Ai aflat că ai cancer? Iată ce recomandă psihologul pentru a-ţi ridica moralul

Cancerul este o boală care ne afectează nu doar din punct de vedere fizic, dar şi psihic! Consecinţele în plan psihologic pot fi extrem de dăunătoare şi dificile, dând naştere la sentimente de anxietate, depresie sau sindromul PTSD. Cum te poţi automotiva atunci când te confrunţi cu un asemenea diagnostic? Bianca Elena Petcu, psiholog, ne spune ce e de făcut.
  • Publicat:
Ai aflat că ai cancer? Iată ce recomandă psihologul pentru a-ţi ridica moralul

Cancerul este o boală care ne afectează nu doar din punct de vedere fizic, dar şi psihic! Consecinţele în plan psihologic pot fi extrem de dăunătoare şi dificile, dând naştere la sentimente de anxietate, depresie sau sindromul PTSD. Cum te poţi automotiva atunci când te confrunţi cu un asemenea diagnostic? Bianca Elena Petcu, psiholog, ne spune ce e de făcut.

Vestea unui astfel de diagnostic poate fi primită în multe feluri. Sunt oameni optimişti care consideră că nu îi dărâmă o astfel de maladie şi se luptă pentru viaţa lor, alţii care luptă până la un punct, apoi renunţă şi sunt şi cei din a treia categorie care se simt depăşiţi de situaţie şi se pregătesc să moară. „Practic, toţi au un răspuns diferit la stresul post-traumatic (PTSD) care e caracterizat ca fiind  o tulburare de anxietate”, spune Bianca Elena Petcu, psiholog. O persoană poate dezvolta PTSD după ce a suferit o situaţie extrem de înspăimântătoare sau care i-a pus viaţa în pericol, stresul post- traumatic fiind adesea asociat cu evenimente traumatice, cum ar fi războiul, abuzurile sexuale şi fizice, dezastrele naturale şi accidentele grave. „Cu toate acestea, s-a confirmat recent faptul că PTSD poate afecta şi persoanele cu antecedente de cancer. De exemplu, un studiu recent a constatat că aproape 1 din 4 femei care au fost recent diagnosticate cu cancer de sân au prezentat PTSD”, a continuat specialistul. Ce rămâne de făcut? Am psu câteva întrebări psihologului şi am aflat câteva idei.

C.S.Î.D.: Cum se manifestă PTSD?

Bianca Elena Petcu: Coşmaruri şi amintiri recurente, evitarea locurilor, a evenimentelor, a oamenilor sau a lucrurilor care declanşează amintiri legate de eveniment, sentimente puternice de vinovăţie, deznădejde sau ruşine, probleme de somn sau de concentrare, sentimente continue de frică sau furie, pierderea interesului pentru activităţi şi relaţii care cândva provocau plăcere, comportament auto-distructiv, cum ar fi abuzul de droguri sau alcool, gânduri spirituale sau nedorite.

C.S.Î.D.: Cum ne putem descurca cu o situaţie traumatică?

B.E.P.: Una dintre cele mai mari traume cu care ne putem confrunta o reprezintă cancerul – boală răspândită la scală largă cu consecinţe extrem de puternice asupra sănătăţii atât în plan fizic, cât şi în plan psihologic. Un diagnostic de cancer se poate dovedi a fi provocator pentru starea de spirit a oricărei persoane, adesea provocând sentimente de tristeţe, durere şi frustrare. Schemele de tratament pot de asemenea să influenţeze capacitatea pacienţilor de a-şi menţine rutina zilnică, ceea ce poate creşte riscul depresiei. Dar depresia nu trebuie să meargă mână în mână cu diagnosticul de cancer. Există modalităţi de a scădea riscul. Terapiile integrative se pot dovedi deosebit de benefice pentru autoîngrijire pe toate planurile – minte, corp şi spirit, ajutând pacienţii să se ocupe de efectele secundare ale tratamentului şi să-şi îmbunătăţească calitatea generală a vieţii.


C.S.Î.D.: Ce este îngrijirea integrativă?

B.E.P.: Îngrijirea/ terapia integrativă reprezintă o serie de terapii de susţinere care sunt disponibile pacienţilor cu cancer, ca parte a modelului de îngrijire integrativă. Pacienţii pot beneficia de terapia prin râs, de terapia cu animale de companie, de terapia muzicală şi de consilierea spirituală. Dr. David Wakefield, psiholog la spitalului din Tulsa, spune că a văzut din prima încercare beneficiile tratării prin terapia integrativă. „Mintea, trupul şi spiritul au o relaţie reciprocă şi fiecare este un factor declanşator pentru sănătatea celeilalte.”

C.S.Î.D.:  Ştiţi alte modalităţi de ridicare a moralului pentru pacienţii cu cancer?
 

B.E.P.: Anxietatea este cea mai frecventă emoţie cu care se confruntă pacienţii de cancer. Anxietatea este orientată spre viitor şi poate lăsa pacienţii îngrijoraţi în legătură cu rezultatul următor al testului sau cu funcţionalitatea tratamentului lor. Pe de altă parte, depresia se dezvoltă de obicei peste problemele sau evenimentele care s-au întâmplat în trecut. Cheia, spune dr. Wakefield, este să încerci să eviţi să te concentrezi asupra lucrurilor pe care nu le poţi controla. „Cred că ajută să trăiască în prezent!”, explică el. „Trăiţi în momentul prezent şi veţi avea mai puţine episoade de anxietate şi depresie”.

Distragerile pozitive (activităţile plăcute) ajută de asemenea. Mulţi dintre noi intrăm în şanţuri psihologice care ne trag adesea în jos. Putem învăţa modalităţi de a ieşi din nou pe autostrada vieţii, în special cu ajutorul instrumentelor folosite în domeniul medicinei mintale şi corpului. „Perspectiva noastră devine realitatea noastră”, spune dr. Wakefield. Modalitatea în care ne folosim mintea depinde doar de noi. Putem să o folosim ca un instrument pentru a ne ajuta, sau un instrument care să ne conducă pe o cale negativă!

Mici trucuri oferite de psiholog pentru o stare de bine prelungită!

O dietă bine echilibrată: Asigură-te că dieta pe care o urmezi conţine suficiente calorii, deoarece caloriile oferă energie. Proteinele, fructele şi legumele sunt alegeri hrănitoare care îţi pot stimula puterea şi atitudinea pozitivă.

• Du-te afară: Aerul proaspăt şi a soarele pot ajuta la eliminarea gândurilor negative.

• Discută!: Adesea vei descoperi cât de mult ajută să discuţi despre experienţa ta. Poate fi deosebit de benefic să discuţi despre gândurile şi sentimentele tale cu un alt pacient de cancer. Obţinerea feedback-ului lor îţi poate deschide o nouă perspectivă. Sau apucă-te şi scrie-ţi experienţa. Scrisul este eliberator!

• Acceptă pierderile: Pacienţii cu cancer se confruntă adesea cu o serie de obstacole, cum ar fi pierderea sentimentului de independenţă sau a capacităţii lor de a respecta planurile şi obiectivele anterioare. Ia-ţi timp pentru a suferi în mod corespunzător aceste pierderi, apoi alege să mergi mai departe.

Ia medicamentele şi suplimentele conform instrucţiunilor: Acestea pot fi utile în tratarea efectelor secundare ale tratamentului, precum şi a oboselii şi a depresiei.

• Caută consiliere financiară: Poţi uşura o parte din anxietate vorbind cu un consilier financiar cu experienţă, care te poate ajuta să manevrezi cât mai corect banii pe diverse cheltuieli.

• Menţine o viaţă socială activă: Oricât de banal ar suna, omul este o fiinţă socială şi momentul în care ne privăm de compania celorlalţi, suferim mult mai profund. Caută să păstrezi relaţiile cu oamenii dragi sau să faci legături noi!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: