5 semnale că trebuie să-ți faci o programare la dentist

  • Publicat:
5 semnale că trebuie să-ți faci o programare la dentist
Sursa foto: freeimages.com

Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt recomandate la fiecare 6 luni, însă există și situații în care consultul stomatologic trebuie să fie realizat cât mai repede. De ce? Pentru că atunci când te confrunți cu orice tip de afecțiune orală, primul pas este să ceri sfatul unui medic.

Iată care sunt cele 5 semnale care îți indică că este timpul să mergi cât mai repede la medicul tău dentist.

Modificări la nivelul cavității orale

Atunci când observi orice tip de modificare de la nivelul cavității orale, primul lucru la care este necesar să te gândești este consultul medical. Unele afecțiuni orale pot reprezenta adevărate riscuri pentru sănătatea generală a organismului. Așa cum explică medicii stomatologi în articolul de aici, chiar și modificarea culorii limbii este un semn ce ar putea indica o afecțiune orală.

De fapt, limba albă indică mai multe tipuri de afecțiuni, și anume: leucoplazia, candidoza bucală sau prezența lichenului plan. Toate acestea se manifestă prin apariția unor pete sau a unor colorații albe pe suprafața limbii.

La fel ca orice altă afecțiune ce apare la nivelul cavității orale, bolile asociate limbii albe necesită, în primul rând, să fie diagnosticate corect de către medic și, în al doilea rând, necesită un tratament potrivit.

Fie că ne referim la semne ce ne indică afecțiuni de la nivelul limbii, a obrajilor sau a dinților, atunci când observi orice tip de modificare la nivelul cavității orale, consultul realizat de către medicul stomatolog este cel mai important aspect pe care trebuie să îl ai în vedere.

Dureri de dinți sau umflături

Durerile de la nivelul dinților pot apărea atunci când te aștepți cel mai puțin și pot fi provocate de mai multe cauze, de la simplele carii dentare și până la infecții sau chiar traumatisme dentare.

În funcție de fiecare caz în parte, durerea de dinți se poate resimți atât sub forma unor înțepături ușoare, cât și sub forma unor dureri severe în zona unuia sau mai multor dinți. Uneori, durerile de dinți pot fi însoțite și de umflături la nivelul gingiei.

De cele mai multe ori, durerea de dinți este cauzată de caria dentară. Chiar dacă această afecțiune nu provoacă disconfort în stadiile inițiale, atunci când ajunge în stadii avansate provoacă atât durere, cât și sensibilitate la cald sau la rece, respirație urât mirositoare și colorații maronii/negre pe anumite suprafețe ale dinților. Cu cât tratezi mai devreme caria dentară, cu atât previi disconfortul creat de aceasta.

Înroșirea sau sângerarea gingiilor

Un alt semn care ar trebui să îți ridice un semn de întrebare cu privire la sănătatea ta orală este înroșirea sau sângerarea gingiilor. Este foarte important să știi că o gingie sănătoasă are întotdeauna culoarea roz, este lipsită de orice fel umflătură și niciodată nu sângerează.

Un astfel de semnal îți poate indica prezența unor anumite afecțiuni precum: boala parodontală.

Cunoscută și sub denumirea de ,,boala dinților frumoși”, aceasta nu prezintă foarte multe semne în stadiile inițiale, fiind astfel destul de greu de recunoscut. Atunci când nu este tratată la timp și într-un mod corect, boala parodontală poate duce chiar și la pierderea dinților.

Atunci când observi că dinții tăi sângerează în timpul periajului dentar, în timpul meselor sau chiar la simpla atingere, este necesar să programezi un consult de specialitate. În urma acestuia, medicul specialist va putea să pună un diagnostic corect și să îți recomande un plan de tratament potrivit pentru tine.

Sensibilitatea la cald sau la rece

Atunci când devine o neplăcere să bei o băutură fierbinte sau să mănânci înghețată, este necesar să faci o vizită la medicul stomatolog. De ce? Pentru că o dantură sănătoasă nu trebuie să îți provoace un astfel de disconfort.

Conform Mouthhealthy, dinții sunt protejați de un strat de smalț dentar, iar rădăcina dintelui este protejată de un strat protector numit cement. Sub aceste două straturi se află dentina. Ei bine, atunci când dentina nu mai este atât de bine protejată, micile canale pe care le conține, permit căldurii și alimentelor reci să ajungă în interiorul dintelui provocând disconfort.

Sensibilitatea dentară poată fi tratată cu ușurință de către medicii stomatologi, iar tipul tratamentului depinde în funcție de cauză. Tocmai de aceea, este indicat să ceri sfatul medicului tău stomatolog înainte de a încerca orice tip de produs destinat sensibilității dentare.

Pierderea încrederii în propria persoană

Nu în ultimul rând, atunci când simți că ți-ai pierdut încrederea în propria persoană tocmai din cauza esteticii danturii, este foarte important să ceri sfatul medicului stomatolog.

În ziua de astăzi, orice tip de afecțiune dentară poate avea o soluție potrivită. Tot ce trebuie să faci pentru a beneficia de un plan de tratament personalizat, care să îți readucă zâmbetul pe buze este să îi spui medicului tău stomatolog care sunt aspectele care te deranjează și ce schimbări îți dorești în ceea ce privește estetica zâmbetului tău.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân