi iată că asta s-a văzut şi în sănătatea orală”, a constatat dr. Denisa Zaharia, medic ortodont de top, fondator al uneia dintre cele mai apreciate clinici stomatologice din Bucureşti.
“Am sesizat că mulţi dintre copiii care au venit la stomatolog în ultimele 2 luni au avut probleme dentare generate de igiena precară sau de consumul mai mare ca de obicei de dulciuri, de sucuri şi de carbohidraţi”, adaugă medicul ortodont.
Relaţia dintre sănătatea dinţilor şi a gingiilor şi obiceiurile alimentare este bine cunoscută, însă dr. Denisa Zaharia avertizează părinţii asupra riscurilor consumului mare de sucuri de către copii: “Cavitatea bucală este plină de bacterii care se hrănesc cu resturile de carbohidraţi care rămân în urma a ceea ce mâncăm şi bem. Zahărurile sunt principala sursă de hrănire a acestor bacterii şi sunt prezente în majoritatea alimentelor, cereale, pâine, dulciuri şi chiar fructe. În general părinţii sunt îngrijoraţi de consumul de bomboane, caramele, jeleuri şi alte dulciuri, dar pierd din vedere consumul băuturilor, acestea pot fi foarte dăunătoare pentru smalţul dentar. În timp ce resturile alimentare solide sunt vizibile şi pot fi uşor îndepărtate prin periaj dentar şi utilizarea aţei dentare, lichidele ne păcălesc foarte uşor, ele creează o peliculă nocivă pe suprafaţa dinţilor, creând eroziuni şi demineralizări la nivelul smalţului dentar”, subliniază dr. Denisa Zaharia în legătură cu cei mai mari şi mai dulci “duşmani” ai dinţilor copiilor.

Importanţa igienei dentare

Igiena dentară este foarte importantă în sănătatea dinţilor copiilor, iar ea trebuie transformată în rutină prin educaţia de acasă: “Părinţii sunt de mare ajutor în a preveni apariţia cariilor, încurajându-şi copiii să se spele de 2 ori/zi minimum 3 minute cu pastă de dinţi cu fluor adaptată vârstei şi să folosească aţă dentară o dată pe zi. De asemenea trebuie să limităm consumul de carbohidraţi, mai ales seara, înainte de culcare. În perioada de vârstă 7-12 ani, copiii ştiu cum să procedeze cu periajul, dar de multe ori nu vor. Trebuie să-i încurajaţi obiceiurile de igienă corectă şi utilizarea aţei dentare. Uneori trebuie să insistaţi astfel încât, când vor fi adolescenţi, vor înţelege nevoia de îngrijire”, explică dr. Denisa Zaharia, medic stomatolog cu peste 25 de ani de experienţă, cu specializare în ortodonţie.
Medicul stomatolog trebuie să fie în mod constant parte din viaţa copiilor, încă de la erupţia primilor dinţi: “Este important ca părinţii să sesizeze şi să se adreseze medicului pentru prezenţa unor obiceiuri vicioase (sugerea indelungata a degetului sau a suzetei, respiraţia orală, deglutiţia infantilă= înghiţirea cu limba între dinţi) care influenţează negativ erupţia dinţilor şi dezvoltarea arcadelor şi trebuie intervenit rapid pentru corectare. Vizitele la medicul stomatolog trebuie programate cu grijă, mai ales în cazul copiilor anxioşi. Este important ca experienţa copilului în cabinetul stomatologic să fie una pozitivă, copilul să vină cu încredere şi fără teamă. O evitare îndelungată a vizitelor la stomatolog duce la agravarea problemelor dentare, ajungând până la carii complicate ce impun extracţia unor dinţi, ceea ce poate fi mult mai traumatizant pentru copil. Ca urmare indicăm vizite periodice la 6 luni, începând cu erupţia primilor dinţişori, pentru intervenţii minore în scop preventiv: periaj dentar, fluorizare sau sigilări ale dinţilor. În jurul vârstei de 6-7 ani se recomandă şi primul consult la medicul ortodont. Este momentul când se pot intercepta tulburări în creşterea oaselor maxilare, a lipsei spaţiului pentru erupţia dinţilor permanenţi şi se poate interveni. Ignorarea problemelor, fie ele carii dentare sau dizarmonii în dezvoltarea arcadelor şi în erupţia dinţilor influenţează funcţia estetică, afectând sever calitatea vieţii adolescenţilor”, argumentează dr. Denisa Zaharia importanţa vizitelor constante stomatologice în viaţa tuturor copiilor.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân