Cele mai frecvente probleme estetice ale danturii: cum pot fi tratate

Din punct de vedere estetic, orice problemă are rezolvare. Aşadar, fiecare dintre noi merită un zâmbet perfect.
  • Publicat:
Cele mai frecvente probleme estetice ale danturii: cum pot fi tratate
FOTO: pexels.com / Cele mai frecvente probleme estetice ale danturii: cum pot fi tratate
Nu mereu ne dăm seama de schimbările care apar la nivelul danturii, deoarece acestea se produc încet, timp în care ne obişnuim cu ele. Dar la un moment dat devin deranjante şi încep să provoace disconfort social sau teama de a zâmbi. Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont, spune că toate aceste probleme care ne stanjenesc nu trebuie lăsate să afecteze calitatea vieţii, mai ales că domeniul stomatologiei moderne oferă o soluţie pentru fiecare dintre ele.
 
Dinţi coloraţi. Există numeroase motive pentru care culoarea danturii se schimbă, fie din cauza vârstei, fie din cauza fumatului sau a unor alimente şi băuturi colorante. Se întâmplă chiar ca această îngălbenire să nu fie uniformă, ci doar un singur dinte să-şi modifice culoarea (de obicei la câţiva ani după ce nervul moare), dar nu este niciodată prea târziu să revină cât mai aproape de culoarea iniţială. Printre soluţii se numără detartrajul şi periajul profesional, air-flow, albire dentară sau faţete dentare.
 
Lucrări dentare vizibile. Atunci când vrem să aducem o îmbunătăţire aspectului danturii, întotdeauna ne dorim ca rezultatul să fie cât mai naturale. Atunci când culoarea sau forma o fac să iasă în evidenţă sau când gingia s-a retras, odată cu vârsta, este timpul să fie luate măsuri pentru a redobândi un aspect plăcut din punct de vedere estetic al danturii. 
 
“Fie că sunt obturaţii de amalgam (cu dezavantajul că pot elibera cantităţi mici de mercur şi că se contracta şi dilată la diferenţe de temperatură, suprasolicitând smalţul dentar, cu riscul de microfisurare), fie că sunt obturaţii de compozit, dar care şi-au modificat culoarea sau s-au ciobit, aceste pot fi schimbate oricând cu unele noi, de nuanţă identică cu cea a dintelui, rezistente şi bine adaptate la conturul dintelui”, spune specialistul ortodont.
 
Dinţi înghesuiţi. Oricine se poate bucura de beneficiile aduse de purtarea aparatului dentar indiferent de vârsta pe care o are şi, drept dovadă, aproximativ o treime din pacienţii de pe scaunul medicului ortodont sunt astăzi adulţi.
 
“În ciuda convingerii generale, aparatul dentar dă rezultate rapide şi la adult. Trebuie doar să vă faceţi curaj şi să căutaţi medicul ortodont cu multă experienţă, cazuistică diversă şi rezultate verificate, iar zâmbetul pe care vi-l doriţi de multă veme va capătă contur mult mai repede decât credeaţi. În plus, odată cu avansul în domeniul ortodonţiei, aparatul dentar nu mai este de mult inestetic şi nici nu mai produce disconfort. Tipurile de aparat fix aproape mai puţin vizibile (safir şi ceramic) vor trece aproape neobservate pentru multe persone din jur”, asigură doamna doctor Mihaela Dan.
 
Dinţi ciobiţi, fracturaţi. Fie în urma unui accident, a uzurii excesive, fie ca urmare a unei carii care macină încet, dar sigur, un dinte ciobit este nu numai inestetic, dar are rezistenţă scăzută, aşadar situaţia trebuie rezolvată, înainte de a creşte şansele de a-l pierde de tot. 
 
„Obturaţia (plomba dentară)  este o soluţie atunci când fractura nu este foarte mare, nu a ajuns la nerv şi a rămas suficient smalţ dentar intact, în vreme ce pentru cazurile mai serioase poate fi necesară coroana dentară sau chiar implantul dentar – dacă dintele nu mai poate fi salvat”, spune specialistul ortodont.
 
Carii dentare. Când dintele îşi modifică în anumite zone culoarea sau devine sensibil la rece, cald, acru, dulce, cel mai probabil vinovată este apariţia unei carii. O vizită la medicul stomatolog va îndepărta aceste inconveniente, înainte de a se trasforma în altele mai mari, redând pacientului în acelaşi timp zâmbetul perfect. În timp ce cariile din zona laterală (molari, premolari) afecteză masticaţia, cele din zona frontală afectează major estetica, slăbesc rezistenţa dintelui, crescând riscul de fractură dentară sau pot duce la moartea nervului şi colorarea dintelui, toate acestea afectând major zâmbetul.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân