Prof. Dr. Christoph Zielinski: „Cancerul mamar, pancreatic şi de vezică sunt asociate cu fumatul”

Cancerul este un subiect despre care apart studii, informaţii, păreri extrem de des, unele contradictorii, din tot felul de surse: unele mai credibile, altele mai puţin. Este important să ştii de unde te informezi şi să ai încredere în omul care îţi spune acea informaţie. Pentru că aveam câteva întrebări generale despre cancer – de la prioritatea actuală în oncologie la o dietă care ar putea preveni această boală, am stat de vorbă cu Christoph Zielinski, unul dintre cei mai apreciaţi experţi la nivel european în oncologie, imunoterapie şi tratamentul personalizat al cancerului.
  • Publicat:
Prof. Dr. Christoph Zielinski:

Cancerul este un subiect despre care apart studii, informaţii, păreri extrem de des, unele contradictorii, din tot felul de surse: unele mai credibile, altele mai puţin. Este important să ştii de unde te informezi şi să ai încredere în omul care îţi spune acea informaţie. Pentru că aveam câteva întrebări generale despre cancer – de la prioritatea actuală în oncologie la o dietă care ar putea preveni această boală, am stat de vorbă cu Christoph Zielinski, unul dintre cei mai apreciaţi experţi la nivel european în oncologie, imunoterapie şi tratamentul personalizat al cancerului.

Ce se întâmplă doctore: Care este prioritatea în oncologie la momentul actual?

Christoph Zielinski: Atunci când vorbim despre medicina din perspectiva cancerului, ţinta noastră este identificarea motivului pentru care cresc tumorile canceroase. Atunci când identificăm această ţintă, înseamnă că trebuie să identificăm defectele moleculare ale celulelor canceroase care provoacă reacţii negative la nivelul acestora, mai exact, care le transformă în celule maligne, ce cresc fără control şi se răspândesc în tot organismul ducând în final către moarte. Proiectul genomului cancerului uman, despre care aţi citit cu toţii probabil peste tot, analizează ce fel de ţinte moleculare vor deveni maligne.

Între timp au fost găsite sute de molecule de acest gen şi o multitudine de medicamente special create pentru inhibarea comportamentului negativ al acestora.Când vorbim despre aceste medicamente ştim în primul rând că ele nu pot fi administrate fără o bază solidă, fără dovezi. Aceste dovezi se obţin ca urmare a unei varietăţi de teste, ce ţin de patologia moleculară. Odată ce molecula/genomul a fost identificat, putem introduce administrarea medicamentului. Acest proces are o natură foarte precisă, nu este realizat la voia întâmplării.

C.S.Î.D.: Care sunt cele mai comune tipuri de cancer?

C.Z.: Luând în considerare ceea ce spuneam mai devreme – faptul că trebuie să căutăm anumite ţinte – este posibil să găsim aceleaşi molecule în mai multe tipuri de cancer. De exemplu,  o moleculă a leucemiei poate fi găsită şi într-o tumoră la nivelul stomacului, deci ceea ce înainte consideram a fi simple entităţi, ulterior s-a demonstrat a fi molecule care se răspândesc. Despre cancerul pulmonar se considera până acum că este o singură boală, însă adevărul este că de fapt cencerul pulmonar implică aproximativ 8-9 boli, care însă se manifestă şi tratează diferit, dar fac parte din acelaşi spectru.

Cancerul la sân, pulmonar şi chiar cancerul de colon, au fiecare câte o serie de alte boli sub umbrela lor. Cancerul pulmonar este extrem de des întâlnit, cu toate că în ultimii ani s-au putut înregistrat reduceri semnificative ale apariţiei cancerului în rândul populaţiei masculine, dar pe de altă parte o creştere a apariţiei în rândul populaţiei feminine, ca urmare a fumatului. Cancerul de colon este de asemenea extrem de frecvent în rândul ambelor sexe. Acesta poate fi prevenit cu uşurinţă cu ajutorul colonoscopiilor realizate în mod regulat şi eliminarea polipilor prezenţi, în cazul în care aceştia există, pentru a nu se răspândi. Cancerul de prostată este de asemenea răspândit şi extrem de agresiv.

C.S.Î.D.: Atunci când se descoperă celula canceroasă, se poate prezice dacă şi unde vor apărea metastaze?
C.Z.:
Din păcate nu. Există anumite reguli, de exemplu în cazul cancerului pulmonar, care se metastazează în anumite locuri, însă dacă, de exemplu, descoperim ceva la pancreas, nu putem şti cu siguranţă. Pe de-o parte avem anumite reguli prestabilite, pe de altă parte descoperim din ce în ce mai multe lucruri interesante pe parcurs. Ceea ce este cel mai bine să facem este să realizăm o biopsie la nivelul tumorii, pentru a vedea cum urmează să reacţioneze şi pentru a învăţa cât mai multe despre tumoră. Fiecare celulă are caracteristici diferite faţă de celalalte.

Cu ajutorul biopsiei, observăm ce fel de caracteristici au celulele, pentru a stabili ulterior care este cel mai optim tratament. În cazul cancerului mamar, în jur de 50% se tratează cu hormoni, motiv pentru care începem să administrăm acest tip de tratament. Ulterior, se poate ca tumora să înceapă să crească din nou, dar caracteristicile acesteia ar putea fi total diferite, motiv pentru care cel mai probabil şi tratamentul va trebui schimbat.

C.S.Î.D.: Se poate face ceva pentru prevenţia cancerului?

C.Z.: Desigur. Ştim că 90% dintre tipurile de cancer sunt conectate cu fumatul, chiar şi cu fumatul pasiv. Există doar o treime dintre tipurile de cancer întâlnite care l-au dezvoltat în pofida faptului că pacienţii nu fumau. Cancerul mamar, pancreatic şi de vezică sunt asociate cu fumatul. Un alt lucru important de menţionat este faptul că în ultima vreme cancerul cervical este tot mai răspândit, iar acesta reprezintă cu adevărat o tragedie. Este un tip de tumoră foarte agresivă, însă ştim cum se produce – prin transmiterea HPV. Este foarte importantă protecţia sexuală, atât din perspectiva femeilor, cât şi din perspectiva bărbaţilor. A fost chiar pusă în discuţie vaccinarea băieţilor împotriva acestui virus.


Avem şi anumite incidente care apar ca urmare a expunerii solare, deci aveţi grijă; apar tot mai multe dovezi confom cărora alcoolul ar juca şi el un rol crucial în dezvoltarea cancerului şi preconizăm că următorul dăunător major ar fi zahărul, dar nu ştim exact cum acţionează asupra celulelor canceroase. Un rol vital în prevenţia sau tratarea cancerului îl joacă vizitele timpurii la doctor – mamografii frecvente, colonoscopii, control frecvent ginecologic şi urologic.

C.S.Î.D.: Ce ne puteţi spune despre dietă?
C.Z.:
Există foarte mule ţări cu economie scăzută care le recomandă pacienţilor schimbarea dietei, doar pentru a nu fi nevoiţi să suporte costurile economice ale tratamentelor. Cu toate acestea, nu e atât de simplu. Nu avem în prezent nicio dovadă că dieta previne cancerul, însă cu siguranţă avem anumite recomandări, precum dietele bogate în fibre care ar ajuta cu adevărat la prevenţie.

C.S.Î.D.: Ce părere aveţi despre carne, mai ales că se spune că este injectată cu mulţi hormoni?
C.Z.:
Nu am un răspuns pentru această întrebare, însă este un subiect interesant de studiat. Studiile atestă faptul că riscul de apariţie al cancerului în rândul femeilor din Japonia este extrem de scăzut, ca urmare a faptului că nu consumă carne, spre deosebire de femeile din SUA la care putem regăsi foarte des această afecţiune, luând în considerare alimentaţia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: