Vaccinul antitetanos salveaza vieti!

Tetanosul este cauzat de o bacterie cu care nou-nascutul intra in contact atunci cand nasterea are loc in conditii neigienice. Boala se instaleaza apoi in doar cateva zile si evolueaza rapid. Netratata, aceasta conduce la deces.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Vaccinul antitetanos salveaza vieti!
Vaccinul antitetanos salveaza vieti!

Anual, tetanosul afecteaza sute de mii de bebelusi din intreaga lume. Prof. Dr. Silvia Stoicescu, Presedintele Asociatiei de Neonatologie din Romania ne-a demonstrat ca aceasta problema de sanatate poate fi eradicata gratie generozitatii.

CSID: Stim ca sunteti un sus­tinator al campaniei „1 pachet a 1 vaccin”, demarata de Pampers & UNICEF in vederea eradicarii tetanosului. Ce efect are aceasta boala asupra nou-nascutilor?

Silvia Stoicescu: Trebuie in primul rand mentionat faptul ca aceasta maladie este specifica tarilor subdezvoltate, acolo unde nivelul socio-economic este scazut. Tetanosul este cauzat de o bacterie cu care nou-nascutul intra in contact atunci cand nasterea are loc in conditii neigienice. Boala se instaleaza apoi in doar cateva zile si evolueaza rapid. Netratata, aceasta conduce la deces.

CSID: Cum poate fi prevenit decesul nou-nascutilor?

S.S.: In tarile dezvoltate de exemplu, tetanosul a fost eradicat printr-un simplu vaccin, a carui achizitionare costa aproximativ 3 lei. Doua doze administrate mamei in perioada sarcinii sunt suficiente pentru ca ea sa fie protejata in urmatorii 3 ani, iar sugarul, in primele 2 luni de viata.

CSID: Cati oameni mor anual din cauza tetanosului?

S.S.: Aproximativ 128.000 de nou nascuti/ sugari si 30.000 de mame mor anual din cauza acestei boli. In prezent, in tarile sarace, tetanosul provoaca moartea unui copil la fiecare 4 minute.

CSID: Prin campania Pampers UNICEF, Romania s-a alaturat pentru prima data campaniei globale anti-tetanos, ce are ca scop strangerea de fonduri care sa contribuie la combaterea tetanosului matern si neonatal si eliminarea acestuia pana in anul 2012. Ce ne puteti spune despre modul in care parintii din Romania au raspuns la aceasta campanie?

S.S.: Mii de romani au sustinut cauza Pampers & UNICEF. Au inteles ca prin gestul lor, acela de a achizitiona produse Pampers cu insemnul campaniei, pot salva vieti. Numai anul trecut, romanii au reusit sa ia parte la salvarea a 1.600.000 de bebelusi din Africa, facand posibila cumpararea unui numar record de vaccinuri anti-tetanos (2.166.119 de vaccinuri). Sunt convinsa ca anul acesta numarul vaccinurilor stranse poate fi si mai mare. Orice mama stie ce inseamna un copil, iar faptul ca intr-o alta parte a lumii, 500 de copii mor zilnic din cauza tetanosului poate mobiliza o lume intreaga.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân