Ai teamă de dentist? Dr. Diana Chawi explică beneficiile inhalosedării

Inhalosedarea este o metodă ce se practică de mulţi ani în America ce ajută la relaxarea pacientului, sporirea confortului în timpul tratamentelor stomatologice
  • Publicat:
Ai teamă de dentist? Dr. Diana Chawi explică beneficiile inhalosedării
Ai teamă de dentist? Dr. Diana Chawi, stomatolog, explică beneficiile inhalosedării, foto arhivă

Cazul copilului în vârstă de 4 ani din Piteşti care a intrat în comă şi apoi şi-a pierdut viaţa după ce i s-a făcut anestezie într-o clinică stomatologică a şocat o Românie întreagă. Tot mai mulţi părinţi se întreabă cum pot să îşi facă micuţul să nu-i fie teamă de stomatolog sau cum îl pot calma atunci când acesta plânge, ţipă, iar medicul nu poate să coopereze în niciun fel cu el. De altfel, nu doar copiii au teamă de dentist, ci şi adulţii. În astfel de situaţii, frica de ace, de freza şi cleştele stomatologic nu este o problemă doar pentru pacient, ci îngreunează şi activitatea medicului.

Pentru cei care nu pot coopera cu echipa medicală există câteva metode. Una dintre ele este inhalosedarea. Medicul Diana Chawi, stomatolog, ne-a spus ce este şi cum se realizează această procedură.

Inhalosedarea – ce este şi la ce foloseşte?

Un sondaj realizat recent arată că cei mai mulţi preferă să rămână fără dantură decât să îşi învingă frica de dentist. Inhalosedarea este o metodă alternativă pentru cei care au frică de instrumentarul medical, de procedură şi, mai ales, de medic. ”Deşi această procedură se efectuează de ani buni în cabinetele şi clinicile stomatologice din America şi Europa, din păcate la noi nu este atât de cunoscută. Este cea mai uşoară, eficientă şi nontoxică formă de sedare a pacienţilor de toate vârstele care au anxietate dentară, fobie de dentist şi de actul medical” explică medicul stomatolog Diana Chawi. 

Cui se recomandă inhalosedarea?

Această tehnică le este recomandată copiilor şi adulţilor. Este contraindicată femeilor însărcinate. Atunci când pe scaunul de stomatologie se aşază un pacient timorat, agitat, cu tendinţa de a pune mâna pe aparatele medicale, nu se va realiza o profilaxie de calitate, va îngreuna activitatea medicului, acesta fiind de multe ori nevoit să abandoneze cazul.
”Eu recomand inhalosedarea dentară – o metodă de anestezie modernă, blândă care ajută foarte mult pacientul, şi în special copiii pentru că ei se tem în general de actul medical şi de durere.”

În ce constă inhalosedarea?

Această procedură este folosită pe scară largă în America şi în Europa, şi presupune aplicarea pe faţă a unei măscuţe cu protoxid de azot şi oxigen. Se va respira doar pe nas şi, după inhalarea acestui gaz, se poate observa cum pacientul se relaxează, se calmează, obţine un numit confort, iar frica de dentist dispare.
”Specific faptul că pacientul nu adoarme, ci rămâne conştient şi colaborează cu echipa medicală dacă este necesar. 
Este o procedură sigură, fără repercursiuni şi efecte adverse”, a explicat medicul stomatolog Diana Chawi.  

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân