Mielom multiplu: Un tratament nou şi compensat este disponibil pacienţilor

A fost inclusă pe lista medicamentelor oferite în regim compensat o nouă opţiune de tratament pentru pacienţii cu mielom multiplu, care au recăzut după o cură de tratament anterioară.
  • Publicat:
Mielom multiplu: Un tratament nou şi compensat este disponibil pacienţilor

A fost inclusă pe lista medicamentelor oferite în regim compensat o nouă opţiune de tratament pentru pacienţii cu mielom multiplu, care au recăzut după o cură de tratament anterioară.

Accesul la noua opţiune terapeutică, disponibilă în regim compensat 100%, înseamnă pentru pacienţii care suferă de mielom multiplu, o boală incurabilă şi dificil de tratat, şansa la o perioadă de timp fără progresia bolii şi faptul că se pot bucura din nou de o calitate crescută a vieţii. Cu fiecare nou tratament disponibil, pacientul câştigă timp, luni sau ani de viaţă, perioadă în care tratamente inovatoare, aflate acum în cercetare, ar putea fi disponibile şi prin care speranţa sa de viaţă creşte progresiv.

Mielomul multiplu este o formă incurabilă, rară şi foarte agresivă de cancer al sângelui, care afectează măduva osoasă.

Noua opţiune terapeutică a fost inclusă pe lista medicamentelor oferite în regim de compensare 100%, în urma actualizării listei de medicamente compensate şi gratuite de la finalul lunii septembrie ac. Tratamentul va fi oferit pe baza unui contract cost-volum încheiat între compania producătoare şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Terapia a primit statutul de medicament orfan din partea Agenţiei Europene a Medicamentului în 2008, fiind aprobat în procedură accelerată de către agenţie în 2015. Tratamentul a fost aprobat în asociere cu o altă moleculă, pentru tratamentul pacienţilor adulţi cu mielom multiplu, care au primit cel puţin o terapie anterioară.

,,Îngrijirea şi tratamentul pacienţilor cu mielom multiplu rămân o provocare pentru  medici, pentru că boala progresează rapid, pacientul recade, iar opţiunile terapeutice pe care le avem la dispoziţie sunt din ce în ce mai limitate cu fiecare recădere.
Noua opţiune de tratament prelungeşte perioada de viaţă a pacientului, fără progresia bolii. Dacă în urmă cu 15 ani supravieţuirea mediană a bolnavilor cu mielom multiplu era de 3 ani, acum a ajuns la 6-8 ani.”, a explicat Prof. Dr. Daniel Coriu, Directorul Centrului de Hematologie şi Transplant Medular, din cadrul Institutul Clinic Fundeni.

Mielomul multiplu este a doua boală ca frecvenţă în ceea ce priveşte cancerul de sânge.

În fiecare an, sunt diagnosticaţi cu mielom multiplu aproximativ 39.000 de pacienţi în întreagă Europă şi sunt raportate 24.000 de decese. Aproximativ 37% dintre persoanele diagnosticate au mai puţin de 65 de ani.

Cele mai frecvente simptome ale mielomului multiplu sunt 

  • durerile puternice de spate
  • infecţiile repetate
  • anemia 
  • insuficienţa renală
  • fracturile sau tasarea vertebrelor

Boala este complexă şi este caracterizată de perioade de remisiune, urmate de recădere, ceea ce înseamnă că revine într-o formă mult mai agresivă. În timp, mielomul multiplu progresează, perioadele în care este ţinut sub control se scurtează, complicaţiile se înmulţesc, calitatea vieţii scade, iar boala afectează viaţa pacientului sub toate aspectele sale, fizic, psihic, social şi familial.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: