Băuturile energizante, un pericol pentru sănătatea orală

Băuturile energizante afectează sănătatea orală, iar predispuşi la aceste probleme sunt sportivii de top.
  • Publicat:
Băuturile energizante, un pericol pentru sănătatea orală
FOTO: 123rf.com / Băuturile energizante, un pericol pentru sănătatea orală

Despre băuturile energizante nu auzim tocmai lucruri bune, nici când vine vorba de sănătatea generală, nici când vorbim despre sănătatea orală. Acestea atacă dinţii, iar cel mai bine de observă la sportivii care obişnuiesc să consume acest tip de băuturi. Medicul stomatolog Adrian Mina explică în ce mod afectează acest produs sănătatea celor care îl consumă.

Un studiu realizat recent demonstrează că din ce în ce mai mulţi sportivi de top îşi strică dinţii, iar de vină ar fi exclusiv băuturile energizante pe care le consumă!

“Este important să ai un regim alimentar sănătos la orice vârstă, cu atât mai mult dacă eşti sportiv şi faci efort fizic susţinut, cum este cazul sportivilor. Aceştia, deşi au un regim alimentar echilibrat şi consultă medicul stomatolog cu regularitate, au totuşi probleme dentare. Motivul? Băuturile energizante, gelurile şi batoanele proteice consumate pentru creşterea performanţei sunt printre produsele icare duc la apariţia problemelor dentare”, explică medicul stomatolog Adrian Mina.

Conţinutul ridicat de zahăr al acestor băuturi energizante s-ar părea că este de vină pentru apariţia problemelor la nivel dentar în ciuda igienei orale realizate corespunzător.

“Conţinutul crescut de zahăr al acestora favorizează apariţia cariilor dentare, deşi persoanele în cauză prezintă o igienă dentară riguroasă, cu realizarea periajului dentar de două ori pe zi şi folosirea aţei dentare. Cariile dentare se produc din cauza dezechilibrelor determinate de modificarea ph-ului cavităţii orale, ca urmare a consumului de băuturi şi geluri energizante şi a batoanelor proteice bogate în zaharuri”, adaugă medicul stomatolog.

Însă nu doar dinţii se pot îmbolnăvi din pricina consumului de băuturi energizante şi batoane proteice, ci şi gingiile.

“O altă problemă întâlnită la sportivi este îmbolnăvirea gingiilor. Problema este pusă pe baza consumului de produse energizante”, dezvăluie specialistul.

Ce să faci pentru a evita apariţia problemelor la nivel dentar şi gingival

„Una dintre metodele de prevenire a cariilor dentare şi a îmbolnăvirilor dentare este în primul rând diminuarea aportului de zahăr prin reducerea cantitativă a produselor mai sus menţionate. De asemenea, o creştere a cantităţii de fluor în aportul zilnic va creşte rezistenţa dinţilor la carie şi îi va proteja de factorii nocivi rezultaţi în urma procesării zahărului de către microorganismele din cavitatea orală. Creşterea aportului de fluor se poate face în mod optim, prin introducerea în rutina zilnică a apelor de gură, bogate în fluor şi a fluorizărilor regulate în cabinetul stomatologic”, recomandă medicul Adrian Mina.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân