Spalarea rufelor cu sapun de casa si inmuierea manuala a acestora sunt obiceiuri la care, chiar si cei care au masini de spalat performante, renunta cu greu. O arata un studiu cu privire la piata romaneasca a obiceiurilor de spalare. Cu toate acestea, viitorul consumului de detergent suna bine.
Scopul unui studiu realizat recent de Henkel Romania a fost determinarea gradului de utilizare a detergentilor, precum si nivelul de penetrare a masinilor de spalat in gospodariile de pe piata romaneasca.
Rezultatele acestuia indica faptul ca detergentul este folosit in aproximativ 97% din gospodariile romanesti (sapunul de rufe este folosit si el in proportie de aproape 90%).
In privinta masinilor de spalat, acestea lipsesc intr-un sfert din gospodariile din tara noastra: 25% din ele nu detin masini de spalat, 55% au masini de spalat cu agitator, 16% au masini de spalat automate, 4% au si masini de spalat cu agitator si masini automate.
Codasii Uniunii
Daca e adevarat ca gradul de civilizatie al unei natiuni e dat de consumul de sapun, pasta de dinti ori detergenti, atunci suntem de 3-4 ori mai putin de civilizati decat locuitorii Uniunii Europene. Statisticile arata ca un roman consuma anual 2,6 kg de detergent, fata de 7-10 kg pe an, cat consuma un cetatean din Uniunea Europeana.
Cu toate acestea, evolutia vanzarilor de detergenti automati indica o crestere a numarului de romani care au schimbat vechile masini de spalat cu masini noi, automate, pentru care au avut nevoie de alt fel de detergenti.
Un studiu realizat de Synovate in colaborare cu Electrolux anul acesta, in iunie, arata ca 86% dintre cei 300 de romani din mediul urban intervievati au raspuns ca au masina de spalat automata.
Sigur, esantionul nu este reprezentativ la nivelul intregii tari, dar indica faptul ca masina de spalat neautomata isi pierde locul in locuintele romanilor care traiesc in mediul urban – si, o data cu ea, si detergentul corespunzator. Chiar daca lucrurile se vor schimba mai greu, rezultate pozitive se intrevad si in mediul rural, in care traiesc 47% dintre romani.
Citeste si Cauta produsele organice pentru uzul casnic
In folosul comunitatii
Foto: SHUTTERSTOCK