Abordarea holistică a ortodonţiei şi sfaturi pentru părinţi

Sănătatea orală se află în strânsă legătură cu sănătatea organismului, până la cele mai mici detalii.
  • Publicat:
Abordarea holistică a ortodonţiei şi sfaturi pentru părinţi
FOTO: shutterstock / Abordarea holistică a ortodonţiei şi sfaturi pentru părinţi

Oricât de straniu ar putea să pară, sănătatea orală şi sănătatea organismului, în ansamblul lui, se află într-o strânsă conexiune, până în cele mai mici detalii. Potrivit studiilor internaţionale, sănătatea orală şi starea dinţilor unei persoane reprezintă o reflecţie a stării generale de sănătate, acestea răspunzând la tot ceea ce se întâmplă în organism, evidenţiind chiar prezenţa unor infecţii sau probleme ale sistemului imunitar.

Din acest motiv, specialiştii în sănătate orală recomandă ca tratamentele dentare şi, inclusiv, ortodontice să fie introduse cât mai curând în viaţa unui copil, deoarece acestea pot să prevină multe probleme de sănătate, în viitor.

Ca exemplu, principala şi cea mai importantă cauză pentru carii este frecvenţa consumului de mâncăruri şi băuturi bogate în zahăr. În acest sens, un sfat nutriţional pentru sănătatea orală se bazează pe reducerea gustărilor dintre mese, care conţin zahăr.

„Copilulul ar trebui să primească doar mâncăruri bogate în nutrienţi. O bună nutriţie este crucială, dacă nu chiar cel mai important factor pentru a asigura dezvoltarea corespunzătoare a gurii. Mâncărurile procesate, bogate în zahăr şi cerealele sunt de evitat, la fel cum sunt şi toate produsele procesate, care conţin aditivi şi conservanţi”, afirmă dr. Ela Bănică, specialist în Ortodonţie şi Ortopedie Dento-Facială.

Problemele ortodontice, de la cauză la efect

Domeniul Ortodonţiei este corelat, tot mai mult, în studii internaţionale din ultimii ani, cu sănătatea generală, propunând o aşa-numită abordare holistică, după cum explică dr. Ela Bănică: „În Ortodonţie, abordarea holistică, înseamnă că privim pacientul din cap până-n picioare, îi explicăm şi îl educăm în privinţa legăturii dintre problemele dentare şi alte afecţiuni ale corpului.  De la un zâmbet armonios porneşte starea de bine şi de sănătate”.

Potrivit dr. Ela Bănică, dinţii înghesuiţi denotă simptome ale unor probleme mai complexe.

Din acest motiv, consultul de specialitate efectuat la o vârstă cât mai fragedă, la copii, precum şi purtarea unui aparat dentar sunt considerate, de către mulţi dintre experţii în Ortodonţie, drept deziderate ale sănătăţii viitorului adult.

Un tratament ortodontic este o necesitate, deoarece nu factorul estetic ghidează importanţa unui tratament ortodontic, ci, mai degrabă, faptul că oasele faciale, bazele scheletale nu se dezvoltă corect, ceea ce are legătură strânsă cu sănătatea generală a organismului.

Dezvoltarea maxilarelor copilului, malocluziile şi sănătatea

O dezvoltare defectuoasă a maxilarelor creează, din perspectiva specialiştilor, probleme funcţionale: felul în care respiră copilul, felul în care mestecă, înghite, postura copilului  – toate aceste aspecte vor fi afectate.

Astfel, se poate spune că între respiraţie şi malocluzii există o legătură de cauzalitate: „Dacă un copil nu respiră corect va avea maxilarele foarte înguste, care nu vor permite o erupţie completă şi corectă a dinţilor permanenţi”, explică dr. Ela Bănică.

Maxilarele înguste înseamnă că dinţii permanenţi vor creşte foarte înghesuiţi sau că, eventual, caninii ar putea să rămână, cumva, înglobaţi, incluşi în bolta palatină, fiind nevoie ca, mai târziu în viaţă, în perioada adolescenţei, să fie nevoie de tratamente complicate pentru a-i readuce pe arcadă. 

Mai mult, un copil care suferă frecvent de rinite alergice sau care prezintă un tonus muscular slab, automat va avea o predispoziţie mai mare către instalarea unor probleme de malocluzie.

„Există o strânsă legătură între ceea ce face un copil, ca funcţii orale, respiraţie, masticaţie, felul în care se prezintă tonusul său muscular facial, pentru că toate influenţează instalarea malocluziilor. Este valabil, tototdată, şi vice versa, adică malocluziile alterează starea generală de sănătate, întrucât masticaţia unui copil va fi îngreunată de ele, postura corpului său va fi afectată, la fel şi articulaţiile temporo-mandibulare, precum şi modul în care articulează cuvintele. Chiar şi dacă un copil va face şedinţe îndelungate de logopedie, lucrurile nu se vor rezolva, fără implicarea unui ortodont”.

Totodată, în cazul unor maxilare foarte înguste, chiar cu intervenţia şi ajutorul unui specialist ORL, prin îndepărtarea polipilor, nu va fi posibilă reluarea corectă a respiraţiei nazale, fără ajutorul unui ortodont. Asta pentru că maxilarele înguste înseamnă o podea  a foselor nazale şi o cavitate nazală foarte înguste, care vor continua să determine o respiraţie defectuoasă.

Aşadar, fără ajutorul ortodontului şi fără corecţia acestor probleme, un copil va fi răcit mai des, va avea deviaţie de sept. Acestea pot să fie prevenite cu ajutorul tratamentului ortodontic la copii, mai arată dr. Ela Bănică.

Sfaturi pentru părinţi

Pentru a preveni folosirea aparatului dentar pentru copiii, părinţii ar trebui să ţină cont de câteva lucruri esenţiale:

  • Se recomandă întreruperea utilizării suzetei pentru copil, de la vârsta de 6 luni. Utilizarea suzetei după această vârstă poate începe să modifice forma gurii copilului, iar asta poate avea un impact negativ asupra dezvoltării maxilarelor şi a dinţilor.
  • Hrănirea la sân se face minimum 12 sau 24 de luni. Hrănirea la sân este critică pentru prevenirea malocluziilor şi în evitarea aparatului dentar. Mişcările limbii în timpul procesului de alăptare contribuie la dezvoltarea completă şi corectă a gurii. De asemenea, nutrienţii din laptele matern sunt cu mult superiori oricărui tip de lapte praf.
  • Alimentaţia copilului ar trebui continuată cu mâncăruri care necesită efort masticator. Când copilul mănâncă alimente solide, este necesar ca părinţii să se asigure că, printre acestea, vor include câteva alimente care presupun mestecarea, pentru o dezvoltare optimă a maxilarelor.
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân