Cancerul vaginal, o boala rara dar periculoasa

Desi este confundat uneori cu cancerul de col, cancerul vaginal este o forma distincta a bolii maligne, localizata in celulele epiteliale ce captusesc mucoasa vaginala.
  • Publicat:
Cancerul vaginal, o boala rara dar periculoasa
Cancerul vaginal, o boala rara dar periculoasa

Desi este confundat uneori cu cancerul de col, cancerul vaginal este o forma distincta a bolii maligne, localizata in celulele epiteliale ce captusesc mucoasa vaginala.

Este adevarat, cancerul vaginal reprezinta doar 2, pana la 3% din totalul cancerelor din sfera vaginala, fiind destul de rar intalnit, insa aceste date sunt valabile doar atunci cand vorbim despre forma primara a bolii. Atunci cand o alta forma de cancer a recidivat afectand vaginul, numarul cazurilor diagnosticate creste in mod sensibil. De asemenea, in acest de-al doilea caz, boala este mai dificil de tratat.

Tipuri de cancer vaginal

Exista mai multe forme de cancer vaginal: primar, atunci cand boala incepe in vagin, respectiv secundar, atunci cand boala incepe la alte organe, de obicei col sau ovare, iar apoi ataca si vaginul.

De asemenea, cancerul vaginal primar este de trei tipuri. Cea mai comuna forma este carcinomul scuamos care isi atribuie 85% dintre cazurile de cancer vaginal si apare dupa 50 de ani. Adenocarcinomul numara circa 9% dintre cazuri si afecteaza in general adolescentele si femeile tinere. Cea mai rara forma de cancer vaginal este melanomul care reprezinta pana in 2% din totalul cazurilor si apare la femeile sub 50 de ani.

Simptome

Primul simptom raportat de cele mai multe femei diagnosticate cu aceasta boala este sangerarea vaginala, neinsotita de vreo durere. La femeile aflate in pre-menopauza, care au inca menstruatii regulate, sangerarea lunara ar putea deveni mai abundenta decat de obicei.

In unele cazuri, este posibil sa apara o sangerare dupa contactul sexual. Alte simptome, mult mai rar intalnite, sunt dureri la urinare, prezenta sangelui in urina, dureri in regiuna pelviana, secretii vaginale apoase urat mirositoare. In stadiile incipiente, este posibil sa nu apara nici un simptom.

Cauzele aparitiei bolii

Cauzele exacte ale aparitiei boii nu sunt cunoscute inca pe deplin, insa se presupune ca factorii care cresc riscul sunt fumatul, infectia cu HPV, existenta unor forme de cancer a aparatului reproductiv in istoricul familial.

Tratament

Abordat in stadiu incipient, sansele de supravietuire sunt de 96%. In stadiul 0, cand celulele maligne se afla in primul strat al peretilor vaginali, vindecarea are sanse reale. In stadiul doi, cand celulele canceroase se gasesc tot in peretii vaginali, insa ceva mai profund, tratamentul consta in inlaturarea unei portiuni mici din vagin.

In stadiul 3, cand cancerul s-a extins si la tesuturile invecinate, ganglionii din zona, vezica urinara, medicii sunt destuli de rezervati in privinta sanselor de vindecare. In stadiul 4, cand cancerul a atins alte organe mai indepartate, precum colonul si chiar plamani, nu se mai pune problema vindecarii ci doar ameliorarii simptomelor.

Citeste si Un vaccin previne cancerul

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”