Naştere naturală – de ce româncele trebuie să se întoarcă la naşterea vaginală

Naşterea naturală aduce avantaje semnificative pentru sănătatea nou-născutului şi a mamei. Dr. Radu Botezatu, medic specialist obstetrică-ginecologie explică.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Naştere naturală - de ce româncele trebuie să se întoarcă la naşterea vaginală

Nimic nu este mai natural decât naşterea pe cale vaginală. Însă, în România, în ultimii ani tot mai multe femei au ales să nască prin operaţie de cezariană deşi nu în toate cazurile se impunea din punct de vedere medical. Am stat de vorbă cu dr. Radu Botezatu, medic specialist obstetrică-ginecologie despre frica de durerile facerii, beneficiile naşterii naturale pentru mamă şi pentru copil, costuri şi metode de management al durerii, dar şi despre posibilitatea de a naşte natural după o cezariană.

 
CSÎD: Cum poate fi definită naşterea naturală?
Dr. Radu Botezatu:
Ca naşterea fără niciun fel de intervenţie medicală, în care lucrurile decurg spontan (natural). Contracţiile se declanşează singure, membranele se rup spontan, copilul coboară prin bazinul mamei fără niciun ajutor. 

CSÎD: De unde a apărut frica româncelor de a naşte natural? Ce are la bază – preţul ridicat al operaţiei de cezariană nu le împiedică?
Dr. Radu Botezatu:
În spitalele private diferenţa dintre cele două nu este semnificativă din punct de vedere financiar, deci acest factor nu constituie niciun impediment. 
Frica a apărut din cauza sistemului de urmărire a sarcinilor din România care funcţionează deficitar. Mai pe înţelesul tuturor, gravidele se adresează unui anune medic pe care îl doreşte pe parcursul sarcinii dar şi la naştere. Asta se datorează lipsei de protocoale unitare în România, diferenţele în calitatea îngrijirii antenatală şi la naştere sunt semnificative atât de la o unitate sanitară la altă cât şi între medici. 
Aşadar, când medicul care a urmărit sarcina este indisponibil în afară programului (noaptea, în weekend, în vacanţă, etc) varianta cu operaţia cezariană planificată conferă multora un comfort semnificativ. 
Un alt motiv important de refuz al travaliului este frica de durere, gravidele fiind insuficient informate cu privire la modalităţile de analgezie în travaliu. 

Naşterea naturală – avantaje

CSÎD: Care sunt avantajele naşterii naturale?

Dr. Radu Botezatu: Recuperare mult mai rapidă, lactaţie instalată mai rapid, posibilitatea de contact cu nou-născutul mai rapidă, risc mai mic de complicaţii cum ar fi sângerarea şi infecţia iar pe termen lung – riscuri scăzute la viitoarele sarcinii, travalii şi naşteri ulterioare mult mai rapide. 

CSÎD: Ce metode de managementul durerii sunt cele mai populare şi aprobate?
Dr. Radu Botezatu:
Cele mai des întâlnite în timpul travaliului sunt analgezia gazoasă cu Protoxid de azot şi analgezia epidurală. În majoritatea travaliilor se apelează la o metodă analgezică.

Naşterea naturală – rolul moaşei pe parcusul sarcinii şi la naştere

CSÎD: De ce moaşele nu sunt la fel de populare în ţara noastră precum în Vestul Europei?
Dr. Radu Botezatu:
Pentru că în România gravida se adresează medicului şi nu spitalului şi se aşteaptă că acesta să fie cel care o asistă la naştere. În vestul Europei moaşa este cea care supraveghează sarcina necomplicată şi asistă naşterea vaginală fără complicaţii. Medicul este solicitat doar în cazul în care apar complicaţii. Un plus de încredere pentru moaşe şi investirea mai multor resurse umane şi financiare în pregătirea acestora ar putea schimba şi sistemul actual de la noi. 


Naşterea naturală – riscuri şi avantaje

CSÎD: Care sunt riscurile naşterii naturale?
Dr. Radu Botezatu:
În timpul travaliului pot apărea situaţii neprevăzute care trebuie gestionate prompt. Contracţiile prea dese sau anumite situaţii obstetricale pot duce la cunoscută “suferinţă fetală” care în funcţie de momentul apariţiei se gestionează diferit (naştere prin operaţie cezariană sau aplicaţie de vacuum/forceps). 
Riscurile sunt multe, unele mai mici, altele mai mari. Gestionarea şi conducerea unui travaliu necesită pregătire şi experienţă semnificativă, pentru diminuarea acestor riscuri. Mulţi medici, de frică de necunoscut sau din lipsa de experienţă aleg calea mai uşoară a operaţiei cezariene. 
 

CSÎD: Care sunt avantajele pentru un nou născut venit pe lume pe cale vaginală?
 Dr. Radu Botezatu:
Sunt anumite studii, încă insuficient semnificative statistic care sugerează că nou născutul vaginal ar avea risc mai scăzut de infecţii, obezitate şi boli alergice (de exemplu astmul) pe parcursul vieţii. 

CSÎD: Naşterea naturală este direct conectată cu alăptarea la sân. Credeţi că ar fi mai sănătoşi copiii dacă ar fi născuţi natural şi alăptaţi la sân cel puţin 6 luni aşa cum prevede Organizaţia Mondială a Sănătăţii?
 Dr. Radu Botezatu:
Nu este ceea ce cred eu ci ceea ce este recomandat la nivel internaţional, bazat pe studii medicale. Aceste recomandări sunt ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale societăţilor de obstetrică şi ginecologie internaţionale. 
Sub nicio formă practică actuală din România cu privire la modul naşterii nu este conform cu aceste recomandări. Numărul prea mare de operaţii cezariene vine la pachet cu multiple complicaţii atât pe termen scurt cât şi pe termen lung. 

Naşterea naturală – se poate naşte natural după cezariană

CSÎD: Cum comentaţi revenirea spectaculoasă pe scenă a unor vedete la 2, 3 săptămâni după cezariană?
 Dr. Radu Botezatu
: Operaţia cezariană, chiar dacă este o intervenţie de anvergură medie, are un timp de recuperare relativ mic. După 6 ore de la operaţie pacientele sunt îndemnate să se mobilizeze şi să alăpteze. În cazul în care totul evoluează normal, la 2 zile după naştere, pacienta este externată. După 10-14 zile totul este absolut vindecat chirugical. 
 

CSÎD: După cezariană se poate naşte natural. Este riscant?
Dr. Radu Botezatu:
Există un risc al naşterii vaginale după operaţie cezariană. Este vorba de ruptură uterină (statistic, acest risc e considerat scăzut – un caz la 200), complicaţie deosebit de serioasă care necesită resurse, echipă şi infrastructură adecvată pentru intervenţie promptă şi cu succes. 
 

CSÎD: În orice spital din România se poate naşte natural dacă gravidă a născut prin cezariană înainte?
Dr. Radu Botezatu:
Nu, pentru că acest tip de naştere necesită o pregătire suplimentară a echipei medicale precum şi o infrastructură corespunzătoare pentru intervenţia de urgenţă. 
Monitorizarea travaliului pe uterul cicatricial este dificilă, nu toate spitalele din România au protocoale specifice pentru acest tip de naştere.

Dr. Radu Botezatu medic specialist obstetrică-ginecologie 

Dr Radu Botezatu

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”