Decontaminarea dinţilor cu laser: ce este şi când se recomandă

Laserul dentar este una dintre cele mai noi tehnologii în practica stomatologică. Iată care sunt avantajele sale.
  • Publicat:
Decontaminarea dinţilor cu laser: ce este şi când se recomandă
FOTO: 123rf.com / Decontaminarea dinţilor cu laser: ce este şi când se recomandă

Laserul dentar reprezintă o tehnologie inovatoare, introdusă de câţiva ani în practica stomatologică. Acesta grăbeşte procesul de vindecare, atenuează sângerarea şi diminuează durerea, oferind un confort ridicat pacientului. Este utilizat în estetica dentară (la albirea dinţilor), la chirurgia ţesuturilor moi, în tratarea bolilor parodontale (reducere bacteriană), implantologie, în endodonţie, stimulare şi terapie parodontală, în tratarea herpesului şi aftelor bucale.

Laserul poate fi programat să acţioneze exclusiv pe o anumita zonă, fără a afecta integritatea ţesuturilor adiacente. Cea mai largă întrebuinţare o are în tratarea problemelor de natură parodontală. În lipsa unei igiene orale corespunzătoare, placa bacteriană şi tartrul care se formează se depun pe suprafeţele dentare. Dacă acestea nu sunt înlăturate, ele afectează atât dinţii, cât şi ţesuturile de susţinere din jurul lor. Astfel, apar afecţiunile parodontale care se agravează în timp şi duc chiar la pierderea dinţilor, dacă nu se instituie tratamentul adecvat.

Reducerea bacteriană (sau decontaminarea cu laser) este prima etapă de tratare a bolii parodontale, fie ea în formă avansată sau moderată. Laserul are o emisie de energie care vaporizează în mod selectiv doar bacteriile, iar proprietăţile acestuia îi permit să efectueze o sterilizare optimă a pungilor parodontale adânci şi greu accesibile. Astfel, ţesuturile sănătoase rămân neafectate. Dupa această primă etapă urmează igienizarea profesională (detartraj, air-flow, periaj), prin care se vor elimina depunerile de tartru şi placa bacteriană, adică acele cauze microbiene care duc la inflamarea gingiilor şi a ţesuturilor de susţinere a dinţilor.

Decontaminarea cu laser este o procedură simplă şi durează doar câteva minute. Se recomandă deoarece contribuie la reducerea numărului de bacterii existent în cavitatea bucală. Este o parte importantă a procesului de păstrare a sănătăţii orale. Orice afecţiune (mai ales cea parodontală) depistată în stadiu incipient, şi tratată cât mai repede, permite păstarea dinţilor un timp îndelungat.

Autor: Claudiu Lupascu, medic coordonator

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân