9.000 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de sân

S-a lansat un podcast despre viața după mastectomie. „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea!”
  • Publicat:
  • Actualizat:
9.000 de românce sunt diagnosticate anual cu cancer de sân

În România, peste 9.000 de femei află că au cancer de sân în fiecare an, iar diagnosticul și tratamentul vin cu un puternic impact emoțional pentru paciente.

”Este ceva teribil să-i spui cuiva că o să rămână fără sân. Spunea cineva că diagnosticul rămâne același indiferent de modul în care dai vestea. E adevărat, dar impactul pe care îl are asupra femeii când spui într-un anumit fel contează extrem de mult.  Pe mine nu mă deranjează dacă izbucnesc izbucnesc în lacrimi. Trebuie să le dai spațiu să se manifeste.  E nevoie de foate mult timp. De multă răbdare. Altfel totul e pe bandă rulantă. Nu mai tratezi oameni. Tratezi bucăți de carne. Exact asta încerc să evit.”, spune dr. Victor Titirez, medic specialist chirurgie onco-plastică, Spitalul Euroclinic.

 

Un podcast special dedicat pacientelor cu cancer de sân s-a lansat în RO

Pentru că pacientele cu cancer de sân dar și membrii familiilor lor au nevoie de sprijin și suport emoțional, platforma  Pacientul 2.0 a lansat podcastul despre viața după mastectomie, cu mărturisirile unor femei care au trecut prin această experiență. Poveștile lor sunt un mesaj optimist și de încurajare și fac parte din campania „Are nevoie de tine. Vorbește cu ea!”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer din România și Asociația Imunis, cu sprijinul Roche România:

 Cum descriu viața după mastectomie câteva paciente

„Acolo este o piele foarte subțire și se vede realmente pulsând inima. Iar pentru mine asta este poezie și îmi dă forță.”, spune Cosmina.

„Când m-am văzut prima dată după mastectomie, am realizat că mintea mea a șters fără să îmi dau seama cei 12 ani în care am avut un singur sân.”, precizează Mihaela.

„Reacția soțului a fost una foarte normală.  M-a văzut că mă schimbam și îmi puneam o bustieră și în bustieră mi-am pus niște bureți. Probam o rochie. Mi-a zis: tu știi că eu am și uitat, de multe ori nici nu îmi dau seama că tu ai un sân.”, adaugă Delia.

Podcastul poate fi ascultat pe canalele Pacientul 2.0 de pe Anchor.fm și Spotify.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Victor Titirez - Medic specialist Chirurgie generală
Dr. Victor Titirez este Medic specialist Chirurgie generală in cadrul Spitalelor Donna Medical și Regina Maria. Educație: 01 ianuarie 2021-prezent – Formator în Chirurgie Plastică 30 septembrie 2018: Examenul de calificare al Consiliului European de Chirurgie în domeniul sânului - Lille, ...
citește mai mult
Tipuri de cancere pentru care se face RMN
Tipuri de cancere pentru care se face RMN
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: