Cancerul de vezica urinara, confundat cu cistita

In conditiile in care principalele simptome ale cancerului de vezica urinara sunt hematuria (sangerari la urinare), disuria (durere la urinare) si urinarile frecvente, femeile primesc prima data tratament pentru cistita.
  • Publicat:
Cancerul de vezica urinara, confundat cu cistita
Tot mai multe femei diagnosticate cu cancer de vezica urinara

O noua amenintare la adresa sanatatii femeilor incepe sa-si faca tot mai mult simtita prezenta: cancerul de vezica urinara. Potrivit estimarilor oamenilor de stiinta, maladia are forme mai agresive in randul femeilor decat in randul barbatilor, iar incidenta cu care apare dovedeste clar o preferinta catre sexul slab.

Specialistii spun ca rata de supravietuire pentru o femeie, din momentul diagnosticarii, este, in 72% dintre cazuri, de maximum cinci ani, comparativ cu barbatii care reusesc sa supravietuiasca mai mult: zece ani. De ce prognosticul primit de femei este mai sumbru decat cel primit de barbati? Pentru ca in cazul lor cancerul de vezica urinara este mai greu de depistat, fiind cel mai adesea descoperit in stadii avansate.

Conform statisticilor, femeile primesc fatalul diagnostic, in medie, cu 6-9 luni mai tarziu decat barbatii.

"Cancerul de vezica urinara nu este asa de rar intalnit intre femei, precum ne-am inchipui. Anual, tot mai multe femei afla ca sufera de aceasta boala, care a ajuns deja principalul concurent al cancerului de col uterin", ne avertizeaza dr. Gerson Lüdecke, urolog in cadrul University Hospital Giessen, Germania.

Cancerul de vezica urinara, confundat cu cistita

In conditiile in care principalele simptome ale cancerului de vezica urinara sunt hematuria (sangerari la urinare), disuria (durere la urinare) si urinarile frecvente, femeile primesc prima data tratament pentru cistita.

Abia dupa ce tratamentele se dovedesc a fi ineficiente, medicii trec la investigatii mai amanuntite, astfel incat diagnosticul de cancer de vezica urinara este intarziat, iar sansele de vindecare sunt reduse considerabil. Important de mentionat ca boala este 100% vindecabila atunci cand este descoperita la timp.

Care sunt persoanele cu risc crescut?

Cel mai mare risc de cancer de vezica urinara il au fumatorii, muncitorii in constructii, industrie, soferii, pompierii, lucratorii in tipografii si frizerii (barbierii), din pricina substantelor chimice la care se expun zilnic.

Screeningul pentru depistarea acestei maladii include analize de urina si cistoscopia (examinarea uretrei si a vezicii urinare cu ajutorul unui tub subtire, cistoscop, prevazut cu o sursa de lumina la varf).

Citeste si Canabisul ar putea combate cu succes cancerul de prostata

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”