Dr. Aneta Munteanu, stomatolog: ”Acum 30-50 ani nivelul educației sanitare era mult mai scăzut în România”

Copiii trebuie obișnuiți cu spălatul pe dinți chiar de la primul dinte. Mai mult, stomatologii recomandă din primele săptămâni de viață curățarea cavității bucale
  • Publicat:
Dr. Aneta Munteanu, stomatolog: ”Acum 30-50 ani nivelul educației sanitare era mult mai scăzut în România”
Dr. Aneta Munteanu: ”Copiii trebuie spălați pe dinți de la primul dinte de lapte”

Igiena dentară are un rol deosebit de important pentru menținerea sănătății întregului organism. Primul exemplu și probabil cel mai important îl dau chiar părinții, frații, bunicii copilului. Acum câteva decenii, educația sanitară nu era la cote înalte în România, iar consecințele se simt – mai ales când vorbim despre dantura adulților români de peste 50 de ani. Așadar, părinții, bunicii trebuie să dea un exemplu pozitiv copiiilor, indiferent de exemplu personal din copilărie. Am stat de vorbă despre momentul oportun începerii spălării pe dinți, dar și importanța acestui gest cu dr. Aneta Munteanu, medic primar stomatolog.

 

CSÎD: De ce este important să ne spălăm pe dinți?

Dr. Aneta Munteanu: Este important să facem periaj dentar de cel puțin 2 ori pe zi (dimineața și seara) pentru a îndeparta resturile alimentare și placa bacteriană de pe suprafața dinților. În plus, pasta de dinți cu fluor asigură remineralizarea leziunilor incipiente de carie.

CSÎD: Au românii de 40, 50, 60 ani cunoștințe despre igiena dentară dobândite din copilărie?

Dr. Aneta Munteanu: Au cunoștințe despre igiena dentară dobândite de la părinți și de la medicii stomatologi din cabinetele școlare. Doar că în urmă cu 30-50 ani nivelul educației sanitare era mult mai scăzut și metodele prin care se putea face educație sanitară erau mai puține decât în zilele noastre.

Nu dintotdeauna educația despre igiena dentară a fost accesibilă în România

CSÎD: Se punea accent acum 50 de ani pe spălarea pe dinți în țara noastră?

Dr. Aneta Munteanu: Probabil că mai mult în mediul urban și în familiile cu un nivel socio-economic mai ridicat.

Când începem să avem grijă de dantura copilului?

CSÎD: Cum să motivezi copilul să se spele pe dinți?

Dr. Aneta Munteanu: Copilul poate fi obișnuit încă din primele săptămâni de viață cu rutina îngrijirii sănătății cavității bucale. Încă înainte de apariția primilor dinți de lapte, se recomandă ca părintele să curețe gingiile bebelușului cu o compresă sterilă din tifon, ușor umezită. Apoi, după ce apar primii dinți, părintele trebuie să facă periaj dentar zilnic, folosind periuța și pasta de dinți.

Cum pot părinții motiva copiii să se spele pe dinți

CSÎD: Ce alte sfaturi mai aveți pentru părinții cu copii mici, nu este mereu ușor să îi speli pe dinți…

Dr. Aneta Munteanu: Când copilul crește, părintele poate face periajul dentar împreună cu copilul, profitând astfel de dorința acestuia de a-și imita părinții.

CSÎD: Copiilor le place încă de mici să fie independenți…

Dr. Aneta Munteanu: Copilul poate fi lăsat să își aleagă singur periuța și pasta de dinți (dintre cele recomandate pentru grupa lui de vârstă, desigur).

CSÎD: Ce rutină trebuie respectată?

Dr. Aneta Munteanu: Părinții și copiii trebuie să stabilească împreună un program pentru periajul dentar zilnic și să îl și respecte.

Info util:

Dr Aneta Munteanu va ține un webinar gratuit cu informații pentru părinți despre sănătatea dinților copiilor pe 27 octombrie 2020, ora 20.00, pe www.programscolarcolgate.ro

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân