Cel mic şi-a spart un dinte? Medicul stomatolog explică ce e de făcut imediat după accident

Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică ce trebuie făcut dacă cel mic îşi sparge un dinte.
  • Publicat:
Cel mic şi-a spart un dinte? Medicul stomatolog explică ce e de făcut imediat după accident
FOTO: profimediaimages.ro / Cel mic şi-a spart un dinte? Medicul stomatolog explică ce e de făcut imediat după accident

Cât sunt mici, copiii se joacă foarte mult şi, de cele mai multe ori, apar şi accidentele neprevăzute. Pentru că au foarte multă energie pe care trebuie să o consume zilnic, cei mici sunt expuşi incidetelor şi se pot lovi sau chiar îşi pot sparge dantura. Pentru că mulţi consideră că dinţii de lapte căzuţi vor fi înlocuiţi cu cei permanenţi, părinţii nu mai ajung cu ei la dentist, alegere complet greşită pentru sănătatea orală a copilului. Medicul stomatolog Adrian Mina ne explică ce trebuie făcut pas cu pas în astfel de situaţii, astfel încât dantura copilului să nu fie afectată.

“Atunci când copilul pierde un dinte este necesar să ştim dacă este un dinte temporar (de lapte) sau un dinte permanent. În ambele situaţii părintii trebuie să-şi ducă copilul la medicul stomatolog, deoarece cu toate că dintele temporar va fi înlocuit de dintele permanent, cel din urmă trebuie să aibă suficient spaţiu să erupă pe arcadă. Dacă dintele de lapte este pierdut înainte de perioada lui fiziologică de exfoliere, atunci spaţiul se poate închide prin migrarea celorlalţi dinţi către acel spaţiu şi nu va lăsa loc celui permanent să erupă. Pentru a evita această situaţie, medicul stomatolog va aplica în acea zonă un  dispozitiv denumit menţinător de spaţiu”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Dacă dintele afectat este cel permanent, atunci părintii trebuie să se prezinte de urgenţă la cabinet de medicină dentară.

“Dacă mai avem dintele căzut, pentru a putea fi replantat în alveolă, el trebuie să fie pus într-un recipient cu soluţie salină. Timpul ideal pentru replantare este în maximum 30 de minute de la incident, tocmai de aceea este important să mearga imediat la medicul stomatolog. Există şi cazuri în care replantarea nu este posibilă din cauza timpului prea îndelungat scurs până la vizita medicală sau din cauza patologiei asociate avulsiei cum ar fi fracturile oaselor maxilare”, atenţionează Dr. Adrian Mina.

Implantul dentar: este recomandat copiilor aflaţi în creştere?

“Eu nu recomand inserarea de implanturi dentare la pacientii sub vârsta de 18 ani. Nu sunt o opţiune pentru tratarea edentaţiilor la copii, la adolescenţi, din cauza faptului că dezvoltarea mandibulei şi a maxilei nu este finalizată, iar inserarea unui implant poate interveni în acest proces de crestere. Este indicat să aşteptam ca acel copil să împlinească 18 ani. Între timp, edentaţia poate fi protezată printr-o punte dentară, proteză mobilizabilă, menţinător de spaţiu sau prin metode adezive”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Ce trebuie să faci imediat după accident

“Este foarte important ca părintele să-şi păstreze calmul şi să acţioneze imediat. Avulsia unui dinte este urmată de sângerare care poate fi oprită prin întroducerea unui comprese sterile la nivelul alveolei sângerânde. Dupa ce părintele s-a asigurat că dintele este recuperat şi păstrat corespunzător, trebuie să se adreseze unui medic stomatolog. În condiţiile în care copilul joacă un sport de performanţă în care s-ar putea accidenta, indicat ar fi să poarte o gutieră de protectie pentru a înlătura toate riscurile”, concluzionează medicul stomatolog.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân