Dr. Lidia Kajanto: „Majoritatea pacienților oncologici cu COVID-19 au fost cazuri ușoare. Tratamentele anti-cancer nu trebuie întrerupte din cauza fricii de coronavirus”

Tratamentele și terapiile oncologice trebuie continuate chiar și în plină pandemie de coronavirus - este mesajul specialiștilor oncologi.
  • Publicat:
Dr. Lidia Kajanto: „Majoritatea pacienților oncologici cu COVID-19 au fost cazuri ușoare. Tratamentele anti-cancer nu trebuie întrerupte din cauza fricii de coronavirus”
Lidia Kajanto - manager Institutul Oncologic București Foto: arhivă

Pacienții diagnosticați cu cancer au de înfruntat nu doar boala, vicisitudinile sistemului medical, prejudecățile societății, probleme familiale ci și teama de a contacta virusul Sars-Cov-2, responsabil de coronavirus. Teama de Covid-19 nu trebuie să îi oprească din administrarea tratamentelor și continuarea terapiilor oncologice conform planului, ne asigură managerul Institului Oncologic Fundeni dr. Lidia Kajanto.

CSÎD: Din ce cauze apare cancerul?

Dr. Lidia Kajanto: Cancerul este o boală care apare din cauza unor disfuncții ale unor mecanisme genetice, dar și epigenetice, la influența factorilor de mediu toxici. Sunt studii care iau în considerare și posibilele cauze psiho-somatice ale apariției acestei boli.

CSÎD: Ajută consilierea psihologică pentru învingerea temerilor?

Dr Lidia Kajanto: Da, consider ca este foarte utilă consilierea psihologică pentru că este o intervenție ce reduce impactul negativ al situației și ajută la gestionarea îngrijorării excesive, care are o influență majoră asupra stării generale de sănătate a pacienților.

Imunitatea pacienților cu cancer este mai scăzută, infectarea cu Sars-Cov2 poate da complicații

CSÎD: Ce complicații au pacienții cu cancer care fac și coronavirus?

Dr. Lidia Kajanto: Pacienții în primul rând sunt considerați a fi mai expuși la a contracta acest virus pentru că imunitatea organismului lor este diminuată de tratamentele pe care le efectuează pentru tipul de cancer de care suferă. În cazul în care pacienții iau virusul și acesta se manifestă agresiv, iar sistemul imunitar este slăbit deja și nu este capabil să susțină lupta, există riscul de deces.

Majoritatea bolnavilor de cancer care au făcut și Covid-19 au trecut cu bine peste infecție

CSÎD: Aveți cazuri de pacienți cu cancer care au trecut cu bine peste Covid19? 

Dr Lidia Kajanto: Majoritatea pacienților oncologici care au fost identificați pozitivi au fost cazuri ușoare, fiind asimptomatici. După raportarea cazurilor la Direcția de Sănătate Publică, aceștia și-au exprimat alegerea de a merge și a se îngriji în continuare acasă și nu în spitale suport COVID-19. Cazurile simptomatice au fost direcționate către spitale suport Covid-19 și cei mai mulți au revenit după negativare pentru a continua tratamentul oncologic.

Tratamentele oncologice nu trebuie întrerupte în pandemie

CSÎD: Aveți pacienți care amână tratamentul oncologic din cauza fricii de a contracta Sars-Cov-2?

Dr. Lidia Kajanto: Majoritatea pacienților care vin în mod curent la institut au venit în continuare și le-au fost administrate tratamentele chimioterapeutice conform schemelor deja începute. Au fost, însă, alte situații cu care ne-am confruntat. Au fost pacienți care au intrat în panică și nu au înțeles recomandările medicilor curanți și au fost pacienți noi care nu au fost primiți în centrele din teritoriu și au ajuns în institut.    Au fost și pacienți care, din cauza noilor măsuri, care au îngreunat accesul la tratamente, din punct de vedere al timpului petrecut în așteptare sau obligativitatea de a se testa înainte, s-au simțit nedreptățiți sau au acumulat noi frustrări, ei fiind deja într-o situație foarte delicată. Probabil au existat și pacienți care, deși aveau de efectuat investigații pentru diagnosticare, au ales să amâne efectuarea lor din considerente legate de protecția personală.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”
Recomandări: