Sarcina extrauterina – cauze, simptome, tratament

Sarcinile extrauterine apar in urma unei patologii deja existente (80% din cazuri), cel mai degraba la nivelul trompelor uterine – hidrosalpinx-ul (acumularea de lichid) este una dintre aceste complicatii. Sarcina extrauterina nu poate fi prevenita, este insa important sa se intervina cat mai repede in remedierea situatiei.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Sarcina extrauterina – cauze, simptome, tratament
Sarcina extrauterina – cauze, simptome, tratament

Sarcina extrauterina sau ectopica rezulta in urma implantarii ovulului fecundat in alta parte decat in mucoasa uterina. El se poate implanta in ovare, cavitatea abdominala sau trompele uterine, aceasta din ultima locatie reprezentand 95% dintre cazurile de sarcina ectopica (tubara). In intreaga lume, frecventa de aparitie a sarcinii ectopice este de 1 la 100.

In momentul intalnirii cu spermatozoidul, ovulul este fecundat, eveniment care se produce la nivelul trompei uterine. In continuare, ovulul fecundat porneste catre uter, urmand sa se implanteze in mucoasa acestuia. In anumite situatii, ovului fecundat nu mai ajunge in uter, impotmolindu-se pe drum.

Spre exemplu, interiorul trompei uterine este aglomerat de falduri contorsionate si rasucite care ingreuneaza traseul ovulului, prinzandu-l ca in chingi si fortandu-l sa se impanteze aici. Mediul nu este propice, insa zigotul, in dezvoltarea sa incepe sa creasca si sa secrete anumiti hormoni, specifici sarcinii, care stimuleaza aprovizionarea cu sange a trompei.

Astfel, vasele din aceasta zona incep sa sangereze, iar pe masura ce embrionul capata proportii, trompa se dilata peste capacitatea ei, determinand aparitia hemoragiei. In situatii mai grave, trompa chiar se poate rupe, punand in pericol viata femeii.

Cauzele sarcinii extrauterine

Nu se stie cu exactitate ce determina aparitia acestei anomalii, insa specialistii tind sa creada ca afectiunile inflamatorii pelvine, infectiile, apendicita, endometrioza si absenta unuia dintre ovare sunt principalele motive.

„Dupa ce analiza de sange confirma ca o femeie este insarcinata si dupa ce aceasta analiza (Bhcg) ajunge la putin peste 1000 de unitati inseamna ca sarcina este vizibila ecografic in uter. Daca nu se vede in uter, apare suspiciunea de sarcina extrauterina,  confirmata dupa o scurta vreme tot ecografic.

In cazul in care stim ca este vorba despre o sarcina extrauterina, exista tratamente medicamentoase menite sa opreasca sarcina din a creste, pentru a nu se rupe trompa si a avea alt tip de complicatii.

In general, sarcinile extrauterine apar in urma unei patologii deja existente (80% din cazuri), cel mai degraba la nivelul trompelor uterine – hidrosalpinx-ul (acumularea de lichid) este una dintre aceste complicatii. Sarcina extrauterina nu poate fi prevenita, este insa important sa se intervina cat mai repede in remedierea situatiei” afirmă Dr. Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie la clinica Medsana.

Simptomele sarcinii extrauterine

In cazul in care va confruntati cu o sarcina ectopica este foarte posibil sa prezentati sangerare vaginala de culoare maro inchis, dureri abdominale, spasm intestinal, hemoragie interna, crampe severe, nevoie imperioasa de a urina, ameteala, lesin.

Tratament pentru sarcina extrauterina

Daca nu este diagnosticata timpuriu, sarcina ectopica poate evolua fatal, fiind una dintre principalele cauze de deces in sectiile de obstetrica. Nu exista nici o sansa ca o sarcina extrauterina sa poata fi dusa la termen sau sa ajunga la un stadiu in care fatul sa mai poata fi salvat. In plus, sunt rare cazurile in care fetii extrauterini se dezvolta peste 3 luni.

Tratamentul pentru acest diagnostic este chirurgical, medicul extragand embrionul. In cazurile grave, in care a avut loc o hemoragie masiva, va fi nevoie de extirparea trompei sau chiar a ovarului aferent.

O alta optiune terapeutica este administrarea unui medicament – metotrexat – care determina oprirea dezvoltarii celulelor embrionare si chiar disparitia lor.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”