De ce ai probleme cu dinţii: 5 greşeli elementare pe care le repetăm

Sănătatea orală este extrem de importantă chiar şi pentru întregul organism.
  • Publicat:
De ce ai probleme cu dinţii: 5 greşeli elementare pe care le repetăm
FOTO: 123rf.com / De ce ai probleme cu dinţii: 5 greşeli elementare pe care le repetăm

Chiar dacă în prezent accesul la informaţie este mai facil ca niciodată, medicii stomatologi încă se confruntă cu situaţii în care pacienţii ajung să facă o vizită la cabinetul lor abia atunci când este vorba de o urgenţă, când, de multe ori, este prea târziu pentru a salva dintele afectat. Mai mult, atât în cazul tinerilor, cât şi a persoanelor în vârstă, tot mai mulţi sunt descoperiţi cu probleme parodontale. Asemănător cariilor şi în acest caz este necesar să fie descoperite la timp.

Medicul stomatolog Adrian Mina enumeră cinci situaţii des întâlnite care complică situaţia fiecărui pacient, pornite de la obiceiuri des întâlnite în rândul acestora. Acestea sunt 5 lucruri pe care orice medic stomatolog şi-ar dori ca pacienţii să le cunoască.

Dacă nu ai dureri, nu înseamnă că nu ai probleme cu dinţii. „Cel mai important lucru pe care pacienţii trebuie să îl cunoască despre sănătatea oro-dentară este că lipsa durerii nu exclude niciodată prezenţa problemelor la nivel dentar. Mulţi ajung la medicul stomatolog după apariţia durerii, moment în care tratamentul se complică sau nu se mai poate face nimic pentru a salva dintele în cauză. O consultaţie periodică o dată la 6 luni identifică noile probleme apărute şi le tratează în stadiile incipiente, pacientul fiind astfel menajat de durerea care survine în urma evoluţiei şi a complicaţiilor”, spune Dr. Adrian Mina.

Spală-te corect pe dinţi. Menţinerea sănătăţii dentare este un aspect extrem de important, acesta fiind sarcina pacientului, chiar şi după realizarea tratamentelor.

„Este cel mai simplu şi elementar lucru. De aici porneşte totul. Igiena riguroasă este principalul şi cel mai important factor în menţinerea sănătăţii dentare. Chiar şi după realizarea tratamentelor în clinicile de stomatologie, partea cea mai importantă îi revine pacientului prin menţinerea igienei. Lipsa igienei corespunzătoare duce la apariţia de noi probleme dentare şi la compromiterea lucrărilor anterior realizate ”, menţioenază specialistul.

Ascultă-ţi întotdeauna medicul stomatolog! „O problemă des întâlnită este reprezentată de capacitatea pacienţilor de a înţelege caracterul de individualitate a fiecărei persoane. Acest lucru se traduce prin faptul că fiecare pacient necesită un anumit tip de tratament pentru rezolvarea problemelor dentare. În această situaţie, tratamentele şi dorinţele exprimate de pacient trebuie să fie în balanţă cu particularităţile acestuia, iar, dacă acest lucru nu este realizabil din motive medicale, tratamenul propus de medicul stomatolog trebuie să primeze în faţa dorinţelor şi a tratamentelor nerealiste.”, adaugă medicul stomatolog.

Nu încerca remedii naturiste. Nu funcţionează pentru sănătatea dinţilor! „Remediile naturiste nu sunt decât modalităţi prin care ne păcălim pe noi înşine, atunci când vine vorba despre tratamentul cariilor şi al altor afecţiuni ale cavităţii orale. Problemele oro-dentare nu dispar prin minune şi nici cu ajutorul tratamentelor naturiste. O consultaţie la medicul stomatolog identifică problemele şi duce la rezolvarea acestora, în timp ce remediile mai sus menţionate nu opresc evoluţia afecţiunii şi duc la complicarea acesteia”, explică Dr. Adrian Mina.

Problemele dentare dăunează sănătăţii întregului organism. „Înainte de a considera că nu avem nevoie de serviciile unui medic stomatolog, trebuie să ne gândim la relaţia strânsă dintre sănătatea oro-dentară şi cea a întregului organism. Problemele dentare pot avea răsunet important asupra stării de sănătate generală, iar lipsa iniţiativei de a le rezolva are ca şi rezultat complicaţii ale stării de sănătate. Drept urmare, pentru o sănătate a întregului organism, nu omiteţi rezolvarea problemelor dentare”, spune specialistul.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”